Zero SR/F

Ajoneuvot Moottoripyöränäyttely Moottoripyörät MP20 30.1.2020

MP20: Harley-Davidson LiveWire ja Zero SR/F Premium – sähköinen kaksintaistelu

Sähkömoottoripyörien valmistajat uskovat urheilullisuuden ja keveyden olevan suurimpia myyntivaltteja. Harley-Davidsonin ja Zeron uutuusmallit ovat kuin kopioita toisistaan.

Vaikka MP20-messuista tekeytyy tulevaksi viikonlopuksi varsin bensantuoksuinen tapahtuma, tarjoaa se myös sähköisiä vaihtoehtoja motoristeille.

Sekä hinnaltaan että suorituskyvyltään tämän segmentin ehdotonta yläpäätä edustavat Harley-Davidson LiveWire ja Zero SR/F Premium, molemmat uunituoreita uutuuksia.

Harley-Davidson LiveWire

Vääntölukemassa suurempi ero kuin kiihtyvyydessä

Kestomagneettimoottori, vaihteettomuus ja hihnaveto yhdistävät kaksikon molempia pyöriä. Teknisesti eroa on sen verran, että Zeron moottori on ilmajäähdytteinen LiveWiren luottaessa nestejäähdytykseen.

Huipputehossa Zero vie voiton niukasti lukemin 110 vastaan 106 hevosvoimaa. Väännössäkin LiveWiren osaksi jää vikistä, kun Zero vie voiton luvuin 190 vastaan 116 newtonmetriä.

Käytännössä ero suorituskyvyissä ei ole kovin suuri, sillä väännön eroa kompensoi erilainen välityssuhde. Nollasta sataan molemmat kiihtyvät noin 3,0 – 3,5 sekunnissa.

LiveWiren toimintamatkaksi kaupunkiajossa ilmoitetaan 235 kilometriä ja maantieajossa 153 kilometriä. Huolimatta Zeron 23 kiloa kevyemmästä painosta, riittää sen akuissa virtaa enemmän, kaupunkiajon kantamaksi kerrotaan 259 km ja maantieajossa 158 kilometriä.

Harrikka puolestaan on nopeampi ladattava. Sen akut latautuvat tyhjästä täydeksi tasan tunnissa, kun Zerolla siihen kuluu aikaa 2,5 tuntia.

Zero SR/F

Sporttinakuja molemmat

Ajoasento molemmissa on urheilullinen. Jalkatapit on viety suhteellisen taakse ja ote suorahkosta ohjaustangosta edellyttää lievää etunojaa. Istuinkorkeuksissakin on vain seitsemän millimetrin ero. Jousitus ja jarrut molempiin on valittu pitäen mielessä urheilullinen suorituskyky.

Teknisesti uutuudet ovat mielenkiintoisia, mutta riittääkö harrastajien innostus sijoittamaan Zeroon 28 000 euron rahasummaa. Tai LiveWireen vielä 10 000 euroa enemmän. Harley-Davidsonilla on mietitty asiaa pidemmälle ja kuluttajien luottamus pyritään hankkimalla pidemmällä viiden vuoden tehdastakuulla.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Alessio Barbanti, Janne Huhtala

Harley-Davidson LiveWire (Zero SR/F Premium)

  • Teho: 78 kW (82 kW)
  • Vääntö: 116 Nm (190 Nm)
  • Voimansiirto: Hinaveto, ei vaihteita (hihnaveto, ei vaihteita)
  • Istuinkorkeus: 780 mm (787 mm)
  • Akseliväli: 1490 mm (1450 mm)
  • Paino: 249 kg (226 kg)
  • Toimintamatka kaupunki/maantie: 235/153 km (259/158 km)
  • Hinta: 38 070 €(28 123 €)

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat