24.12.2022

Koeajo: Toyota Corolla Cross on suosikkiainesten yhdistelmä

Toyota Corolla Cross

Toyota tunnetaan hybrideistään, maastureistaan ja Corolloistaan. Niiden yhdistelmän, Toyota Corolla Cross -mallin, täytyy olla myyntimenestys. Hyvää: mukavuus, konstailemattomuus, varustelu, neliveto. Huonoa: kevyt ohjaus, varoitusäänet.

Toyota Corolla Cross täydentää merkin citymaasturimallistoa osuen C-HR:n ja RAV4:n väliin niin hinnaltaan kuin kooltaankin. Corolla-siskosten kesken uutuuden arvaisi olevan kookkain, mutta yllättäen Cross on sekä akseliväliltään että pituudeltaan Corolla Touring Sports -farmariversiota lyhyempi.

Toyota Corolla Cross

Korkeuden tuoman pystymmän istuma-asennon ansiosta tilaa on molemmissa kuitenkin kutakuinkin saman verran. Ensivilkaisulla Crossin takajalkatilat eivät ole kummoiset, mutta harhan aiheuttaa harvinaisen pitkä istuinosa. Istuin on sen verran kahdelle muotoiltu, että keskipaikka kelpaa vain tilapäiskäyttöön.

Toyota Corolla Cross

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutun oloinen ohjaamo

Kuskin paikalle on helppo kotiutua, kaikki löytyy tutuilta paikoiltaan ja vaihdekeppikin on perinteinen. Kosketusnäyttö on perus-Corollaa suurempi kooltaan, kirkkaampi väreiltään ja nopeampi toiminnoiltaan. Istuma-asento ja istuimen muotoilu ovat luontevat. Isojen sivupeilien näkymä on antelias, mutta samalla isot kotelot muodostavat katvetta etuviistoon.

Tavaratilan koossa Cross jää eniten farmarille. Merkillisesti kontin pohjalla on liki kymmensenttinen styrox-lokerikko nipistämässä tilaa. Nostetusta pohjasta huolimatta selkänoja kaadettuna tilaan jää korkea kynnys. Joka tapauksessa muutaman tonnin satsaus korkeampaan koriin tuntuu sen verran edulliselta, että voisi povata Corolla-farkun menettävän Suomen myydyimmän auton valtikan Crossille.

Runsas turvavarustelu

Varustelutasoja on kolme, noin kolmen tuhannen euron hintaportain. Perustaso Active on jo kattavasti varusteltu ristiseläntuesta alkaen. Keskimmäiseen Launch Editioniin maahantuoja on pakannut lisäherkkuja ja odottaa siitä tulevan myydyin versio. Ajossa ollut nelivetoinen Premium nahkapenkkeineen ja lasikattoineen on kallein Corolla koskaan. Liki 50 tonnin hintalappu vie sen kisaamaan perinteisten Nissan Qashqain ja Kia Niron lisäksi aivan uusien kilpailijoiden kanssa.

Sähköiset turvajärjestelmät kuuluvat valtaosaltaan jo perusvarusteluun, kalleimman mallin uusiin ominaisuuksiin kuuluu hätäjarrutus pysäköintitilanteissa niin paikallaan olevan kuin liikkuvankin esteen tullessa tutkan mielestä liian lähelle. Pienenkin kolhun välttäminen järjestelmän ansiosta ilahduttaa, mutta sitä ennen tapahtuu aika monta äkkipysäystä vähän paksumman risun tai ahtaan pysäköintiruudun johdosta. Laitteen voi toki kytkeä pois. Toyotan autonomista ajoa on harjaannutettu, ajolinja kaistaviivojen välissä on aiempaa juoheampi.

Toyota Corolla Cross

Sähköinen neliveto

Corolla Crossin voimalinja on Toyotan laskujen mukaan viidennen sukupolven hybridijärjestelmä kaksilitraisella bensiinimoottorilla ja portaattomalla vaihteistolla. Koeajetussa nelivetoisessa versiossa toinen sähkömoottori (30 kW/41 hv) on siirretty taka-akselia pyörittämään, kardaaniakselia ei autossa ole. Perusmallit ovat etuvetoisia, mutta samantehoisia.

Järjestelmän yhteisteho, 145 kW (197 hv) on ainakin talven ensiliukkailla enemmän kuin tarpeeksi. Liikkeellelähdöt ovat nelivedon ansiosta varmoja ja sähkövoiman avustamina sähäköitä. Kun paukkuja on tarpeeksi, moottoria ei tarvitse huudattaa aiempien hybridien tapaan. Silti olisi toivonut hitusen lisää toppauksia moottorin ympärille. Muuten hiljaisessa autossa moottorin pörinä kantautuu sisälle, ärsytyskynnys ylittyy ainakin sen rallattaessa liikennevaloissa.

Toyota Corolla Cross

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taloudellinen hybridi

Yli puolet ajoajasta moottori on sammuksissa, hybridijärjestelmä ahertaa aiempaa lyhyemmin syklein viilaten kulutusta ja päästöjä alemmas. Ajotietokone näyttääkin talvikelin keskikulutukseksi mojovasti 5,2 l/100 km, harmittavasti lopputankkaus paljastaa todellisen kulutuksen nousevan liki kuuteen litraan. Sekään ei toki ole mahdoton luku tehokkaalle nelivedolle.

Corolla Crossia palauttaessa päällimmäisenä jää mieleen mukavuus, niin jousituksen, hiljaisuuden kuin käyttöominaisuuksien kannaltakin. Mikään yksittäinen asia ei häiritse, mutta ylistämisen aihettakaan ei juuri nouse mieleen naapurin tivatessa. Tavallisuus ja ketään ärsyttämättömyys lienevät juuri Toyotan menestysreseptin takeita.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid AWD-i Premium

Hinta alkaen

38 988 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

49 005 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 987 cm³, hybridi, neliveto

Teho

145 kW (197 hv)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,6 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,4 (yhd.)

CO2-päästöt

122 g/km

Mitat

pituus 4460 mm, leveys 1825 mm, korkeus 1629 mm, akseliväli 2640 mm
Tavaratila: 394 l
Omamassa: 1625 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

750 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 v / 100 000 km

Luetuimmat