Ajoneuvot | 21.9.2018

Caravan 2018 – 17 messuvinkkiä Lahteen

Caravan 2018 -erikoisnäyttely tarjoaa nähtävää vaivatta päiväohjelman verran, sillä Lahdessa messuhallit ovat tällä kertaa aivan täynnä. Kokosimme vinkit onnistuneen messukierroksen rungoksi.

Jaa artikkeli

Caravan-messujen tarjonta yhdistää tällä kertaa tuoreimpia trendejä, luksusta ja ripauksen retroa matkailuajoneuvojen saralta.

Neljän päivän mittaiseksi venyneessä näyttelyssä on esillä lähes kolmesataa tulevan kauden ajoneuvomallia sekä runsas kattaus varusteita, tarvikkeita ja palvelutarjontaa. Kiire kannattaa jättää matkasta, sillä tarkkaan kierrokseen kuluu aikaa. Kiinnostavimpiin kohteisiin on todennäköisesti jonotettava tovi.

Kokosimme messutarjonnan joukosta vinkkilistan kierroksen rungoksi yhdessä Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäen kanssa. Kohteet voi kiertää järjestyksessä laajana kierroksena tai suunnata suoraan täsmävisiiteille kiinnostaviin kohteisiin messukartan avulla.

Morelo Loft Premium Trend 87

Messuhallin kulmapaikkaa ei pidä aliarvoida sijainnin perusteella. Morelo lupaa ajoneuvojensa tarjoavan mukavuutta ja laatua matkaan mielivälle. Luksusta on luvassa sen verran, että huomaamattomasta matkailuajoneuvoreissaamisesta haaveilevan valinnasta ei voi puhua.

Lahti Caravan_Morelo Loft Premium Trend 87 M 70 C 18

Tyylikäs viimeistely on viety siihen pisteeseen, että alustavalmistaja Ivecon kojetauluakaan ei ole kelpuutettu mukaan, vaan tilalle on rakennettu oma vaihtoehto. Kyseessä kerrotaan olevan panostus tyyliin ja ajomukavuuteen muun muassa äänieristyksen muodossa.

Lahti Caravan_Morelo Loft Premium Trend 87 M 70 C 18

Sisätiloissa sävyt ovat vaaleita ja lattia tasainen. Kylpyhuone on jaettu kahteen osaan. Ratkaisu on tyylikäs ja käytännöllinen.

Tarjolla on lokoisat oltavat kahdelle, vaikka mukaan sopii tarvittaessa vieraitakin. Illalliselle tai kahville. Kun yö saapuu, joutavat vieraat toisaalle.

Lahti Caravan_Morelo Loft Premium Trend 87 M 70 C 18

Leveästä ulko-ovesta on vaivaton kulkea ja sähkölukituksen ansiosta avainten kanssa sähläämisen voi jättää muille.

Hinta-alkaen mallista on varauduttava maksamaan 210 800 euroa, kuvissa esiintyvästä mallista varusteluineen 323 600 euroa.

Dethleffs Coco Lounge

Pieni on kaunista ja matkailuajonevojen saralla nyt myös trendikästä. Asuntovaunujen saralla Coco Lounge tarjoaa Dethleffsin näkemyksen pienestä tilaihmeestä konseptin edetessä tuotantomalliksi.

Lahti Caravan_Dethleffs Coco Lounge

Koko on näppärä, mutta mukana on hämmästyttävän paljon tilaa oivaltavilla ratkaisuilla.

Pöytä on liikuteltavissa ja vaunun keskelle saa järjestettyä vaivattomasti tilaa oleskelulle. Seinustalla kiertävät istuimet takaavat sen, että sisälle sopii mukavasti istumaan useampikin vieras, vaikka majoittumiseen tilaa ei samassa suhteessa riitäkään.

Lahti Caravan_Dethleffs Coco Lounge

Vessan seinälle taittuva lavuaari säästää osaltaan kelpo siivun tilaa ja ovensuuhun rakennettu keittö mahdollistaa tarvittaessa vaikka kotoisen kokkisodan.

Lahti Caravan_Dethleffs Coco Lounge

Runsaalta tuntuvan ikkunapinta-alan ansiosta valoisassa vaunussa on helppo viihtyä. Kiitos kuulu tosin ainakin osin tuotannon alkuvaiheen vaunuvarusteluun kuuluvalle LoungeUp-paketille, jonka ansiosta varustukseen kuuluu muun muassa panoraamaikkuna ja epäsuora valaistus.

Kevytrakenteinen vaunu painaa vain 733 kiloa ajovalmiina. Vaunun leveys on 2,2 metriä ja kokonaispituus 5,89 metriä. Hinta alkaen -malli keventää kukkaroa 23 910 eurolla, messuyksilö lisävarusteineen 28 010 eurolla.

Dethleffs Pulse

Täysin uuden malliston pohjalla on 18 kuukauden kehitystyö, jonka myötä valmistaja tuo keskihintaluokkaan uuden kilpailijan.

Lahti Caravan_Dethleffs Pulse

Alle 3 500 kilon painoinen ajoneuvo esitellään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Se tarjoaa tilat neljälle. Talven varalle kokonaisuuden voi varustaa nestekeskuslämmityksellä sekä lattialämmityksellä.

Lahti Caravan_Dethleffs Pulse

Muotoilusta vastaava työryhmä on tehnyt hyvää työtä. Uutta näkemystä kaivannut valmistaja palkkasi tekijät matkailuajoneuvoalan ulkopuolelta.

Sisätiloissa huomio kiinnittyy myös tunnelmallisiin valaisuratkaisuihin, Epäsuoraa tunnelmavaloa riittää, mutta tarkkuutta vaativiin toimiin saa myös riittävän kohdevalon vaivatta. Myös valaisun kerrotaan olevan uuden yhteistyötahon toteuttama.

Lahti Caravan_Dethleffs Pulse

Tarjolla on puoli-intrgroitu malli, jonka hinnoittelu alkaa 69 800 eurosta. Integroitu malli puolestaan vaihtaa omistajaa edullisimmillaan 79 930 eurolla. Kuvissa olevan messuyksilön hinnaksi ilmoitetaan 92 080 euroa varusteineen.

Hymer BMC T ja BMC I

Kun yhdistetään kahden merkin parhaat palat, syntyy vääjäämättä hyvää. Hymer valittiin ainoana matkailuautovalmistajana mukaan kehittämään Mercedes-Benz Sprinteriä. Uudistustyön tulokset matkailiajonevojen saralla ovat nyt esillä myös Lahdessa puoli-integroituna ja integroituna malliversiona.

Lahti Caravan_Hymer BMC T

Alusta on siis uudistettu Sprinter, joka tuo kokonaisuuteen runsaan kattauksen ajonevuotekniikkaa, kuten jarru- ja sivutuuliassistentin ja mukautuvan vakionopeudensäätimen.

Lahti Caravan_Hymer BMC I

Uuden Sprinterin teknisen toteutuksen ansiosta kokonaisuus on nyt kevyempi ja matkailuautovalmistajan näkökulmasta myös vaivattomammin rakennettava. Hymer höystää ajoneuvoalustan kaiken tekniikan sisälleen kätkevällä kaksoispohjarakenteella sekä toisen sukupolven koriratkaisulla.

Lahti Caravan_Hymer BMC I

Uudelleen suunniteltu ohjaamo on entistä henkilöautomaisempi mitoitukseltaan. Taka- ja nelivedon lisäksi tarjolla on nyt myös etuveto.

BMC-T -malliston hinta alkaen versio maksaa 80 900 euroa, messuilla esiteltävä yksilö varusteineen 108 630 euroa. BMC-I:n osalta vastaavat luvut asettuvat tasoon 94 00 ja 121 230 euroa.

Bürstner Lyseo TD 745 Harmony Line

Kaksi vuotta demoversion ensiesittelyn jälkeen Lyseo-malliston Harmony on totta ja tuotannossa. Carvan-näyttelyssä esillä on malliston erikoisin tapaus.

Lahti Caravan_Bürstner Lyseo TD 745 Harmony Line

Taakse sijoitettu monikäyttötila palvelee päivällä esimerkiksi  olohuoneena, mutta illan kääntyessä yöksi, lasketaan katosta alas kahden hengen vuode kätevästi nappia painamalla. Toisen parivuoteen saa halustessaan sijoitettua etuistuinryhmän yläpuolelle.

Lahti Caravan_Bürstner Lyseo TD 745 Harmony Line

Kätevästi pois tieltä nouseva petiratkaisu on myös laiskan petaajan unelma. Punkkaa ei siis tarvitse virittää aamulla aivan sotilaallisen säntillisesti.

Vakiovarustukseen kuuluu himmennysominaisuudella varustettu kattoikkuna, XL-kokoinen asunto-osan ovi, sähköpeilit, matkustajan turvatyynyn, ohjaamon manuaalisen ilmastoinnin, vakionopeuden säätimen ja luistonestolla varustetun ajonvakautuksen.

Lahti Caravan_Bürstner Lyseo TD 745 Harmony Line

Perushinta kokonaisuudelle asettuu 74 300 euroon, messuyksilö vaihtaa omistajaa varusteineen 79 050 eurolla.

Knaus VAN Ti Plus

Retkeiluautojen suosion kasvaessa myös 1980 ja 1990-luvuilla voimissaan ollut VAN-trendi tekee paluuta. Hieman kookkaampi, mutta silti kompakti kokoluokka on tarkoittaa käytännössä alle 7 metristä ja noin 2,2 metriä leveitä ajoneuvoja.

Lahti Caravan_Knaus VAN TI Plus

Kokoluokan ylärajaa mittojensa puolesta hipova Knaus on kiinnostava tapaus myös ajoneuvoalustansa puolesta. Keulaa koristava kirjainyhdistelmä MAN on tuttu raskaammasta kalustosta, mutta nyt vuorossa on pelinavaus myös matkailuajoneuvojen saralla.

Lahti Caravan_Knaus VAN TI Plus

Tarjolla on myös nelivetoinen vaihtoehto ja kelpo kattaus turvavarustelua, josta vakuudeksi maahantuoja kertoo henkilöautoista tutun turvallisuustason löytyvän myös tästä ajoneuvosta.

Lahti Caravan_Knaus VAN TI Plus

Kokonaisuudesta tekee kiinnostavan myös muunneltavuus ja ajoneuvon kokoon nähden kelpo tilat.

Perusmallista kiinnostuneen on varattava ostohousujensa taskuun vähintään 74 900 euroa.

Hobby Deluxe 515 UHK

Tämä vaunu ei koreile pelkällä pinnalla, sillä mielenkiintoisin osuus löytyy makuutiloista.

Lahti Caravan_Hobby Deluxe 2018 515 UHK

Alaslaskettava vuode on tuttu matkailuautoista, mutta vaunujen saralla vielä harvinaisempaa herkkua.

Lahti Caravan_Hobby Deluxe 2018 515 UHK

Petipaikkoja järjestyy tähän vain 2,3 metriä leveään vaunuun jopa seitsemälle, joten ei ihme, että se on todennäköisesti varsinkin lapsiperheiden mieleen.Lahti Caravan_Hobby Deluxe 2018 515 UHK

Edullisimmillaan vaunu vaihtaa omistajaa 26 800 eurolla.

Hymer Eriba Colour

Tästä retroa koko rahalla. Valmistajansa klassikkomalli on höystettu tuoreimmalla tekniikalla, mutta päällisin puolin se nojaa vahvasti 1950 ja 1960-luvuille.

Caravan 2018_Hymer Eriba Colour

Valmistajan mallisarjoista tämä on edelleen suosituin, joten erikoismallin potentiaalia ei tarvinne epäillä. Pienen ja virtaviivaisen vaunumallin valmistuksen kerrotaan vaativan paljon käsityötä.

Punainen Rockabilly ja sininen Ocean Drive-malli hinnoitellaan Suomessa edullisimmillaan 31 490 euroon.

Concorde Centurion 1165 GSI

Messujen suurin, arvokkain ja todennäköisesti myös ylellisin matkailuauto on edellisvuoden tapaan Concorden mallistoa.

Caravan 2018_Concorde Centurion 1165 GSI

Linja-auton kokoinen jättiläinen on varustettu slide out -seinällä, joka tuo lisää tilaa sitä kaipaavalle.

Caravan 2018_Concorde Centurion 1165 GSI

Sisätiloissa luksus ei lopu kesken. Omaa luokkaansa oleva kokonaisuus kiinnostaa messuvieraita siinä määrin, että jonottamiseen ja selfie-kuvien taustalle joutumiseen on hyvä varautua.

Caravan 2018_Concorde Centurion 1165 GSI

Takatalliin mahtuu luonnollisesti myös pikkuauto kaupunkikurvailua ja majapaikan lähialueen koluamista varten.

Caravan 2018_Concorde Centurion 1165 GSI

Karvalakkimallin saa omakseen 611 900 eurolla, messuilla esiteltävästä yksilöstä kaupat syntyvät 727 400 eurolla.

Hintaeron selittää osaltaan auton varustelu, joka tekee siitä käytännössä asunnon, jonka omistajalla ei ole kiire vesitäydennyksille tai säilötyhjennyksille, eikä tankkaamaankaan ole pakko kurvata joka huoltamolle siirtymätaipaleilla.

Rapido Distinction i1090 ALDE

Uutta ja miellyttävää tarjoaa myös Rapido, jonka malliston huipulta messuille on saatu esille kuvien matkailuautoyksilö.

Caravan 2018_Rapido Distinction ALKO i1090 ALDE

Pohjoismaissa perusvarustelun oheen vakiovarusteena toimitettava Scandinavian exclusive -paketti valmistaa auton ympärivuotiseen käyttöön lisäämällä mukavuutta sekä turvavarustelua.

Caravan 2018_Rapido Distinction ALKO i1090 ALDE

Edullisimmillaan mallisarjan perusversio vaihtaa omistajaa 148 900 eurolla.

Telttaperävaunu Isabella Camp-Let

Maailmalla kovassa nosteessa olevat telttaperävaunut tekevät tuloaan myös Suomeen.

Caravan 2018_Isabella Camp-let

Kompaktiin kärryyn pakkautuva perusversio on mahdollista lisävarustella lähes huvilaksi, kuten messuosastolla voi havaita.

Caravan 2018_Isabella Camp-let

Myös pieneen pakkautuvan perusmallin kannelle saa lisävarustelistaa penkomalla pyörätelineet, matkatavaralaatikon tai muuta käytännöllistä. Tarjolla on niin jarruttomia kuin jarrullisiakin vaihtoehtoja.

Caravan 2018_Isabella Camp-let

Edullisimmillaan telttaperävaunun saa matkaansa 6 603 eurolla.

Adria Twin Supreme 640 SLB

Taivaskattoikkuna, erittäin avoin ovi, koko auton kiertävät kaapistot ja suihkutilan jako ovat esimerkkejä tämän retkeilyauton sisältämistä ratkaisuista, jotka ovat todennäköisesti kompaktin reissuauton ostajan mieleen.

Caravan 2018_Adria Twin Supreme 640 SLB

Yhdistelmää voi luonnehtia myös omaleimaiseksi, mutta vain positiivisessa mielessä. Koko on näppärä ja säilytystilan määrä suorastaan esimerkillistä tasoa, joten ei ihme, että maahantuoja odottaa mallista myyntimenestystä myös Suomessa.

Caravan 2018_Adria Twin Supreme 640 SLB

Kokonaisuus on hinnoiteltu edullisimmaan 54 160 euroon, kuvien versiolle hintaa kertyy varusteluineen 61 440 euroa.

Adria Adora 672 PK Classic

Matkailuvaunu kahdella ovella on vastaus ainakin monen lapsiperheen toiveisiin.

Caravan 2018_Adria Adora 673 PK Classic

Lisäovi on ratkaisuna kaikessa yksinkertaisuudessaan kätevä ja tuo osaltaan rauhaa ainakin vaunun toiseen päähän, josta nauttii myös aamu-uninen tai omaa aikaa kaipaava karavaanari.

Caravan 2018_Adria Adora 673 PK Classic

Adoran on valmistajansa suosituin vaunumallisto. Panoraamaikkuna ja moderni ilme ovat mainitsemisen arvoisia.

Edullisin versio on hinnoiteltu 34 700 euroon, kuvien mallista on varauduttava maksamaan 35 970 euroa.

Dometic RMD 10.ST

Sehän on jääkaappi. Miksi kukaan vaivautuisi katsomaan jääkaappia messuilla?

Ajatus on oikeutettu, mutta ennakkoasenne vie kiville ainakin tällä kertaa. Dometic on nimittäin keksinyt osaltaan pyörän uudelleen, tai siis jääkaapin.

Caravan 2018_Dometic RMD 10.ST

Tämä kylmäsäilytyslaite nimittäin avautuu molemmilta puolilta yhtä sujuvasti.

Matkailuajoneuvossa se tarkoittaa merkittävää tilansäästöä ja kohennusta käyttömukavuuteen. Kaapin voi lastata oven suusta ja sen sisältöön yllettyy kurottamaan myös pöydästä nousematta.

Jälkimarkkinoille kaappi saapuu vuoden 2019 puolella ja sen hinnan arvioidaan asettuvan välille 2 700 – 3 000 euroa. Tarkkasilmäinen messuvieras huomaa ratkaisun päätyneen jo muutamaan esittelykohteeseenkin ensiasennuksena, joten käsillä voi olla todellinen hitti.

Fendt 445 FH Bianco Edition

Tämän vaunun salaisuus on sen etuosaan järjestetty tila aktiivisen karavaanarin harrastusvälineille.

Caravan 2018_Fendt 445 FH Bianco Edition

Esimerkiksi trendikäs fat bike tai erilaisten maastojen koluamisen mahdollistava maastopyörä sopii kyytiin vaivatta.

Caravan 2018_Fendt 445 FH Bianco Edition

Sisällä tilaa on tarjolla niin majoittumiseen kuin mukavaan oleskeluunkin. Mukavimmillaan vaunu lienee kahdelle, mutta mukaan sopii tarvittaessa neljäkin majoittujaa.

Caravan 2018_Fendt 445 FH Bianco Edition

Messuilla esiteltävä malli varusteineen vaihtaa omistajaa 29 550 eurolla.

Kabe Tower 880 FK-KS

Messujen matkailuvaunujättiläinen on hämmästyttävä näky ainakin kokonsa puolesta.

Caravan 2018_Kabe Tower 880 FK-KS

Valmistajansa 60-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi rakennettu erikoismalli on peräti 448 senttiä korkea, 11 metriä pitkä ja painaa noin 3 500 kiloa, joten mitoiltaan se on melkoinen mörssäri.

Varsinaisesta sarjavalmistuksesta ei tämän vapaa-ajanviettokeskuksen kohdalla voida puhua ainakaan vielä, mutta myyntimallistoa se toki on. Jättiläinen vaihtaa omistajaa 167 000 eurolla.

Caravan 2018_Kabe Tower 880 FK-KS

Vaunun koko aiheuttaa riemun sijaan myös haasteita lomamatkan reittiä suunnittelevalle. Helsinkiin Ruotsista saapuneen vaunun matka Lahteen kesti nelinkertaisesti totutun verran, sillä moottoritiellä matkan varrelle osuu peräti kuusi vain 440 sentisen maksimikorkeuden sallivaa siltaa, joten kiertoteitä ei voitu välttää.

Caravan 2018_Kabe Tower 880 FK-KS

Kattoterassilta maisemia tähyillessä moiset haasteet unohtuvat tosin yllättävän nopeasti.

Jaa artikkeli

Keskustelu