19.2.2019

Ford Focus ST korottaa panoksia: 280 tai 190 hevosvoimaa, ja myös farkkuna

Ford Focus ST

Uusi Ford Focus ST vie mallia sekä suorituskykyisempään että mukavampaan suuntaan.

Ennen RS:ää saapuu ST. Ford Focus -malliston perussportista on vuosien myötä kasvanut varsin ripeä menijä, eikä uutuus muuta kaavaa. Uuden Focuksen ST-painos liikkuu nyt 2,3-litraisen 280-hevosvoimaisen bensiinimoottorin tai 2-litraisen 190-hevosvoimaisen dieselin voimin. Kummankin voimanlähteen saa sekä viisioviseen pystyperään että farmarikoriin, ja bensiinimallin vaihteistonkin voi valita kuusivaihteisen manuaalin ja seitsenportaisen automaatin väliltä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voimaa ja sen hallintaa

Ford Focus ST

Focus ST ottaa melkoisen teknologialoikan. Bensiinikäyttöisissä EcoBoost-malleissa etuakselilta löytyy BorgWarnerin valmistama sähköisesti ohjattu mekaaninen luistonrajoitin vetopitoa parantamaan. Järjestelmä tullee tarpeeseen, sillä turbomoottorista irtoaa miellyttävät 420 newtonmetriä. Ford lupailee EcoBoostille alle kuuden sekunnin kiihtyvyyttä nollasta sataan. Ahtoviiveen kerrotaan unohtuvan toiminnolla, joka jättää kaasuläpän auki pitääkseen ahtimen läpi kulkevan ilmavirran mahdollisimman suurena.

Siihen verrattuna dieselpainoksen 190 hevosvoimaa kuulostaa melko laimealle, vaikka vääntöä siitäkin irtoaa 400 newtonmetriä. Diesel on vieläpä ainakin toistaiseksi saatavilla vain manuaalilla, vaikka juuri dieseliin automaatti olisi kenties sopinut paremmin.

Ford Focus ST

Muokattava jarrutuntuma?

Muita ST:n hienouksia ovat muun muassa säätyvä iskunvaimennus, Recaron istuimet ja ensimmäistä kertaa myös ajotilakatkaisin. Jälkimmäisen kerrotaan muokkaavan luistonrajoittimen, alustan, sähköisen ohjaustehostuksen, kaasuvasteen, ajonvakautuksen ja sähköisen moottoriäänijärjestelmän toimintaa tilanteen mukaan. Mielenkiintoisesti ajotilakatkaisimen kerrotaan myös muokkaavan jarrutuntumaa sähköisen jarrutehostimen ansiosta. Uhka vai mahdollisuus?

Ford Focus ST

Ford kertoo Focus ST:n ohjauksen olevan jopa Fiesta ST:täkin nopeampi, ollen samalla 15 prosenttia perus-Focusta tiheämmäksi välitetty.

Nyt myös vetokoukulla

Urheilullisuudesta huolimatta Ford kertoo Focus ST:n tarjoavan myös päivittäisessä ajossa tärkeää mukavuutta. Sähkösäätöisten iskunvaimentimien lisäksi mukavuutta parannetaan hienosäädetyillä moottorituilla ja puslille asennetulla apurungolla. Ja nyt Focus ST:hen saa myös vetokoukun, kiitos uuden pakoputkiston, joka vaihtaa kahteen tuplaputkeen, kun edellismallissa oli koukun estävä suuri rööri keskellä autoa.

Ford kertoo Focus ST:n saapuvan myyntiin kesällä. Kevään aikana myös selvinnee, onnistuuko Ford toistamaan uuden Fiesta ST:n täysosuman. Odotukset ovat korkealla.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Ford

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat