Carlos Ghosn

Ajoneuvot Uutinen 7.1.2019

Mitä kuuluu Carlos Ghosn?

Renault-Nissan -liittouma ratkoo nyt tulevaisuuttaan ilman Carlos Ghosnia.

Vaikka emme tiedäkään Carlos Ghosnin suunnitelmia vuodelle 2018, voimme varmuudella todeta, ettei loppuvuosi mennyt hänen käsikirjoituksensa mukaan. Renault-Nissan-Mitsubishi -liittoumasta yhden maailman suurimmista autokonserneista rakentanut Ghosn pidätettiin marraskuussa Japanissa välittömästi hänen yksityislentokoneensa laskeuduttua Hanedan kentälle.

Juuri ennen joulua Japanin tutkintavankeus aikoi päästää miehen takuita vastaan vapaaksi, mutta yllättäen Ghosn pidätettiinkin seuraavana päivänä uudelleen uusista syytteistä. Ensin häntä syytettiin palkkioidensa aliraportoinnista veroviranomaisille, sitten hänen omien ja Nissanin rahojen sotkemisesta.

Pidätyksen todellinen syy?

Tällä hetkellä Tokion oikeus on hyväksynyt Ghosnin pidätyksen tammikuun 11.päivään saakka. Automotive Newsin mukaan syyttäjät keräävät aineistoa Ghosnia vastaan, mikä Japanissa tarkoittaa myös hänen kuulusteluaan vailla lakimiesten läsnäoloa.

Pidätykset lähettivät liikkeelle villejä huhuja mahdollisesta valtataistelusta Nissanista: Renault-taustaisen Ghosnin epäiltiin valmistelevan Renaultin ja Nissanin fuusiota, mihin japanilaisten odotettiin suhtautuvan hyvin nyrpeästi.

Joka tapauksessa Ghosn menetti paikkansa Nissanin hallituksen puheenjohtajana, ja japanilaiskonserni ämpyilee nyt uuden puheenjohtajan etsinnässä. Renault on toistaiseksi antanut tukensa Ghosnille, nimeten vain väliaikaisen tuuraajan siksi aikaa, kun johtaja on estynyt työnteostaan.

Miten käy allianssin?

Tilanteen pelätään vahingoittavan Renaultin ja Nissanin välejä, pahimmillaan se voi jopa johtaa menestyksekkään allianssin kaatumiseen. Automotive Newsin tietojen mukaan yhtöiden välinen viestintä Ghosnin pidätyksen suhteen on ollut alkuun vähintäänkin jähmeää: ranskalaisten kerrotaan halunneen hoitaa kommunikaatio lakiosastojen kautta, ja vasta joulukuun loppupuolella Nissanin toimitusjohtaja Hiroto Saikawa tapasi Ghosnia tuuraavan Renaultin operatiivisen johtajan Thierry Bolloren.

Miten yhtiöt jatkossa hoitavat kommunikaation ja Ghosnin roolien korvaamisen tullee ratkaisemaan liittouman ja myöskin merkkien yksittäisen menestyksen.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat