Ajoneuvot Koeajo 8.5.2014

Koeajo: Subaru WRX STi GT

Imprezan viritetty versio tekee kunniaa Subarun kilpailuhistorialle. Hyvää: ajettavuus, suorituskyky, säädettävyys. Huonoa: sekava mittaristo, sisämelu, äkkinäinen kytkin.

Subaru ei edes yritä olla hyvä kaikessa. Merkin valtti ovat urheilulliset ja nelivetoiset autot. Yksi askel valitulla tiellä on upouusi WRX STI.

Eikä valmistaja ujostele tuotteensa asemoinnissa. WRX STI:n ominaisuuksia peilataan mm. Porscheen ja Ford Mustangiin.

Subaru teki viime vuonna maailmanlaajuisesti ennätystuloksen. Tehdas kasvatti markkinaosuuttaan myös Pohjoismaissa ja Baltiassa. Vain ailahtelevan verotuksen runtelema Suomi tekee maltillista tulosta, joskin täälläkin kauppa kävi edellisvuotta paremmin.

Kilpa-automainen tunnelma

Ominaisuuksillaan WRX STI jakaa mielipiteet. Jousitus on kilpa-automaisen kova. Sen roteva yleisilme lähentelee jo epämukavaa kovuutta. Sama pätee ohjaamon melutasoon ja tunnokkaan, täsmällisen sekä nopean ohjauksen jäykkyyteen.

Urheilulliseen ehdottomuuteen pitää lukea myös on-off-typpinen kytkin. Oikeaa kilpa-autoa ajaneelle mikään näistä ei ole shokki. Nopeaan ajoon tarkoitetussa autossa tingitään väistämättä mukavuusseikoista.

Toisaalta tietty brutaalius on juuri se STI:n juttu. Ajaessani liikenteeltä suljetulla Trosta Parkin testiradalla huomaan heti, että auto ei tuputa kompromisseja, eikä näennäistä urheilullisuutta.

Moottori potkaisee persuksiin niin että tuntuu. Boxer-moottorin alavääntö on tosin aavistuksen ohut. Yhdessä topakan kytkimen kanssa autolla on oudokseltaan vaikea lähteä liikkeelle.

Kunhan vauhtiin päästään, tarjoaa sujuvatoiminen ja napakka vaihteisto käyttöön kuusi pykälää. Automaattia STI:hin ei ole tarjolla.

Hienosäätöjä ohjaamosta

Keskikonsolissa on parikin nuppia, joilla auton ominaisuuksia voi hienosäätää. Moottorinohjausta ja keskilukkoa säätelemällä autoa saa joko kesytettyä tai muutettua vielä entistä rajummaksi.

Keskilukon säädön avulla voidaan pelata takavedon vetosuhteella. Haarukka on 41-–59 prosenttia. Keskilukko voidaan myös lukita kokonaan, jolloin vetosuhde on 50:50.

Monesta aiemmasta WRX STI -mallista poiketen uutukainen ei ole niin sanottu luokitusmalli. Sillä ajetaan jo kilpaa, mutta rallipolut ovat korvautuneet moottoriradoilla.

Jo jonkin aikaa käytössä ollut 2,5-litrainen moottori ei sovellu rallin nykysääntöihin, joten rallin maailmasta ovat jäljellä vain rehellinen ajotuntuma ja säätömahdollisuudet.

Sääli, ettei koeajossa tarjoutunut tilaisuutta kokeilla autoa liukkaalla, jossa lukot ja nautittavasti muriseva moottori pääsisivät kunnolla oikeuksiinsa.

Uudistettu korirakenne

Kori on kokonaan uusi. Edeltävään Y14-malliin verrattuna akseliväli on pidentynyt ja katon A-pilaria on viety 20 millimetriä eteen. Näillä keinoin sisätiloja on saatu avarrettua.

Varsinkin takajalkatilat ovat parantuneet huomattavasti. Tavaratilakin on porrasperäksi kohtuullisen kokoinen. Varustelu on laaja ja selkeä.

Suomessa saatavana on kaksi varusteversiota, STI ja STI GT. Lienee sanomattakin selvää, että herkkuja riittää. Led-valot, erikoisistuimet, mäkilähtöavustin, automaatti-ilmastointi, erikoisohjauspyörä, seitsemän turvatyynyä ja valtavasti muuta kuuluu jo STI-varusteluun.

GT-versiossa ovat lisänä muun muassa peruutuskamera, avaimeton käynnistys, kattoluukku, navigointi ja Harman Gardon -äänentoisto. Koeajoautostamme poiketen massiivista takaspoileria ei saa edes lisävarusteena hienostuneeseen GT-malliin.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Subaru

Kaikki koeajot

Uusimmat