Volvo rajoittaa huippunopeutta

Ajoneuvot Uutinen 20.5.2020

Volvo rajoittaa huippunopeutta, mutta ainakin ikkunat toimivat jatkossa aina

Volvo on toteuttanut aiemman lupauksensa, että se rajoittaa autojensa huippunopeuden 180 kilometriin tunnissa. Sama nopeusraja on aiemmin ollut yläraja myös ikkunoiden avaamiselle.

Volvo uutisoi jo viime vuonna, että se on rajoittamassa koko mallistonsa huippunopeudeksi 180 km/h. Nyt mallivuosipäivitysten yhteydessä tavoite on saatu valmiiksi. Samalla ruotsalaismerkki toi Care Key -avaimen koko mallistoon. Oranssi Care Key toimii auton avaimena, mutta sille voidaan asettaa lisärajoituksia esimerkiksi nopeuden suhteen.

Volvon rajoitustoimien tarkoituksena on toimia lainsäädännön jatkeena ja vähentää vakaviin vammoihin ja kuolemiin johtavia liikenneonnettomuuksia.

– Uskomme, että autonvalmistajalla on vastuu auttaa parantamaan liikenneturvallisuutta, kommentoi Volvo Carsin turvallisuuskeskuksen johtaja Malin Ekholm.

– Nopeutta rajoittava tekniikka ja sen käynnistämä vuoropuhelu sopivat siihen ajatteluun. Nopeudenrajoitus ja Care Key auttavat ihmisiä ajattelemaan ja ymmärtämään ylinopeuden vaarallisuuden, tarjoten samalla ylimääräisen mielenrauhan ja tuen kuljettajan parempaan ajokäyttäytymiseen, Ekholm jatkaa.

Volvo rajoittaa huippunopeutta

Jännittävästi Volvon käyttöoppaasta löytyy myös maininta, että auton sähköikkunat eivät suostu aukeamaan yli 180 km/h nopeuksissa, joten jatkossa lasinnostimet toiminevat aina. Lasit on aina voinut sulkea auton nopeudesta riippumatta.

Care Key on oranssi versio Volvon aiemmasta Red Key -avaimesta, joka on mahdollistanut nopeusrajoituksen ja äänenvoimakkuusrajoituksen asettamisen avaimen kuljettajaprofiiliin. Care Key on vakiovarusteena vuosimallin 2021 Volvoista alkaen.

Volvo on huomioinut asiaa koskevan keskustelun muun muassa siitä, että onko autovalmistajalla oikeutta asettaa turvallisuusrajoituksia teknisten ratkaisujen avulla. Merkki usoo kuitenkin, että sillä on velvollisuus olla autonvalmistajan oikeuksien ja vastuiden suhteen eturintamassa.

Korkeiden nopeuksien ongelmana on, että edes nykyaikainen turvallisuusekniikka ja modernit infrastruktuurit eivät riitä estämään vakavia loukkaantumisia tai kuolemia liikenneonnettomuuksissa. Volvon mukaan myös ihmisten ymmärrys ylinopeuden vaaroista on keskimäärin huonoa. Toimillaan valmistaja haluaa myös avata keskusteluyhteyden vakuutusyhtiöiden kanssa.

Lähde ja kuvat: Volvo

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volvo

Kaikki koeajot

Uusimmat