17.1.2021

BMW iDrive 20 vuotta – eilen, tänään ja huomenna

BMW iDrive – CES 2021

BMW iDrive 20 vuotta on teema, jolla BMW marsiii kuluttajaelektroniikan CES-tapahtumaan tänä vuonna. Valmistaja viestii nyt iDrive-järjestelmän historiasta, nykyisestä ja tulevasta.

Saksalaismerkillä on erityinen teema CES 2021 -tapahtumassa: BMW iDrive 20 vuotta. Samalla saamme sekä pienen katsauksen historiaan että tiedonjyväsiä tulevasta. Seuraavan sukupolven järjestelmä tullaan näkemään BMW iX -täyssähköautossa.

Consumer Electronic Show (CES) on suuri kuluttajaelektroniikan tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna digitaalisena tapahtumana 11. - 14. tammikuuta. Ensimmäinen CES järjestettiin jo vuonna 1967 New Yorkissa, jolloin siellä oli 250 näytteileasettajaa ja 17 500 kävijää – tapahtuma on sittemmin vielä kasvanut valtavasti lisää.

BMW iDrive on erittäin mielenkiintoinen koko automaailman tietoviihdejärjestelmän kehityksen kannalta. Aikanaan BMW oli aikaansa edellä tietoviihdejärjestelmän käyttöön tarkoitetulla pyöritettävällä ja liikuteltavalla kytkimellä.

iDrive 20 vuotta – BMW 7-sarja 08/2001
Vuoden 2001 iDrive totteli kuvassa näkyvää pyörivää, liikkuvaa ja painettavaa valitsinta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

BMW iDrive 20 vuotta

Vuonna 2001 Münchenin autoylpeys esitteli E65-sukupolven 7-sarjan BMW:n yhteydessä ensimmäisen sukupolven järjestelmästä, joka täyttää nyt vuosia. Tuohon aikaan muotoiluosastoa johti Chris Bangle ja E65 omaakin ristiriitaisen maineen juuri ulkonäkönsä johdosta. Se jakaa mielipiteitä.

Ainakin näytön ja iDrive-valitsimen yhteistyöstä muodostunut tietoviihdejärjestelmä aloitti uuden trendin. Se poisti valtavan määrän yksittäisiä painikkeita, mutta karsimatta kovasti käytettävyydestä. Toki ensimmäinen versio vaati hieman totuttelua käyttäjiltä sekä hienosäätöä valmistajalta, mutta perusta oli toimiva ja muutamassa vuodessa sitä hiottiin huomattavasti parempaan suuntaan.

Ainakin valmistaja kehuu tuon mallin olleen myös ensimmäinen ääniohjauksen omannut auto. Tässä kohti jokainen voi arvella kuinka kömpelöä ja haastavaa äänikomentojen käyttö 20 vuotta sitten oli, kun se tuntuu toisinaan tänäkin päivänä hieman rajoittuneelta.

bmw connected drive – 2012
BMW Connected Drive toimi vuonna 2012 tämännäköisen kytkimen käskytyksellä.

Joka tapauksessa BMW on jatkanut samankaltaisen järjestelmän ja käyttöliittymän kehittämistä eteenpäin aina tähän päivään asti kosketusnäyttöjen mullistuksesta huolimatta. Vastaava ratkaisu on todettu muutenkin toimivaksi, sillä esimerkiksi Mazdan tietoviihdejärjestelmän valitsin muistuttaa kovasti BMW:n ratkaisua.

bmw operating system 7.0 – 2018
BMW iDrive otti myös kosketusnäytön osaksi järjestelmää. Kuvassa vuoden 2018 kehitysaste.

iDrive eteenpäin

Vuoteen 2015 mennessä järjestelmä kehittyi portaittain evoluution kaltaisesti, mutta vasta tuolloin nähtiin ensimmäinen suurempi hyppy. Kosketusnäyttö nimittäin liittyi osaksi tuota järjestelmää silloin esitellyn 7-sarjan (G11) myötä. Jo seuraavana vuonna järjestelmään liitettiin ensimmäinen matkapuhelinsovellus. Vuodesta 2018 eteenpäin BMW on panostanut puheohjauksen kehittämiseen suuntaan, jossa keskustelu voisi olla luonnollisempaa etukäteen ohjelmoitujen lauseiden sijaan.

first bmw x7 – 2018
BMW X7 julkistettiin 2018 ja sen myötä iDrive otti jälleen yhden askelen eteenpäin.

Jatkossa BMW haluaa kehittää järjestelmää sallimaan vieläkin enemmän yksilöintiä ja toisaalta lisätä keinoälyä. BMW itse viestii auton ja kuljettajan välisestä suhteesta, jota halutaan viedä uudelle tasolle. Valmistajan mukaan tavoitteena on aina saada enemmän toimintoja käytettäväksi yhä yksinkertaisemmin ja pienemmällä vaivalla.

BMW iDrive – CES 2021
BMW iX tuo vielä tämän vuoden aikana kuluttajille seuraavan sukupolven iDrive-kokemuksen.

Tämä tarkoittaa osaltaan sitä, että auto itse asiassa vähentäisi kuljettajalle tarjottavan tiedon määrää, mutta se vaatii tiedon tarkkaa valikoimista. Näin kuljettaja voi keskittyä enemmän tiehen ja ajamiseen tai tulevaisuuden autonomisen ajamisen myötä rentoutumiseen. BMW iX aikoo esitellä tästä seuraavan vaiheen vielä tämän vuoden 2021 aikana. Tuttu valitsin on yhä siinäkin läsnä, vaikka BMW iDrive 20 vuotta täyttääkin.

Kuvat ja lähde: BMW

Luetuimmat