6.12.2021

Uusi Kia Niro yhdistelee HabaNiron, EV6:n ja Sportagen geenejä

Kia Niro

Viitisen vuotta markkinoilla ollut väistyvä Kia Niro oli muotoilultaan varsin tila-automainen, eikä perusideasta poiketa vieläkään. Yksityiskohtia on kuitenkin haettu rohkeasti muualta merkin sisältä.

Toisen polven Nirossa riittää tutkittavaa. Muotoilua voisi kutsua kaksialueiseksi. Keulassa ja perässä siihen on otettu vahvoja vaikutteita parin vuoden takaisesta, villistä HabaNiro -konseptista, mutta toisaalta kyljet ja oikeastaan kaikki suuret linjat näyttävät hyvinkin tutuilta. Niiden osalta eroja vanhaan on jopa vaikea yksilöidä, elleivät mallit satu olemaan vierekkäin.

Kia Niro saakin perusfaceliftiä paljon perusteellisemman päivityksen eli kyse on toisesta sukupolvesta. Asiat ovat juuri sen verran ennallaan, että Niro varmaankin houkuttelee edelleen yhtä suurella menestyksellä korkeampaa istuma-asentoa ja maavaraa arvostavia hybridi- ja sähköautoasiakkaita.

Kia Niro
Keulassa näkyy lainauksia uusimmasta Sportagesta. C-plareista alas asti kulkevat kontrastilistat ja niihin integroidut ajovalot näyttävät näin etuviistosta erikoisilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sisustassa ei juuri merkkejä vanhasta

Jos ulkokuoren osalta oltiin kaksijakoisissa tunnelmissa uudistuksen laajuudesta, ei sitä tarvitse enää ainakaan sisällä miettiä. Uuden Niron sisusta muistuttaa monilta osin EV6:sta, mutta on jotenkin linjoiltaan jylhempi. Vanhaan verrattuna habitus on siis tuntuvastikin modernimpi, siitä kertovat esimerkiksi tietoviihdejärjestelmän, mittariston, vaihteenvalitsimen sekä ohjauspyörän muutokset.

Kia Niro

Uutuuden matkustamo vastaa kooltaan hyvin pitkälle edeltäjää, joskin siltäkin osin yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Mielikuvituksellisia materiaalivalintoja

Uuden Niron varsinaiseen ensiesittelyyn kaikkine tietoineen on vielä tovin verran aikaa. Tässä vaiheessa tiedämme voimalinjavaihtoehtoina jatkavan hybridin, pistokehybridin sekä täyssähköisen version. Sen kummempia teknisiä tietoja ei ole paljastettu, mutta osviittaa voi saada lukemalla konsernin muiden sähköistettyjen mallien tietoja.

Pistokehybridimallin eräs fiksu ominaisuus kuitenkin paljastetaan, se on nimeltään Greenzone. Auto voi nimittäin aktiivisesti keräämiensä sijaintitietojen perusteella kytkeä täyssähköajomoodin päälle esimerkiksi koulujen, sairaaloiden tai asutusalueiden läheisyydessä ajettaessa, kuten myös kotitaloa lähestyttäessä.

Kia Niro EV
Niron täyssähköversio ei ole enää e-Niro vaan EV.

Sähköistymistä pidetään autoissa monesti ympäristöystävällisenä, mutta myös materiaalivalinnoilla on suuri merkitys. Uuden Niron verhoilumateriaaleissa niihin on kiinnitetty huomiota. Miltä kuulostavat vanhat tapetit kojelaudan verhoilussa tai biomuovi istuimissa? Ovipaneelit on maalattu vesipohjaisella maalilla, josta ei synny kemikaalipäästöjä.

Mutta nyt jäämme siis näillä tiedoin odottelemaan uudesta Kia Nirosta lisää teknisiä tietoja sekä aikanaan saapuvia varuste- ja hintatietoja.

Lähteet: Kia, Carwow, Car and Driver Kuvat: Kia Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy