MP 20

Ajoneuvot Moottoripyöränäyttely Moottoripyörät MP20 31.1.2020

Hyviä uutisia moottoripyöräalalta – piinavuosien jälkeen myynti vetää

Moottoripyörien myynti kasvoi jo toista vuotta peräkkäin.

Moottoripyörämessut avattiin hyvillä uutisilla, jotka koskettavat koko alaa. Moottoripyörien myynti kasvoi jo toista vuotta peräkkäin. Vuonna 2009 alkanut laskutrendi kesti 10 vuotta, kunnes myynti kääntyi taas nousuun vuonna 2018.

Vuonna 2019 Suomessa rekisteröitiin yhteensä 3 396 moottoripyörää, mikä on 3,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Aallonpohjasta, jona pidetään vuotta 2017, myynti on nyt noussut yli 16 prosenttia.

Lisää hyvää virettä alalle tuo tieto siitä, että myös mopojen myynti kääntyi kasvuun, ja vuonna 2019 rikottiin jälleen reilusti 5 000 myydyn mopon raja.

– Kappalemääräisesti eniten myydään edelleen isoja perinteisiä moottoripyöriä. Muutosta on kuitenkin nähtävissä ja pienemmät moottorikoot ja kevyemmät laitteet ovat lisänneet osuuttaan huomattavasti. Tätä tukee myös mopojen kasvaneet myyntimäärät, kertoo Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa tyytyväisenä.

Liikenteen murros vauhdittamassa?

Liikenne on murroksessa ja tuorein trendi johdattaa muun maailman tapaan suomalaisiakin vaihtoehtoisiin liikkumismuotoihin, ainakin osittain.

Moottoripyöräalalla muutos näkyy selviimmin siinä, että painopisteen arvellaan siirtyvän tilastojen valossa suurista moottoreista keskikokoisiin ja pieniin. Kokoluokat 131–755 kuutiota ovat kasvussa. Tämä tapahtuu mitä ilmeisimmin suurempien kokoluokkien kustannuksella, vaikka täyttä varmuutta muutoksen pysyvyydestä ei vielä olekaan.

– L-luokan ajoneuvot olisi nähtävä erityisesti liikenteen ja liikkumisen ratkaisuna sekä esimerkiksi vastauksena liittymäliikenteen viimeisen kilometrin ongelmaan. Keskimääräiset päästöt ovat autoja alhaisempia ja tilantarve on huomattavasti pienempi. Päästöt pienenevät ja ruuhkat vähenevät, Summa toteaa.

Sähkö kiinnostaa

Piristystä alalle tuovat myös sähköiset kaksipyöräiset, joiden suosio on kasvussa. Useita malleja useilta valmistajilta on esillä myös moottoripyörämessuilla, jotka käynnistyivät perjantaina Helsingin Messukeskuksessa.

Moottoripyörämessut merkitsevät alalla perinteisesti myyntikauden starttia: myynti käynnistyy, ja maalis-huhtikuussa pyörät luovutetaan ja otetaan käyttöön. Alalla odotetaan myynnin kasvun jatkuvan.

Messukeskus järjestää MP 20 Moottoripyörämessut 31.1.–2.2.2020 Messukeskuksessa Helsingissä Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston toimeksiannosta.

Lähde: Messukeskus Kuvituskuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat