10.7.2021

Ensikosketus Mercedeksen tuoreen sähköauton kanssa – EQS tarjoaa tilaa ja laadukasta tunnelmaa

Mercedeksen sähköautomalliston uusin tulokas tarjoaa tehokasta tilankäyttöä ja nimensä edellyttämää laadukasta tunnelmaa.

Mercedes julkaisi uuden sukupolven sähköautotekniikkaan perustuvan EQS:n virallisesti huhtikuun puolivälissä. Kerroimme jo silloin auton olennaisimmat faktat ja ne voit käydä lukemassa aiemmasta artikkelista.

Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan tähän erittäin mielenkiintoiseen sähköautoon Sveitsissä. Ajotuntumia emme vielä saa kommentoida embargosta johtuen, mutta voimme aloittaa sisätilojen ensifiiliksillä.

EQS on mallinimensä mukaisesti kooltaan S-sarjalaista vastaava auto. Vakiovarusteisen auton ratin taakse hypätessä yhdennäköisyys S-sarjalaiseen onkin selkeä; sekä mittaristo että keskikonsoliin sijoitettu kosketusnäyttö on lainattu suoraan edellämainitusta. Laatuvaikutelma on odotetusti vakuuttava ja ergonomiakin on kunnossa. Kuljettajan paikalta huomio kiinnittyy melko nopeasti viistoihin ja paksuihin A-pilareihin, jotka jättävät taakseen aika isot katvealueet.

Takapenkillä on todella reippaasta jalkatilaa. Ensimmäisenä loppuu monien muiden nykyautojen tavoin varvastila. Istuma-asento on varsin ryhdikäs, ja valitettavasti istuinosa tuntuu hieman turhan lyhyeltä. Tämän osalta auto ei tarjoa aivan sisarmallin varoista mukavuutta.

EQS on korimalliltaan liftback, eli takalasi nousee takaluukun mukana. Luukun alta paljastuu iso vakiomuodossaan 610 litrainen tavaratila. Käyttöä vaikeuttaa valitettavasti korkea nostokynnys, ja toki ison tilan perällä olevia tavaroita joutuu hieman kurottelemaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hypeä hyperscreenillä

Jo ennen koko auton esittelyä Mercedes kertoi innoissaan uudesta MBUX Hyperscreen -näyttökompleksista. Mittaristo, keskinäyttö ja uutena ominaisuutena etumatkustajan edestä löytyvä näyttö on laitettu yhtenäisen lasipinnan alle. Eli koko kojelauta ei ole yhtä isoa näyttöä. Käytännössä kuljettajalla on edessään lasin kulmasta johtuen alkuun hieman oudolta tuntuvassa asennossa tuttu 12,3-tuumainen mittaristo, keskikonsolin 17,7-tuumainen näyttö on käännetty vaakasuuntaiseksi ja apumatkustaja pystyy ohjaamaan multimediajärjestelmä toimintoja oman 12,3-tuumaisen näytön kautta.

Käyttöjärjestelmän osalta hyperscreen ei eroa vakionäytöistä, joten ainoa oikea ero on apukuljettajan eteen tuleva kolmas näyttö. Melkoinen hypetys siis yhdestä lisänäytöstä. Toki apumatkustajan oma näyttö helpottaa valikoiden selailua ajon aikana, mutta varmaan yksi merkittävin valintatekijä näiden kahden vaihtoehdon väliltä on ulkonäkö. Hyperscreen on vakiovaruste EQS 580 4Maticissa ja takavetoiseen sen saa lisävarusteena.

EQS:n ajotunnelmia on luvassa 24.7.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Lisää aiheesta

Luetuimmat