24.7.2018

Audin uudeksi pomoksi yllätysnimi BMW:ltä – Stadler edelleen pidätettynä

Audin uudeksi pomoksi yllätysnimi BMW:ltä

Sisäisiä ylennyksiä suosinut VW-ryhmä on kurkottanut kilpailijan aidan yli etsiessään Audille uuden johtajan.

Volkswagen-ryhmä on kertonut, että Audin uudeksi pääjohtajaksi on valittu BMW:n hankintapäällikkö Markus Duesmann. Duesmann korvaa tehtävässä Rupert Stadlerin, joka on edelleen pidätettynä dieselgate-tutkintaan liittyen. Samalla Duesmann liittyy VW-ryhmän hallitukseen.

Loikkauksen tarkka ajankohta ei ole vielä selvillä, sillä Duesmannin sopimuksessa BMW:llä on Automotive Newsin mukaan vielä vuosi jäljellä. Tuolloinkin edessä on vielä pykälä, joka estää suoran siirtymisen kilpailijan leipiin. VW-ryhmän mukaan Duesmann aloittaa kuitenkin uusissa tehtävissään "niin pian kuin mahdollista" ja että asiasta on jo sovittu.

Duesmann on taustaltaan moottorikehitysinsinööri, joka saapui BMW:lle Mercedekseltä 2007 työskenneltyään F1-voimalinjojen parissa. 2016 Duesmann nousi BMW:llä hankintapäällikön tehtäviin Herbert Diessin lähdettyä Volkswagenin ja sittemmin koko VW-ryhmän pääjohtajaksi. Juurikin Insinööritaustan puuttuminen on samalla se syy, miksi Audin väliaikaiseksi pääjohtajaksi valitun Bram Schotin uskottiin alunperinkin jäävän väliaikaiseksi, Schotin taustan ollessa myyntipuolella.

Audi ja VW-ryhmä korostavat, että Stadler on syytön kunnes toisin todistetaan. Hänen korvaamisensa organisaation ulkopuolisella johtajalla on osa VW-ryhmän pyrkimystä tehdä organisaatiosta ketterämpi ja joustavampi. Aiemmin VW-ryhmä on suosinut lähes yksinomaan sisäisiä ylennyksiä.

Kesäkuussa pidätetty Audi-pomo Rupert Stadler on vedonnut oikeusistuimeen vapautuakseen tutkintavankeuden jälkeen. Münchenin syyttäjänviraston mukaan Stadlerin kuulustelut on saatu päätökseen siitäkin huolimatta, että aluksi yhteistyöhalukas Stadler vaikeni tutkinnan edetessä. Stadler pidätettiin alunperin pelosta, että tämä sotkisi dieseleiden päästöhuijausskandaaliin liittyvää todistusaineistoa.

Financial Timesille puhunut Volkswagen-ryhmän eettisyyspäällikkö Hiltrud Werner mukaan Stadleria ei kuitenkaan tulisi erottaa vain sen takia, että hän on tehnyt työtään Audin johtajana ja että erottaminen ilman syyllisyyden todistamista olisi tarpeetonta nöyryytystä. Saksassa on keskusteltu johtajien rikosvastuun ja nöyryytyksen erosta Siemensin talouspäällikkö Heinz-Joachim Neubürgerin päädyttyä itsemurhaan Siemensin lahjusskandaalin jälkimainingeissa.

Lähteet: Automotive News, Financial Times Kuva: Audi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat