12.11.2018

Koeajo: brändi ei yhtä katumaasturia kaipaa – BMW X4 xDrive20d

BMW X4

BMW X4 pyrkii olemaan jännittävämpi X3, mutta lopputulos jää hankalaksi. Hyvää: kuljettajan ergonomia, hiljaisuus. Huonoa: ulkonäkö, tilat, varustelu.

Toisen sukupolven BMW X4 on jo pääpiirteittäin tuttu tapaus. X3:sta linjakkaammaksi jalostettu elämäntapakatumaasturi vaihtaa käytännöllisen kattolinjan trendikkyyteen – ainakin periaatteessa.

BMW X4

Baijerilaisen uusi ulkonäkö ei nimittäin yllä esimerkiksi kilpakumppani GLC Coupen sulaviin linjoihin, vaan lopputuloksena on ikään kuin sytkärillä sulateltu X3. Vahva keulailme kyllä antaa virtaa naapurikateudelle ja toisaalta omituisesti muotoiltu perä on samalla yllättävän tilava – mutta eikö trendikkään katumaasturin pitäisi edes näyttää hyvältä?

BMW X4

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voima käytössä tahmeasti

20d-voimalinjan 190 hevosvoimaa ja 400 newtonmetriä ovat käytössä yllättävän tahmeasti. Kahdeksanvaihteinen automaatti toimii peruspehmeästi, mutta rivakka eteneminen on lopulta kiinni vaihteiston inspiraatiosta löytää muutamaa numeroa pienempi pykälä.

Alustan suhteen vallitseva teema on lievä pintakovuus. Se ei kaada maailmaa, mutta tuntuu kilpailijoihin nähden turhalta liioitellulta. Urheilullinen imago kärsii myös lähes täydellisen tunnottomasta ohjauksesta.

Tiemelun suhteen ollaan keskiarvon paremmalla puolella, X4:n kulkiessa hiljaisesti ainakin lisävarusteisilla akustiikkaikkunoilla varustettuna.

Ajoergonomiassa asiat ovat hyvin kuljettajan etupuolella. Hyvien istuinsäätöjen palkkioksi keulan pituuden hahmottaa hyvin, joskin kulmat täytyy arvioida. BMW:n digitaalimittaristo ei tarjoa mullistavia näkymävaihtoehtoja, mutta kaikki tieto mahtuu yleensä kerralla ruudulle. Tuulilasin heijastusnäyttö on eräs alan parhaimmista, korvaten merkittävän osan mittaristoa.

Kuljettajaa muistutetaan pihistetyistä varusteista ohjauspyörän tyhjillä nappipaikoilla. Takanäkyvyys on niukkaa, joten vakiovarusteinen peruutuskamera ei olisi kohtuuton toive.

BMW X4

Aina nelivetoinen

X4-malliston hyvä puoli verrattuna pikkuveli-X2:een on, että käytössä on aina neliveto. Syyskuun alun muutokset autoverotuksessa ja päästömittaussyklissä nostivat BMW X4:n hintaa muutamalla tuhannella eurolla. Nyt malliston hinnat alkaen -mallina on xDrive 20d A Business, jonka voi ajaa kaupasta halvimmillaan 69 529 eurolla. Edullisemmalla NEDC-päästömittauksella verotettu koeajoauto puolestaan oli varusteltu yli 85 000 euron arvoiseksi.

BMW X4

Koeajoauton kattavista varustepaketeista huolimatta paljon jää myös uupumaan. Kameroiden puuttumisen lisäksi premium-fiilistä latistaa aktiivisen vakionopeudensäätimen puute. Isommista malleista perityt eleohjaukset ovat laiha lohtu. Professional-tason navigaattori hoitaa onneksi tehtävänsä hyvin ja kokonaisuutena iDrive pärjää edelleen hyvin vertailussa Audin ja Mercedeksen uusiin järjestelmiin.

Tilaa kookkaassa katumaasturissa on kiitettävästi edessä, mutta takana matkustajien pituusraja on jo 1,80 metrin tuntumassa laskevan kattolinjan takia. Lisävarusteinen panoraamalasikatto ei paranna tiloja, mutta luo valoisuudellaan vastapainoksi tilantuntua. Tavaratilaa on kohtuullisesti, mutta pystympi perän muoto korjaisi ulkonäön lisäksi myös kuljetuskapasiteetin.

Lopulta viivan alle jää brändi. Miten paljon asiakas on valmis maksamaan premium-luokan autosta, jossa varustelu, ulkonäkö ja suorituskyky eivät ole kovin erityisiä. X4 tarvitsee BMW:n brändiä paljon enemmän, kuin BMW:n brändi tarvitsee X4:ää.

BMW X4

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Lisätietoja: www.bmw.fi/X4

BMW X4 xDrive20d

Hinta alkaen

66 372 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

85 431 €

Moottori

Dieselmoottori 1 995 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

140 kW (190 hv), 4000 r/min

Vääntö

400 Nm (1750–2500 r/min)

Vääntö

400 Nm (1750–2500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,0 s

Huippunopeus

213 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

146 g/km

Mitat

pituus 4752 mm, leveys 1918 mm, korkeus 1621 mm, akseliväli 2864 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat