16.11.2021

Koeajo: Peugeot 308 SW Hybrid 225 – mielenkiintoinen hybridihaastaja

Peugeot 308 on ollut yksi ranskalaisvalmistajan kivijaloista vuodesta 2007 lähtien. Nyt tämä malli on siirtynyt kolmanteen sukupolveen. Hyvää: multimediajärjestelmä, voimalinja, mukavuus. Huonoa: ohjaustuntuma, jarrupolkimen vaste.

Uusi Peugeot 308 tarjoilee ensivilkaisusta lähtien raikasta ilmettä. Sisarmalleista tutut puskurin laidoilla olevat pystysuuntaiset päiväajovalot antavat autolla helposti tunnistettavan ilmeen. Matalat ajovalot sulautuvat aiempaa massiivisempaan maskiin, jonka keskeltä löytyy ensimmäistä kertaa tuotannossa oleva merkin uusi logo. Muotoilultaan 308 edustaa valmistajan mukaan Peugeotin uutta aikakautta, eli vastaavaa ilmettä tullaan jatkossa näkemään myös muissa malleissa.

Etuvalojen takakulmasta alkava pokkaus antaa ryhtiä pyöränkaarille. Keulalta ja perästä löytyvä vaakuna koristaa korkeimpien varustetasojen tapauksessa myös etulokasuojia. Hartialinjassa pokkaus sulautuu tyylikkäästi laajaan ovipintaan, mutta pokkaus tulee jälleen näkyviin takalokasuojassa. Etenkin takaviistosta autoa katsottaessa kaksiosainen pokkaus antaa perälle mahtipontista leveyttä. Takavaloissa on niin ikään merkin muista malleista tutut viirut, jotka on 308:ssa kuitenkin aseteltu aiempaa viistompaan kulmaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi multimediajärjestelmä

Ohjaamossa vallitsee lähes jo kymmenen vuoden ajan Peugeoteissa käytössä ollut omalaatuinen mittariston asettelu. Kuljettaja katselee hyvin lähelle tuulilasia sijoitettua mittaristoa ohjauspyörän kehän yläpuolelta. Tämän i-Cockpit-nimellä tunnetun järjestelyn etuna on, että kuljettajan ei tarvitse laskea katsettaan juurikaan liikenteestä nähdäkseen mittariston informaatiota. Nykytyyliin mittariston roolia hoidetaan näytöllä, jonka sisältö on varsin kattavasti muokattavissa.

Ohjaamon suurin edistysaskel on täysin uusi Peugeot i-Connect -multimediajärjestelmä. Huomattavasti edellistä, ja koko Peugeotin muuta mallistoa, sulavammin toimiva, nopeasti reagoiva ja kokonaisuudessaan intuitiivisempi järjestelmä parantaa käyttökokemusta merkittävästi. Myös aikaisemmin näytön alapuolelta löytyneet fyysiset pikavalinnat ovat poistuneet ja ne on korvattu helppokäyttöisillä ohjelmoitavilla kosketuspinnoilla. Näihin sopivan isoihin alueisiin käyttäjä voi helposti valita lähes minkä tahansa järjestelmästä löytyvän toiminnon.

Pinnan alla ei ole tapahtunut yhtä radikaaleja muutoksia kuin ulkonäkö ja ohjaamo antavat odottaa. Uusi 308 nimittäin rakentuu edellisen sukupolven auton kanssa samalle modulaariselle EMP2-perusrakenteelle. Tämä tulee esille esimerkiksi voimalinjavalikoimassa, joka ei toistaiseksi tarjoile mitään uutta Peugeotin mallistossa.

308:n mallistoon EMP2-pakista kuitenkin saadaan kaivattuja täydennyksiä. Kolmannen sukupolven myötä 308 nimittäin siirtyy ladattavien hybridien aikakauteen. Tekniset toteutukset ovat tuttuja sisarmalleista 508 ja 3008, mutta 308 tuo nyt trendikkään tekniikan suomalaisten suosituimpiin kuuluvaan autoluokkaan. Sen ovat todistaneet myyntitilastojen kärjessä keikkuvat farmarikorin ja hybriditekniikan yhdistelmän tarjoavat Toyota Corolla ja Škoda Octavia.

Mukavaa matkustamista

Ladattavien hybridien tavoin 308 Hybrid liikkuu lähtökohtaisesti sähköllä. Täyteen ladattuna 12,4 kWh:n akusta tarjoaa mahdollisuuden hyvissä oloissa lähes 60 sähköiseen kilometriin. Vaikka sähkömoottorin voima välitetään etupyörille 8-portaisen automaattivaihteiston kautta, vaihteiden vaihdot huomaa käytännössä vain täyskiihdytyksissä.

1,6-litraisen polttomoottorin käynnistymistä ei maantienopeuksissa välttämättä edes huomaa. Äänieritys tuntuu jopa 508:a paremmalta tämän suhteen. Voimanlähteet toimivat hienostuneesti yhteen kaikissa ajotilanteissa ja sähkömoottorin välittömyys tulee hyvin esille nopeasti voimaa pyydettäessä; auto reagoi terävästi, vaikka polttomoottori ei olisi optimaalisella toiminta-alueella. Suorituskyky on perheautoluokkaan riittävä.

Alustan toiminta vakuuttaa mukavuudellaan. Se hoitaa epätasaisuudet sivistyneesti, mutta ei kuitenkaan jätä epämääräistä tuntumaa. Auto reagoi ohjaukseen loogisesti, mutta kevyeksi tehostettu ohjaus ei juuri tarjoa tuntoa. Sama pätee jarrupolkimeen, jonka vaste on epämiellyttävän jousimainen.

Farmarikoristen hybridimallien hinnat alkavat hieman kesymmän Hybrid 180 -mallin Launch Editionin 36 462 eurosta. Viisiovinen hatchback on noin 1 000 euroa edullisempi. Lisää löylyä markkinaan on luvassa vuonna 2023, kun 308 tulee tarjolle täyssähköisenä.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 EAT8

Hinta alkaen

44 283 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

49 486 €

Moottori

Ladattava hybridi, bensiinimoottori 1 598 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, etuveto. Sähkömoottori 81 kW (110 hv), vääntö 320 Nm.

Teho

132 kW (180 hv), 6000 r/min

Vääntö

250 Nm (1750 r/min)

Vääntö

250 Nm (1750 r/min)

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen: 12,4 kWh. Lataus: Type 2 7,4 kW (1 x 32 A).

Toimintamatka

58 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

165 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,6 s

Huippunopeus

235 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 1,2 (yhd.)

CO2-päästöt

26 g/km

Mitat

pituus 4635 mm, leveys 1852 mm, korkeus 1442 mm, akseliväli 2732 mm
Tavaratila: 548–1574 l
Omamassa: 1762 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1450 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat