5.3.2016

Yamaha YXZ1000R – Soraohjus

Yamaha YXZ1000R

Sekventiaalivaihteinen Yamaha on maukas ralliauton korvike. Hyvää: suorituskyky, vaihteisto, ergonomia. Huonoa: ei rekisteröitävissä.

YXZ1000R on markkinoiden ainoa ”kovalla vaihteistolla” varustettu side-by-side -ajoneuvo. Mönkijöille tyypillinen variaattoriveto on korvattu moottoripyörätyyppisellä märkäkytkimellä ja sekventiaalivaihteistolla, jolloin ajotuntuma on selvästi tarkempi ja paremmin hallittavissa. Yamahan uutuusmallin ensimmäinen maahan saatu erä myytiin heti loppuun, ja asiakkaina olivat pääasiassa ralliharrastajat.

Yamaha YXZ1000R

Kolmisylinterinen 1000-kuutioinen moottori on läheistä sukua Yamahan moottorikelkka- ja vesijettimoottorille. Virallista tehoilmoitusta valmistaja ei anna, mutta epävirallisesti tehon on huhuttu olevan 115–130 hevosvoiman välimaastossa. Kilpailijoiden teholukemiin verratessa on huomioitava, että kovan vaihteiston voimansiirtohäviöt ovat 15–20 prosenttia variaattoria pienemmät.

Nelivetoisen ohjuksen ajokokemus on hiuksia nostattava. Kolmisylinterinen moottori laulaa iloisesti 10 500 kierrokselle säädetylle rajoittimelle asti. Vaihdevivun liike on lyhyt ja vaihteita voi vaihtaa ylöspäin kaasusta päästämällä mutta ilman kytkintä.

Yamaha YXZ1000R

Tehostetun ohjauksen ansiosta toista kättä voi pitää koko ajan vaihdevivulla, ja ohjaaminen onnistuu yhdellä kädellä. Ajaminen on teoriassa helppoa, mutta käytännössä nelivetoinen Yamaha kulkee mielellään mutkat ovi edellä ja nopea eteneminen vaatii harjoittelua.

Teräsputkirungon jatkeena on FOX 2,5” Podium RC2 -kilpaiskarit 408 millin joustovaroilla, joten epätasaisempi alustakaan ei tuota ongelmia. Voimansiirtoon on rakennettu märkäkytkimen tapaan toimiva yliväännönsuoja, joka estää voimansiirtoa rikkoutumasta rasitustilan äkillisesti muuttuessa.

Yamaha YXZ1000R

Huippunopeudeksi arvioidaan 140 kilometriä tunnissa, mikä koeajon perusteella on enemmän kuin riittävästi 600-kiloiselle Yamahalle. Maahantuojan mukaan YXZ1000R:n globaali kysyntä on yllättänyt Yamahan. Tilauksia on tälle vuodelle tuplamäärä tuotantokapasiteettiiin nähden.

Seuraava erä saapuu Suomeen elokuussa, joten nopeimmilla on vielä tilaisuus hankkia omansa syksyn sänkipelloille pyörittelyyn. YXZ1000R ei ole rekisteröitävissä yleiseen liikenteeseen käytettäväksi.

Yamaha YXZ1000R

Yamaha YXZ1000R

  • Bensiinimoottori 998 cm³, 3-sylinterinen rivimoottori, nestejäähdytys
  • Teho arvioitu 115-130 hv
  • Max kierrosluku 10 500 k/min
  • Vaihteisto sekventiaalivaihteisto, 5 vaihdetta eteen + pakki
  • Vetotapa taka-/neliveto + etuperän lukko
  • Paino 699 kg tankattuna
  • Huippunopeus n. 140 km/h
  • Hinta 26 390 €

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat