1.8.2021

Embraerin ja Porschen Duet näyttää mitä on ota 2 maksa 1 miljonäärin tyyliin

Mukavasti sävy sävyyn stailattua duettoa myydään ainoastaan kymmenen numeroitua kappaletta, joten kannattaa pitää kiirettä, jos parin aikoo itselleen saada – ja mikäli kaikki parit eivät ole jo tätä juttua lukiessasi ehtineet mennä. Ensimmäinen sarja on jo luovutettu onnelliselle asiakkaalle.

Embraerin ja Porschen yhteistyöprojekti kantaa nimeä Duet, ja se on valmistajien mukaan maailman ensimmäinen lajissaan. Lyhykäisyydessään brasilialainen lentokonevalmistaja toimittaa asiakkaalle Phenom 300E -yksityissuihkarinsa ja saksalainen urheiluautovalmistaja puolestaan 911 Turbo S:nsä. Paria yhdistää luontaisesti ainakin se, että niissä molemmissa käytetään siipiä, Phenomissa nostovoiman tuottamiseen, 911:ssä taasen downforcen aikaansaamiseen. Duetin logossa yhdistyvätkin tyylikkäästi lentokoneen siivenkärkievä ja auton takasiipi. Logo on painettuna moneen paikkaan, esimerkiksi pääntukiin molemmissa kulkupeleissä ja myös ulkopuolelle.

Embraer kuuluu liikesuihkukoneiden valmistajana maailman eliittiin. Kevyemmän pään Phenom-sarjan suurempi sisar 300 lensi ensilentonsa vuonna 2008. Maksimissaan 8-tonnisen koneen kyydissä kulkee mukavasti 9 matkustajaa, ja se on sertifioitu yhden tai kahden lentäjän ohjattavaksi. Phenom-sarjan etuihin kuuluu sen kyky operoida pieniltä lentopaikoilta. Hintakaan ei ole paha, rapiat 9 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Porsche 911 Turbo S sen sijaan ei kaipaa ainakaan Moottorin lukijoiden keskuudessa sen kummempia esittelyjä.

Duet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kumpi voittaa?

Se on kysymys, johon on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta kulkuneuvojen täysin erilaisten luonteiden vuoksi, mutta voimme todeta, että molemmat voittavat omassa regimentissään.

Mikäli osapuolet asetettaisiin kiihdytyskilpailuun Helsinki-Vantaan lentoaseman samansuuntaisille, reilun kolmen kilometrin mittaisille kiitoteille 22L ja 22R, kannattaisivat panokset laittaa likoon Porschen puolesta. 3,8-litrainen 650 hevosvoiman turbokone siivittää auton nollasta sataan 2,7 sekunnissa ja kahteensataan 8,9 sekunnissa, kun kiitorataa olisi ahmittu karkeasti puolen kilometrin verran. Tässä vauhdissa Embraerin lentäjän tulisi alkaa tehdä päätöstä lentoonlähdöstä, mutta kone saavuttaa kahdensadan kilometrin tuntinopeuden vasta osapuilleen kilometrin kohdalla. Samalla matkalla Porschen mittarissa olisi kuitenkin jo 280 kilometrin tuntinopeus, jota Embraer ei saavuttaisi koskaan nousukiidon aikana maanpinnalla. Porsche ei ehtisi kiitotien puitteissa saavuttaa 330 km/h huippunopeuttaan, mutta Embraerkin tekisi sen vasta ilmassa.

Auto voitti maan. Ilmassa liikesuihkukone on kaikkien mahdollisten todennäköisýyksien mukaan vahvoilla, Porsche kun ei (tietojemme mukaan) osaa lentää. Phenom 300E:n matkalentonopeus on noin 850 kilometriä tunnissa, ja koneella on luokkansa paras keskinopeus. Phenomilla voi lentää ylimmällä siviililentokoneiden käyttämällä lentopinnalla, joka on 45 000 jalkaa eli suunnilleen 13 700 metriä. Konetta ei ole tarkoitettu mannertenvälisille lennoille, mutta 3 700 kilometrin kantama riittää erinomaisesti vaikkapa Helsingin ja Tel Avivin välille.

Duet
Kummalla sukeltaisit mieluummin ostarin parkkihallin syövereihin?

Sävy sävyyn

Duet on ainutlaatuisen yhteistyön tulos, mitä ei jätetä missään kohtaa huomiotta. Autossa näkyy ilmailullisia yksityiskohtia muun muassa ohjauspyörässä sekä kojelaudan ”keinohorisontissa”, samalla kun esimerkiksi lentokoneen matkustajaistuimet ovat saaneet urheiluauton punaisen turvavyön ja sen lentäjien istuimet on muotoiltu kuten urheiluautossa. Autoon astuttaessa sen kynnyksessä lukee teksti ”No step” – sama kuin lentokoneen siivessä. Myös materiaalivalinnat ovat niin pitkälle kuin mahdollista samat. Onhan molempien kulkupelien filosofiakin pitkälti sama, nopeus ja mukavuus samassa paketissa.

Ulkopuolelta huomaamme vastaavuudet maalauskuvioissa. Molemmat on maalattu käsin, mikä tekee autona Porschen maalipinnasta vieläkin uniikimman. Ylempänä näemme Platinum Silver Metallic -väriä, alempana puolestaan Jet Gray Metallicia. Maaleissa on yhdistetty kiilto- ja saatiinikiiltovärejä. Yksityiskohtaväri on Speed Blue. Vanteiden maalaamisessa on käytetty valmistajien mukaan ”vallankumouksellista laser-prosessia.” Eräänä hienona yksityiskohtana voimme huomata takamoottorisen auton ilmanottoaukot, joiden ympärykset on kromattu lentokoneen suihkumoottoreiden nasellien tavoin.

Duet

Eikä Duetin ostajia jätetä myöskään ilman tilaajalahjoja. He saavat ainutlaatuiset Duet-logoilla varustetut matkalaukkusarjat lentäjän laukulla sekä kahdella viikonloppulaukulla. Lahjana saa myös Embraerin ohjaamon mittareista inspiraationsa saaneen Porsche Design 1919 Globe timer UTC -kellon titaanikuorella. Eiköhän näillä pärjää.

Lähde ja kuvat: Embraer Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat