23.11.2017

VR:llä positiivinen ongelma – käyttöön jo kerran eläköityneitä vaunuja

VR_Junaliikenne

Yle uutiset kertoo VR:n kaipaavan kipeästi lisäkapasiteettia suosituimmille junareiteille. Apua haetaan yllättävästä suunnasta.

Ruuhka raiteila on lisääntynyt, kertoo Yle.  Erityisesti suosiotaan on kasvattanut Pohjanmaan ratayhteys Helsingistä Tampereen kautta Seinäjoelle ja Vaasaan: VR:n mukaan matkustajamäärät ovat kasvaneet esimerkiksi Seinäjoelle 10 prosenttia ja Vaasaan 15 prosenttia tammi–lokakuun välisenä aikana edellisvuodesta.

– Matkustajamäärät ovat olleet selvässä kasvussa tänä vuonna. Tämä johtuu lippujen hinnanalennuksista, ja nopeammat aikataulut ovat tuoneet meille lisää matkustajia. Nämä ovat johtaneet siihen, että useampi juna on ollut täydempi kuin aikaisemmin, VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Juho Hannukainen sanoo Ylelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusia ja vanhoja vaunuja

Viimeksi raideliikenteen kapasiteetti lisääntyi syksyllä, kun VR sai liikkeelle aiemmin tilatut ohjausvaunut. Uusi tilaus on kuitenkin jo tehty: vuonna 2019 on tarkoitus ottaa käyttöön jopa 20 uutta kaksikerrosvaunua.

Sitä ennen VR ottaa tungosta helpottaakseen käyttöön vanhoja, jo kerran eläköityneitä junavaunuja. Koska Pendolinoja on Ylen mukaan jo nyt käytössä maksimimäärä, eikä niihin voi lisätä vaunuja, apua haetaan Intercity-junista.

– Olemme päättäneet, että otamme keväällä käyttöön 18 liikenteestä poistettua yksikerroksista vaunua, jotka tulevat esimerkiksi yöjuniin. Näin saamme vapautettua uudempia kaksikerroksisia vaunuja nopeille vuoroille, jolloin voimme pitää maksiminopeudet, Hannukainen kertoo Ylelle.

Hannukaisen mukaan ensimmäiset vanhat junavaunut otetaan käyttöön maaliskuussa ja loput viimeistään syyskuussa.

Aikataulumuutoksia ja junavaihtoja?

Suunnittelupöydällä on myös mahdollisuus vaihtaa Pendolinot suosituimmilla junavuoroilla isompiin Intercity-juniin.

– Tutkimme jatkuvasti, voimmeko muuttaa liikennerakennetta niin että suosituimmat vuorot ajetaan isommalla ic-kalustolla eikä pienemmillä Pendolinoilla. Yksi tällainen hetki voisi muutokselle olla ensi kesäkuussa, kun aikatauluihin tehdään tarvittaessa muutoksia. Kyllä tämä suunnittelupöydällä on, mutta mitään varmaan en voi tässä vaiheessa luvata, Hannukainen sanoo Ylelle.

Lähde: Yle Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat