14.8.2021

Koeajo: BMW 430i Cabrio osoittaa, että avoautokin voi yllättää tiloillaan

BMW 430i Cabrio

BMW 430i Cabrio on perinteinen avokas. Nautiskelumahdollisuuksien ohella se tarjoaa yllättävän hyvät tilat ja kiitettävän mukavuuden. Hyvää: vaivattomuus, tilat. Huonoa: vaihteiston toiminta pysäköintitilanteissa, sähköistymisen puute.

Ennen kuin syvennymme BMW 430i Cabrio -koeajoon, kerrataan hieman taustaa mallinumeroiden syövereistä. BMW:n kaikki keskikokoiset autot kuuluivat aikaisemmin 3-sarjan mallimerkinnän alle korimallista riippumatta. Edellisen sukupolven kohdalla vuonna 2013 kaksioviset mallit kuitenkin eriytettiin omaksi 4-sarjakseen.

BMW 430i Cabrio

Lisäksi 4-sarjan mallistoon tuli mukaan nelioviseksi coupéksi nimetty viisiovinen Gran Coupé.

Edellisen sukupolven kohdalla erot 3- ja 4-sarjojen välillä olivat vähäisiä. Tähän on haettu muutosta vuonna 2020 esiteltyjen mallisarjojen myötä. Nykyisen 4-sarjan erottaa sisarmallista jo ensivilkaisulla uudesta massiivisesta maskista. Lisäksi kylkipokkaus kulkee eri korkeudella, ja muhkea takapyöräkotelo varastaa helposti huomion sivuprofiilia tarkasteltaessa.

BMW 430i Cabrio

Pinnan alla perusrakenne on sama, mutta alustaan on tehty muutoksia ajotuntuman nimissä. Uusi 4-sarjalainen on vakioalustalla varustettuna kymmenen milliä matalampi ja hieman jäykemmäksi säädetty kuin 3-sarjalainen. Lisäksi taka-akselin raideleveyttä on kasvatettu muutamalla sentillä. Kuljettajan ympäristö on yhtenevä sisarmallin kanssa, mutta ajoasento eroaa matalammaksi sijoitetun istuimen osalta.

Kaksiovisuus ja avokattoisuus ymmärrettävästi tuovat omat rajoitteensa auton käytettävyyteen. Takapenkille siirtyminen vaatii pientä notkeutta, ja katon laskeminen nappaa oman osansa tavaratilasta.

Näiden molempien asioiden kohdalla 4-sarjan Cabrio yllättää kuitenkin positiivisesti. Takapenkki tarjoaa hyvät tilat noin 180-senttiselle matkustajalle samanmittaisen kuljettajan takana. Tavaratila on perusmuodossaan syvä ja korkea. Laskettuna katto vie noin puolet tilan korkeudesta, mutta avonaisenakin tavaratilan perälle mahtuu reilusti pientä tavaraa ja etualalle vaikka kaksi golfbägiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Marginaalisia eroja

4-sarjan keulalle on Suomessa tarjolla kolme bensakonetta, ja kaikkien näiden parina toimii aina 8-portainen automaattivaihteisto. Kevyenkin sähköistymisen puute hieman ihmetyttää, mutta eiköhän senkin aika vielä tule. Mallimerkintää 430i kantava versio edustaa tehoiltaan keskimmäistä – sen 2,0-litrainen ja nelisylinterinen bensaturbo tarjoaa 190 kW (258 hv). Tämä riittää keskikokoisen avoauton vaivattomaan liikuttamiseen, mutta erityistä fiilistä paketti ei tarjoa.

Moottorin toiminta on sivistynyttä, mutta vaihteisto jättää pysäköintitilanteissa toivomisen varaa. Auto hyökkää terävästi eteenpäin heti jarrupolkimen nostamisen jälkeen, minkä vuoksi lyhyet siirrot ovat haastavia. Kiinnitimme samaan asiaan huomiota myös hiljattain ajamamme M4-mallin kohdalla.

Eroavaisuudet sisarmallien ajettavuudessa ovat käytännössä pieniä. Koeajoyksilön säädettävä iskunvaimennus hoitaa tehtävänsä hyvin etenkin Comfort-asetuksella, ja eroja 3-sarjaan on vaikea havaita. Korin jäykkyys tuntuu olevan kohdallaan eivätkä poikittaiset saumat aiheuta ylimääräistä tärähtelyä. Ohjauksessa on selkein ero. Tuntuma on luonnollisempi ja vaste säilyy loogisena kaikissa tilanteissa.

BMW 430i Cabrio

Tärkeä asia avoauton käyttömukavuudessa on ilman pyörteilyn hillitseminen. Kaksipaikkaisena ajettaessa etuistuinten taakse voi asentaa helposti ajon aikanakin kädellä nostettavan ja laskettavan tuulisuojan. Tämä lopettaa tehokkaasti ilman pyörteilyn ohjaamossa. Jos vielä nostaa sivulasit ylös, pystyy 4-sarjan Cabriolla ajamaan maantienopeuksia ilman pelkoa kampauksen sotkeutumisesta. Ja viileämpiä kesäiltoja ajatellen niskan lämmitys viimeistelee mukavan elämyksen.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

BMW 430i Cabrio A Business M Sport

Hinta alkaen

75 040 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

97 545 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 998 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, takaveto.

Teho

190 kW (258 hv), 5000–6500 r/min

Vääntö

400 Nm (1550–4000 r/min)

Vääntö

400 Nm (1550–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,2 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 7,6 (yhd.)

CO2-päästöt

174 g/km

Mitat

pituus 4768 mm, leveys 1852 mm, korkeus 1384 mm, akseliväli 2851 mm
Tavaratila: 385 l
Omamassa: 1790 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

750 / 1600 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat