11.5.2020

Carlos Ghosnin pakomatkasta Turkin viranomaisilta syytteet seitsemälle

Carlos Ghosnin pakomatka

Turkin viranomaiset ovat nostaneet syytteet seitsemää vastaan Carlos Ghosnin näyttävään pakomatkaan liittyen. Vakavimmat syytteet koskevat ihmissalakuljetusta.

Renaultia, Nissania ja Mitsubishiä sekä niiden allianssia luotsannut libanonilaistaustainen Carlos Ghosn pakeni Japanin viranomaisten asettamasta kotiarestista näyttävästi vuodenvaihteessa. Soitinkotelossa ja yksityiskoneilla suoritettu pakomatka Japanista Libanoniin tapahtui Turkin kautta. Vauhdikas pako tapahtui kuitenkin sen verran pykälien vastaisesti, että turkkilaisviranomaiset ovat nostaneet nyt syytteet yhteensä seitsemää henkilöä kohtaan.

Syytetyistä neljä on yksityiskoneyhtiö MNG Jetin lentäjiä. Heitä syytetään ihmissalakuljetuksesta, josta enimmäistuomio Turkissa on kahdeksan vuotta vankilassa. Lentäjien lisäksi sama syyte luettiin myös yhdelle johtohenkilölle. Turkkilainen MNG Jet on ilmaissut tyytyväisyytensä syyttäjien päätöksiin ja yhtiö on tehnyt rikosilmoituksen lentokoneidensa laittomasta käytöstä.

Lisäksi kaksi lentoemäntää sai syytteet siitä, että he eivät ilmoittaneet rikollisesta toiminasta. Enimmäisrangaistus tästä on yksi vuosi vankeudessa.

Turkkilaisviranomaiset kertoivat heti Ghosnin paon jälkeen, että rajaviranomaisilla ei ollut merkintöjä autopomon maahantulosta tai maasta poistumisesta.

Carlos Ghosn pakeni Japanista vedoten maan epäoikeudenmukaiseen oikeusjärjestelmään, jossa syyttäjät voittavat yli 95% tapauksista. Hän pitää kiinni syyttömyydestään koskien lukuisia epäselvyyksiä Nissanin varojen henkilökohtaisesta käytöstä. Myös Ghosnin mukaan "vallankaappauksen" suorittanut toimitusjohtaja Hiroto Saikawa on sittemmin saanut lähteä japanilaisvalmistajan palveluksesta samansuuntaisten syytösten takia.

Nissanin odotetaan esittelevän uusimman version yhtiön pelastussuunnitelmasta loppukuusta.

Lähde: Reuters via Automotive News Kuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat