Citroën ë-C4 Sähköauton lataus – kuvituskuva – hybridi- ja sähköauton osto

Ajoneuvot Uutinen 29.9.2021

Historiallista: ladattavat ajoivat dieselin ohi myynnissä koko Euroopassa

Murroksessa mennään. Ensimmäistä kertaa koskaan ladattavat ajoivat dieselin ohi Euroopan henkilöautojen myyntiluvuissa elokuun osalta.

Nyt se on tapahtunut. Ladattavat ajoivat dieselin ohi koko Euroopan automyynnissä elokuun osalta. Tämä on ensimmäinen kerta koskaan.

Vielä jonkin aikaa luvut saattavat hieman heilua kuukausitasolla, mutta isossa kuvassa paluuta tuskin enää tapahtuu. Trendin voi olettaa jatkuvan.

Liikennekäytössä olevien automäärien osalta olemme toki vielä kaukana. Suomessakin autokanta vanheni viime vuonna entisestään keski-iän kasvettua jo 12,5 vuoden luokkaan, joten vielä vuosia uutenakin myytävät dieselautot eivät suinkaan ole häviämässä mihinkään vielä pitkään aikaan.

Ladattavat ajoivat dieselin ohi

Koko Euroopan tasolla, tarkoittaen JATO:n tarkastelemaa 26 markkinaa, automyynti sakkasi elokuussa 18 prosenttia verrattuna jo valmiiksi heikkoihin viime vuoden lukemiin. Vertailu vuoden 2019 elokuuhun paljastaa rumat luvut: laskua on peräti 33 prosenttia.

Tilanne ei ole aivan yhtä heikko koko alkuvuoden osalta. Se on sentään 12,5 prosenttia kärsittyä viime vuoden vastaavaa aikaväliä parempi. Tilanne on silti haastava alati jatkuvan mikropiiripulan johdosta.

– Mikropiiripula on ollut valtava takaisku pandemian vaikutuksien kanssa taisteleville autonvalmistajille. Tuotanto-ongelmat ja toimitusten viivästykset ovat haitanneet myyntiä ja uusien autojen heikko saatavuus on ajanut kuluttajia käytettyjen autojen markkinoille tai jopa lykkäämään ostopäätöstä. Tavallisesti kuluttajat saattavat odottaa uutta Ferraria useita kuukausia, mutta nyt he kokevat saman viiveen täysin tavallisten mallien kohdalla, kommentoi JATOn analyytikko Felipe Munoz.

Tässä samalla, hieman kuin ongelmien varjossa, ladattavat ajoivat dieselin ohi myynnissä ensimmäistä kertaa. Tämä toki tapahtui toistaiseksi vasta yhden kuukauden (elokuu) osalta, mutta sekin on historiallinen tapahtuma.

Heinäkuun ladattavien autojen myynti kasvoi 61 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Toistaiseksi tämän vuoden aikana Euroopassa on myyty noin 1,32 miljoonaa ladattavaa autoa.

Viime vuonna tähän aikaan ladattavia myytiin Euroopassa yhden kuun aikana 153 800 kappaletta vähemmän kuin dieseautoja. Viime kuussa ladattavia autoja myytiin jo yli 10 000 kappaletta dieseleitä enemmän.

Täyssähköautoista Euroopan suosituin on yhä Volkswagen ID.3 (7 904 yksilöä), joka muuten riittää kaikkien henkilöautojen myyntitilastoissa sijalle 15. Tesla Model 3 on sähköautojen myynnissä toisena (7 824 yksilöä) ja selvällä takamatkalla kolmantena on Volkswagen ID.4 (4 624 yksilöä).

Lataushybridien ykkönen Euroopan myyntitilastoissa on Ford Kuga PHEV. Näiden lukemien kehittymistä on mielenkiintoista seurata jatkossakin. Suomessa joka kymmenes elokuussa ensirekisteröity oli täyssähköauto.

 

Kuvituskuva: Henri Posa, Lähde: JATO

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat