1.2.2020

Nouseeko moottoripyöräkuume? – tässä asiantuntijan vinkit onnistuneille moottoripyöräkaupoille

MP20

On hyvä pitää pää kylmänä kauppoja hieroessa, sillä onnistuneen lopputuloksen kannalta huomioitavia yksityiskohtia on useampia.

Pohjoismaiden suurimmat moottoripyörämessut täyttävät viikonloppuna Messukeskuksen. MP 20 -tapahtuma tarjoaa mittavan kattauksen moottoripyöräuutuuksia ja viihdettä, mutta messuilla käydään myös kauppaa. Eikä ihme, sillä kauden avaustapahtumassa moottoripyöräkuume tarttuu helposti.

Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin kehityspäällikkö  Mikko Summa toteaa, että suunnitelmallisuus pyörämarkkinoilla on tärkeää.

– Etukäteen on aina hyvä miettiä, mihin käyttötarkoitukseen moottoripyörän on hankkimassa. Ei kannata ostaa sellaista pyörää, joka ei vastaa omia toiveita, Summa sanoo.

Vaikka kaupanteossa väännetään yleensä lähinnä rahasta, on asiantuntijan mukaan hyvä varautua myös varmistamaan, että kaupan kohde vastaa kaikin puolin sovittua. Ostohuuman pyörteissä kasvaa myös riski huonoista kaupoista.

– Ennen ostoa on ehdottoman tärkeä suorittaa koeajo moottoripyörälle. Mikäli myyjä ei jostain syystä ole halukas suostumaan koeajoon, tulisi hälytyskellojen soida. Myös dokumentit ovat oltava kunnossa, kaikki tiedot tulee täsmätä pyörän ja myyjän kanssa, Summa sanoo.

MP20

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lupa myydä

Myyntitilanteessa onkin tärkeää varmistaa kauppakumppanin luotettavuus ja ajoneuvon oikeellisuus. Myyjän tulee pystyä todistamaan olevansa rekisteriin merkitty omistaja tai esitettävä asiallinen valtakirja myyntioikeudesta.

Ajoneuvon huoltohistoria kertoo yleensä paljon pyörän todellisesta kunnosta. Huoltohistorian pystyy useimmiten tarkastamaan rekisteriotteen perusteella moottoripyörien maahantuojien ja valmistajien verkkosivuilta.

Kuten kaikissa ajoneuvokaupoissa, myös moottoripyöräostoissa syntyy reklamaatioita. Mikäli riitatilanteessa ei löydetä yhteisymmärrystä, puolueettoman asiantuntijan voi kutsua tarkastamaan kiistanalaisen tuotteen.

– Ehkä yleisin ongelmatilanne, joissa HTT-tarkastajat auttavat, on kaupan purku. Tällöin ostaja kokee, ettei tuote vastaakaan myyjän ilmoitusta. Tarkastajat eivät kuitenkaan avusta ainoastaan ostajia, vaan yhtä hyvin myyjä voi pyytää tarkastusta moottoripyörälleen, Summa sanoo.

Puolueeton arvio avuksi ongelmatilanteissa

– Tavarantarkastajan käyttäminen saattaa usein tuoda riitaan ratkaisun, koska osapuolet voivat luottaa tarkastajan puolueettomuuteen, kertoo tavarantarkastusasioista Keskuskauppakamarissa vastaava lakimies, Raisa Harju.

Harjun mukaan tavarantarkastajan puolueettomuudelle ja varmennetulle asiantuntemukselle annetaan painoarvoa myös silloin, kun riitaa käsitellään tuomioistuimessa tai kuluttajariitalautakunnassa.

– Ei ole siis yhdentekevää, kuka vaurioista tai moottoripyörän ominaisuuksista on lausuntoa antamassa, Harju muistuttaa.

Lähde: Keskuskauppakamari Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Luetuimmat