Ajoneuvot | Moottoriurheilu | Uutinen | 17.1.2020

Valtteri Bottas jälleen Arctic Lapland Rallyssa: ”Varmasti pystyn ajamaan kovempaa”

Formula 1 -tähtemme osallistuu vasta kolmanteen ralliinsa, mutta mieli on huomattavasti luottavaisempi kuin debyytissä vuosi sitten. F1-kauden avauskisa siintää silti koko ajan mielessä.

Jaa artikkeli

Loma merkitsee monille rentoutumista, usein mahdollisimman kaukana töihin liittyvistä asioista – näin varsinkin hetkisen vuoden jälkeen. Formula 1 -kuljettaja ei kuitenkaan malta luopua huipputekniikasta, g-voimista tai sekunnin sadasosista edes vapaa-ajallaan. Ei ainakaan Valtteri Bottas, joka osallistuu talvitauollaan jälleen Rovaniemellä ajettavaan Arctic Lapland Rallyyn – eli kotoisammin Tunturiralliin.

Viime vuonnahan Bottas oli mukana ensi kertaa, ja sää Rovaniemen seudulla oli hieman toisenlainen – pakkanen paukkui pahimmillaan yli 30 asteessa, kun nyt lämpömittari ei laske ralliviikonloppuna ennusteiden mukaan edes kymmenen miinusasteen tuolle puolen.

Valtteri ei ajattele lämpötilaeroja mukavuusmielessä, vain ensisijaisesti kisan kannalta.

– Kovassa pakkasessa on se hyvä puoli, että keli on yleensä kirkas ja tiet varmasti kovia, joten niiden pohjat pysyvät hyvinä. Vähän lämpimämpi sää on tietenkin kivempi katselijoille ja myös itselle, kun voi mennä ulos vaikkapa rengaspaineita säätämään eikä ole heti näpit jäässä, Bottas hymyilee.

Rovanperä vastassa

Ennen ralliviikonloppua Bottas pääsi testaamaan kisapeliään, Citroën DS3 WRC:tä kahtenakin päivänä. Viereen asettui edellisvuoden tapaan Timo Rautiainen, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Marcus Grönholmin maailmanmestaruuskartturina.

Kuinka ”flat out” aiot mennä viime vuoteen verrattuna?

– Silloin lähdettiin aika varovasti liikkeelle ja koetettiin nostaa vauhtia pikkuhiljaa. Nyt on vähän enemmän kokemusta ajamisesta ja nuotin kuuntelemisesta, eli vaikka mennään tietenkin järki päässä, varmasti pystyn ajamaan kovempaa.

Tulostavoitteita ei Bottas silti itselleen aseta – senkään vuoksi, että tällä kertaa Tunturiin osallistuu hieman kovatasoisempaa WRC-luokan miehistöä, Kalle Rovanperä uuden työnantajansa Toyota Gazoo Racingin väreissä.

– Kallehan on mukana uuden sukupolven Toyotalla (Yaris WRC), ja tulee varmasti menemään todella kovaa. Mielestäni on aika vaikea verrata häntä ja minua rallissa – se on vähän sama kun Kalle heitettäisiin F1-autoon ja lähtisimme ajamaan keskenään kilpaa…

Miten työnantajasi (Mercedes-talli) pahastuisi, jos ralli johtaisi loukkaantumiseen? Vaikkei kävisi pahemmin, ainahan ulosajossa voi ranne mennä, tai jotain muuta pienempää…

– Tässä on vielä kaksi kuukautta toipumisaikaa Melbourneen, Valtteri virnistää viitaten F1-kauden maaliskuun puolivälissä avaavaan Australian GP:hen.

Hamiltonia odotellessa

Valtteri on MM-hopeaa tuoneeseen F1-kauteen 2019 varsin tyytyväinen.

– Viime vuosi oli mielestäni tosi positiivinen, vaikka hopeatila ei olekaan ikinä tavoitteena, kun kauteen lähdetään. Kaikesta tekemisestä ja kehityksestä jäi hyvä fiilis. Varsinkin loppukausi toi paljon uskoa ja itseluottamusta tulevaan. Nyt tiedän, että vaikka mitä on mahdollista saavuttaa, Bottas kertoo – eikä sen enempää selvennystä tarvita.

Kaikkihan tietävät, että tavoitteena on MM-titteli, mikä samalla tarkoittaa tallitoverin, kuusinkertaisen maailmanmestarin Lewis Hamiltonin kukistamista.

Viime vuonna brittikuskin huhuiltiin tulevan mukaan tämän vuoden Arctic Lapland Rallyyn – kisaan, johon ovat vuosien saatossa ottaneet osaa kaikki suomalaiset F1-kuskit aina Leo Kinnusta, Keke Rosbergia, Jyrki Järvilehtoa, Mika Häkkistä, Mika SaloaKimi Räikköstä ja Heikki Kovalaista myöten. Hamiltonin tiedetään myös muun muassa treenanneen Suomessa paljon, joten sikälikin rallikokeilu täällä olisi looginen. Tarinoita todemmaksi asia ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi edennyt.

– Lewis kyseli viime vuonna tapahtumasta, mutta emme ole asiasta sen enempää jutelleet, Bottas paljastaa.

Hauskaa pitää olla

Uusi F1-kausi, ja siihen valmistautuminen, lähestyy. Valtteri kertoo, miten Arctic Lapland Rallyn jälkeisenä maanantaina pitää jälleen olla paikalla, kun ”hommat tehtaalla alkavat”.

Viime vuonna Bottaksen lähestymistapa F1-kauteen oli tyystin erilainen kuin aikaisemmilla kerroilla, ja tuloksena oli heti avauskisan makea voitto.

Meneekö kaikki tänä vuonna samalla rutiinilla, näimmehän minkälainen muutos Australiassa tapahtui?

– Se on tavoitteena. Olen oppinut itsestäni paljon lisää ja löytämään niitä juttuja jotka koen omakseni. Nyt on taas ihan erilainen fiilis, eli uudella energialla lähdetään tähän kauteen.

Eli lähdet sinne pitämään hauskaa, kuten sanoit viime vuonna tehneesi?

– Nimenomaan. Siitä pitää nauttia, se on tosi tärkeää. Se voi helposti tässä hommassa unohtua!

Jaa artikkeli

Keskustelu