19.4.2022

Katupölyä ilmassa: Kamux varoittaa sen haittavaikutuksista auton jälleenmyyntiarvoon

Katupöly ei ole vahingollista pelkästään hengitysteillemme. Keväinen riesa voi sulattaa henkilöauton jälleenmyyntiarvosta suuriakin summia ja tehdä hallaa sille myös käyttöarjessa.

Näin keväisin – tai viimeistään kun lumet sulavat – katukuvaan kuuluu valitettavan oleellisena osana katupöly. Se on tuttu näky myös autojen pinnoilla, jotka ovat keväisin eri tekijöistä johtuen keskimäärin likaisempia kuin muina vuodenaikoina.

Kamux Tampere Lielahden automyyjä Minttu Kuismanen kertoo aitiopaikalta käsin katupölyn vaikutuksista autoon ja sitä kautta sen jälleenmyyntiarvoon.

- Katupölykaudessa on tavallaan kyse pienestä hiekkamyrskystä. Ja kun ilmassa leijailee paljon hiekkaa ja pölyä, se vaikuttaa väistämättä korin maalipintaan. Samoin tuulilasissa oleva hiekka voi herkästi naarmuttaa lasia, kun käyttää pyyhkimiä. Kaupunkien keskustojen kaltaisissa paikoissa, joissa pölyä on todella paljon, sitä voi mennä myös ilmastointiin. Harkitsisinkin itse tällaisissa paikoissa ilmastoinnin sulkemista kokonaan hetkeksi, Kuismanen luettelee.

Edellä mainitut olivat ehkä niitä tunnetuimpia ja yleisimpiä katupölyn haittoja, mutta pinnan ohella myös teknologia saattaa ottaa osumansa sen vaikutuksesta.

- Peruutustutka ja kaikki vastaavat tutkat voivat häiriintyä ja herjata paljon, jos niihin pääsee kertymään pölyä ja kuraa. Niissä olevat herkät sensorit saattavat myös mennä herkästi rikki, jos niihin pääsee kertymään paljon hienoa pölyä. Se on tietenkin sitten ikävä lisälasku autoilijalle, joten tarkkana kannattaa olla.

Esipesu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei painepesurin voittanutta

Tärkein ase katupölyä vastaan on autolle riittävän usein tehtävä pesu. Kuten järkikin sanoo, virhe numero yksi olisi hangata pölyä (= pieniä kiviä) maalipinnassa sienellä tai kintaalla. Sen sijaan kunnon huuhtelu ennen jatkokäsittelyä on avain hyvään pesutulokseen. Painepesuri on siihen tehokkain väline, myös vedenkulutuksen kannalta. Hyvä ennakkotoimenpide katupölykauden varalle ja sen aikana on myös maalipintaa suojaava vahakäsittely.

- Hiekkaa ei missään nimessä pidä pyyhkiä tai harjata millään keinoin, koska se naarmuttaa pintaa. Naarmuinen maalipinta taas valitettavasti näkyy heti auton jälleenmyyntiarvossa. Tärkeää on myös muistaa pestä harja kunnolla ennen sen käyttämistä auton pesuun esimerkiksi painepesurilla, jotta harjaan edellisellä kerralla jääneet hiekanjyvät eivät naarmuttaisi autoa. Paras tapa pestä auto on huolellinen huuhtelu vedellä, jonka jälkeen se pestään oikealla aineella ja huuhdellaan hyvin pois. Tietenkään pakkasella ei kannata pestä, sillä auton pitää päästä kuivumaan hyvin. Missään nimessä ei saa tulla jäätymistä, Kuismanen kertoo.

Tähän aikaan vuodesta auton pesu voi toki tuntua epäkiitolliselta, sillä tiet ovat yleensä märkänä ja viimeistään ensimmäinen vastaan tuleva isompi ajoneuvo läväyttää sohjot ja kurat takaisin naamalle. Se kannattaa ilman muuta silti tehdä.

Lähde: Kamux Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Luetuimmat