22.9.2021

Yamaha World GP 60 Anniversary -erikoismallit kertovat merkin kisavietistä

Yamaha World GP 60 Anniversary erikoismallit moottoriurheilu moottoripyörä Jarno Saarinen

Yamaha juhlistaa merkin 60-vuotista GP-kilpailuhistoriaa tarjoamalla kaudella 2022 urheilullista R-sarjaansa ikonisella kilpailutoiminnassa käyttämällään valkopunaisella Speedblock-erikoisvärityksellä.

Erikoisväritys on saatavilla koko R-mallistoon eli 125-kuutioisesta R125-mallista aina 1000-kuutioiseen ja 200-hevosvoimaiseen R1-malliin asti. A2-luokan R3-mallin lisäksi mallisto täydentyy syksyn aikana kaksisylinterisellä R7-mallilla, jotka molemmat tulevat siis myös tarjolle mainitulla erikoisvärityksellä.

Yamaha on ollut mukana kilpatoiminnassa siitä lähtien, kun yhtiö valmisti ensimmäisen moottoripyöränsä. Vain kymmenen päivää sen jälkeen, kun Yamaha Motor Company perustettiin 1.7.1955, Yamahan ensimmäinen moottoripyörämalli, YA-1 otti ykkössijan arvostetussa Mount Fuji -mäkikilpailussa.

Vuonna 1958 Yamaha osallistui ensimmäiseen kansainväliseen kilpailuunsa Yhdysvaltain Catalinassa ja MM-tason GP-radoilla Yamaha on ollut mukana toukokuusta 1961 lähtien. Viimeisten 60 vuoden aikana yhtiöstä on muodostunut yksi menestyksekkäimmistä Moto GP -valmistajista. Yamahalla on tilillään yli 500 Grand Prix -voittoa, 38 kuljettajien maailmanmestaruutta, 37 valmistajien mestaruutta ja seitsemän tiimimestaruutta.

Tehdaspyörillä ovat ajaneet legendaariset kuljettajat kuten Phil Read, Bill Ivy, Jarno Saarinen, Takazumi Katayama, Giacomo Agostini, Kenny Roberts, Eddie Lawson, Wayne Rainey, Jorge Lorenzo ja Valentino Rossi – ja nyttemmin Fabio Quartararo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Speedblock – Yamahan ikoninen kilpa-ajoväri

Vuonna 1964 Yamahan kilpailuosasto esitteli 250-kuutioisen RD56 -kilpapyörän, jossa oli uusi valkoinen kate punaisella raidalla ja punainen etulokasuoja. Väritys osoittautui onnekkaaksi, kun tehdaskuljettaja Phil Read voitti Yamahan ensimmäisen maailmanmestaruuden. Tämä pelkistetty, punavalkoinen värimaailma vakiintui Yamahan tehtaan tunnusmerkiksi GP-kilpailuissa ja siitä tuli Yamaha Speedblock-värityksen edeltäjä.

Punaisella Speedblock-kuviolla varustetusta valkoisesta katteesta tuli Yamahan virallinen kilpaväri Euroopassa kahden vuosikymmenen ajaksi. Tyylikkään pelkistetty ja ajaton Speedblock-kuvio on välittömästi tunnistettava ja se yhdistetään suoraan Yamahan menestyksekkääseen historiaan GP-kilpailuissa.

Uudet R-sarjan World GP 60th Anniversary -mallit

Yamahan ikonisten kilpapyörien tavoin World GP 60th Anniversary R1-, -R7-, -R3- ja -R125 -malleissa on puhtaan valkoinen kate, jonka paksu punainen vaakaraita ja valkoiset pystyraidat muodostavat Speedblock-kuvion. Kilpapyöristä tutun väriteeman täydentävät punainen etulokasuoja, kullanväriset vanteet, keltainen etunumerokilpi, Anniversary-merkki ja polttoainesäiliöstä perään kulkeva punainen raita.

R-sarjan uusien World GP 60th Anniversary -mallien yhteydessä Yamaha julkaisee uuden World GP 60th Anniversary -asustemalliston. Yamahan ikonisesta Speedblock-väriteemasta innoituksensa saanut mallisto sisältää lukuisia, erilaisia World GP 60th Anniversary -paitoja, -huppareita, -takkeja ja -lippiksiä.

Varsinaisten R-sarjan World GP 60th Anniversary -mallien toimitukset Yamaha-jälleenmyyjille alkavat marraskuussa 2021. Hinnat ilmoitetaan myöhemmin.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Yamaha

Luetuimmat