11.7.2020

Koeajo: BMW X4 M Competition – omalla tavallaan täydellinen

BMW X4 M Competition

BMW X4 M Competition on jatkuvassa hyökkäystilassa.Hyvää: Suorituskyky, ajettavuus urheilullisessa ajossa. Huonoa: ei osaa rauhoittua, ohjauksen vetely, epämukava alusta, vaisu äänimaailma.

Kovin nöyrältä BMW X4 M Competition ei näytä. Keulan valtavat ilmanottoaukot ja suuret vanteet kääntäisivät katseet ilman pelastusliivinoranssin ja kiiltomustan shokkiyhdistelmää, mutta viimeistään katseen lipuessa kohti perän linjoja saattaa ilme nyrpistyä.

Ulkonäön arvostelu saa kuitenkin jäädä, sillä tämän BMW:n kiinnostavin kirjain on ensikertaa X4:n (ja sisarmalli X3:n) perään liitetty M-tunnus. Koska elämme täysin sekaisin olevassa maailmassa, täytyy ennen niin maagisena pidetyn M-kirjaimen perään liittää vielä Competition-termi alleviivaamaan kaikkea. Jos siitä luopuu, joutuu tyytymään 480-hevosvoimaiseen perusmalliin.

BMW X4 M Competition

Joku rationaalinen sielu voisi hetken BMW:n ylpeyttä tarkasteltuaan toki kyseenalaistaa, että miksi coupékatumaasturin nimessä on moottoriurheiluun viittaava kirjain M ja kilvanajon taikaa huokuva sana competition, vaikka kyseisellä ajoneuvolla on tasavertaisen yhtä vähän tekemistä kilvanajon, moottoriurheilun, maastoauton tai coupé-korityylin kanssa.

Jos kyseinen BMW osaisi puhua, se todennäköisesti ohittaisi kipeän kysymyksen karjumalla päälle 510 hevosvoiman tehoista ja huippuluokan dynamiikasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi sydän

BMW X4 M Competition

Ei X4 M Competitionia valehtelusta voisi syyttää. Sen voimanlähteenä on BMW M:n uusi kolmilitrainen tuplaturboahdettu rivikuutonen S58B30, joka on huomattavasti väistyvää ja edellisissä M3/M4-malleissa käytettyä S55B30-turbokuutosta miellyttävämpi tuttavuus. Uutuuskone on luonteeltaan vähemmän piikikäs, se herää nopeammin ja pehmeämmin kuin välillä turhankin villi edeltäjänsä.

Äänimaailmakin on parantunut, edeltäjän suorastaan raaka huuto on vaihtunut soinnikkaampaan nuottiin. X4 M Competitionin Eurooppa-versiota tosin vaivaa aivan liian vaimea pakoputkisto – onneksi kaiutinäänet on sovitettu varsin luonnollisen kuuloiseksi. Nyt hieno voimanlähde jää taustalle, vaikka juuri sen pitäisi olla näytöksen päätähti.

BMW X4 M Competition

Voimaa ja vaikutusta

Suoritusarvot ovat komeat: 600 newtonmetrin vääntöannos tarjoillaan pyörintänopeusalueella 2 600–5 950 1/min ja 510 hevosvoiman huipputeho saavutetaan heti perään lukemalla 6 250 1/min. Raivoa riittää vielä seitsemän tonnin toiselle puolelle asetettuuun punarajaan saakka.

Nelivedon ja 8-portaisen automaattivaihteiston turvin X4 M Competitionin luvataan kiihtyvän sataseen 4,1 sekunnissa, eikä takapuolituntuma anna aihetta epäillä.

BMW X4 M Competition
Ajotilojen välillä voi hyppiä M-pikavalintapainikkeilla muiden M-bemarien tapaan.

Onneksi BMW:n osaamisalue jatkuu suoran päättyessä: X4 M taittuu erittäin nöyrästi kaarteisiin, kallistelu on lähes olematonta ja balanssia voi säätää kaasulla takavetoisen auton tapaan. Taistelu fysiikan lakeja vastaan onnistuu paljon paremmin, kuin voisi kuvitella.

Eheä muttei kypsä

BMW X4 M Competition

Kolikolla on kääntöpuolensa: ei BMW X4 M Competition niin taitava ole, että urheilullisuus unohtuisi mutkatien jäädessä taakse. Auto tuntuu olevan aina täydessä hyökkäystilassa. Ohjaus reagoi terävästi ja nopeasti, minkä lisäksi se vetelee poikkeuksellisen paljon. Auto ei suvaitse rentoa ajotyyliä, hiljaakin on ajettava täysiä. Alustassa ärsyttää joustovarojen lyhyyden vaatima napakka vaimennus, joka tekee kyydistä perin hektistä. X4 M Competition on kaukana BMW M5:n upeasta yhdistelmästä ajettavuutta ja mukavuutta.

Tietylle ostajaryhmälle BMW X4 M Competition lienee lähes täydellinen auto. Sen olemus, suorituskyky ja ajettavuus ovat eheä paketti, jolta on turha kaivata hienostuneisuutta tai kypsyyttä – kuten tuskin sen kohderyhmältäkään.

BMW X4 M Competition

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

BMW X4 M Competition

Hinta alkaen

167 958 €

Moottori

Bensiinimoottori 2 993 cm³, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

375 kW (510 hv), 6250 r/min

Vääntö

600 Nm (2600–5950 r/min)

Vääntö

600 Nm (2600–5950 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

4,1 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 11,3 (yhd.)

CO2-päästöt

259 g/km

Mitat

pituus 4758 mm, leveys 1927 mm, korkeus 1620 mm, akseliväli 2864 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

2400 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat