7.9.2021

Volkswagen ID.Life on selvä merkki tulevasta täyssähköautosta

Volkswagen ID.LIFE

Volkswagen ID.Life ei voi olla muuta kuin ensimaku tulevasta alle 20 000 euron hintaluokkaan tähtäävästä täyssähköautosta.

Uutisoimme jo joulukuussa 2020 saksalaisjätin suunnitelmissa siintävän pienemmän ja edullisemman sähköauton. Tuolloin arvelimme, että Volkswagen ID.2 lienee nimi tulevalle Polo-kokoluokan sähköautolle. Nyt Volkswagen ID.Life näyttäisi osuvan juuri sopivaan lokeroon.

Volkswagen ID.LIFE

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etuvetoinen uutuus ehkä ID.2

Uutuus tulee rakentumaan MEB-perusrakenteen pienemmälle pohjalle, joka tullee tarkoittamaan malleja myös Cupran ja Seatin brändien alla. Toistaiseksi nimellä ID.Life kulkevassa konseptissa on 2650 millimetrin akseliväli, joka asettelisi sen sopivasti ID.3-mallin alapuolelle.

Eräs mielenkiintoisimmista piirteistä, ulkonäön lisäksi, on etuvetoisuus. Tuoreiden Volkswagenin täyssähköautojen (ID.3, ID.4 ja ID.5) takavetoisuuden sijaan yksi sähkömoottori on siirretty etuakselille. Sen tehoksi on ilmoitettu varsin reippaat 172 kilowattia, jonka avulla se singahtaa sataseen alta seitsemän sekunnin.

Volkswagen ID.LIFE

Akuston kooksi on kerrottu 57 kilowattituntia, joka on yli tuplasti Volkswagenin aiemmin arvioimaa tarvetta suurempi. Aika näyttää tuleeko näin suuri akku myös tuotantoon, sillä se vaikuttaa merkittävästi lopputuotteen hintaan.

Tuolla akustolla valmistaja uskoisi auton kykenevän noin 400 kilometrin toimintamatkaan WLTP-mittauksessa. Nopealla takaisinlaskennalla tätä vastaava kulutus olisi noin 14,25 kWh/100km.

Volkswagen ID.LIFE

Volkswagen ID.Life

Muotoilu on hyvin erilainen kuin mihin olemme tällä hetkellä tottuneet ID.3 ja ID.4 -mallien myötä. Selvästi kulmikkaampi perusmuoto omaa myös hyvin pystyn perän ja keulan. Konseptin irroitettava katto olisi näyttävä, joskin epätodennäköinen, ratkaisu tuotantomalliin.

Ulkonäössä on vahvaa suuntausta pienten kaupunkiautojen ja maastoautojen suuntaan. Tämä ei toki ole yllättävää auton kokoluokan huomioiden.

Volkswagen ID.LIFE

Sisätilojen puolella on minimalistinen meininki. Suurin osa kaikesta on sijoitettu näytöllä varustettuun ohjauspyörään, mutta sen tukena on kylläkin heijastusnäyttö. Tietoviihdejärjestelmää olisi tarkoitus käyttää suoraan älypuhelimen kautta ja saksalaisvalmistaja lupaileekin täysin uudelle tasolle vietyä liitettävyyttä – puhelin kiinnittyy kojelautaan magneettisesti, johon Applen iPhone toki jo pystyy.

Kestävä kehitys ja kiertotalous on huomioitu sisätilojen materiaaleissa, joissa kerrotaan käytetyn runsaasti kierrätysmateriaaleja. Näistä esimerkkinä toimii istuimien kierrätetty kangas.

Volkswagen ID.LIFE

Sisätilojen puolella konseptissa on mielenkiintoisesti täysin taittuvat etuistuimet, joka voisi olla monien autonomisten autokonseptien kääntyviä etuistuimia lähempänä tuotantoa. Konseptin takana on Volkswagenin oma tätä varten perustettu työryhmä, jonka tehtävänä oli kehittää yksittäisen näyttelyauton sijaan kaupunkiliikenteen tulevaisuus.

Nimensä mukaisesti ID.Life tahtoo olla, jos ei elämää suurempi, niin ainakin elämän kokoinen. Volkswagen ymmärtää ihmisten liikkuvan juuri autolla ja siksi sen tulee olla omistajalleen eräänlainen elämänkumppani. Tulevaisuudessa autosta saattaisi tulla vielä vahvemmin myös elintilaa.

Volkswagen ID.LIFE

Tämä konsepti jää odottamaan tuotantoa – näillä näkymin aina vuoteen 2025 asti. Hintaluokka 20 000 euroa koskee toki Saksaa, mutta nykyisen autoverotuksemme suosiessa voimakkaasti juuri paikallispäästöttömiä malleja tätä odotetaan takuulla Suomessakin innolla ja mielenkiinnolla.

Teksti: Henri Posa Lähde ja kuvat: Volkswagen

Luetuimmat