8.8.2022

Käytetyt erikoisuudet: Ei vielä, mutta pian elokuvasta tuttu Saab 9-3

Saab 9-3 Marko Jantunen Laitapuolen hyökkääjä

Elokuvista tutut autot kiinnostavat aina, mutta tällä kertaa olisi tarjolla poikkeuksellisesti vasta myöhemmin valkokankailla debytoiva ajoneuvo.

Valkokankailta tutut ajoneuvot herättävät aina poikkeuksellista kiinnostusta. Ei siis ihme, että myös Moottorin toimituksessa on vuosien varrella nostettu esiin monia elokuvista tuttuja autoja. Näitä ovat olleet mm. Bondeista tuttu Jaguar C-X75, Fate-elokuvasta tuttu S-sarjan Mercedes ja Raidista tuttu Cadillac Eldorado. Niin, ja löytyyhän meiltä kokonaan elokuva-autoillekin omistettu artikkeli.

Saab 9-3 Marko Jantunen Laitapuolen hyökkääjä

Tämän viikon Käytettyjen erikoisuuksien juttusarjassa ollaan liikkeellä jälleen elokuvien asialla, mutta tällä kertaa vähän erikoisemmasta suunnasta. Kyseinen leffatähti ei nimittäin ole vielä ehtinyt debytoimaan valkokankaalla, mutta auto on laitettu myyntiin jo hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa. Teknisesti ottaen auto ei ole siis vielä elokuvasta tuttu, mutta asia tulee muuttumaan syksyn aikana.

Viikon käytetty erikoisuus on Lahdesta, jossa kaupan olisi vuosimallin 2006 Saab 9-3. Auton sijainti nimenomaan Lahdessa ei ole sattumaa, sillä kaupungilla on iso rooli myös tulevassa elokuvassa. Kyseinen Saab 9-3 tähdittää nimittäin lahtelaista jääkiekkoilijasta, Marko Jantusesta, kertovaa elokuvaa.

Saab 9-3 Marko Jantunen Laitapuolen hyökkääjä

Elokuvan lisäksi samainen Saab on tuttu myös Uusi Lahti -lehden sivuilta, jossa lehti raportoi Laitapuolen hyökkääjä -elokuvan kuvausten edistymisestä vuoden 2022 alussa. Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva saa ensi-iltansa 26.8.2022.

Jääkiekkoilija Marko Jantunen taisteli niin urheilu-uransa aikana, mutta myös sen jälkeenkin vakavaa päihderiippuvuutta vastaan. Tämä selittää sen, miksi yksi Saab 9-3:n tähdittämistä kohtauksista on kuvattu Lahden Liipolassa sijaitsevan ravitsemusliikkeen edessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus: lähes leffatähti Saab 9-3

Koska elokuva kertoo Jantusen elämästä syvällä huumepiireissä, lavastaja on joutunut kaivamaan rekvisiitaksi vähän enemmän elämää nähneen auton. Tällä 15 vuoden ikäisellä Saabilla on taitettu matkaa lähes 400 000 kilometriä, mutta moottori on vaihtunut neljä vuotta sitten vähän tuoreempaan. Myyjän mukaan moottorilla on takana vasta 175 000 kilometriä.

Saab 9-3 Marko Jantunen Laitapuolen hyökkääjä

Saabin tekniikka on saanut myös muitakin päivityksiä, sillä vuosi sitten autoon on asennettu etanolimuunnos, joka sallii ajamisen e85-polttoaineella. Tekniikkapäivityksen myötä 2.0-litrainen turboahdettu bensiinimoottori tarjoaa 165 kilowatin (225 hevosvoiman) tehon ja 360 newtonmetrin väännön.

Etanolipäivitykset on muutoskatsastettu, kuten on myös Bilsteinin alustasarja. Vaihteistona autossa toimii perinteinen manuaali.

Toisen sukupolven Saab 9-3:n varusteet kattavat ajonvakautusjärjestelmän, xenon-ajovalot, vakionopeudensäätimen, sadetunnistimen, parkkitutkan ja monitoimiratin. Lisäksi autosta löytyy vetokoukku ja lohkolämmitin sisätilapistokkeella.

Saab 9-3 Marko Jantunen Laitapuolen hyökkääjä

Tuleva elokuva-auto ei ole saanut minkäänlaisia palveluksesta vapautuksia, vaan se on toiminut myyjän mukaan jokapäiväisessä ajossa. Autoa on huollettu hiljattain mm. uusien öljyjen ja tulppien muodossa. Lisäksi Saabin kytkin on uusi ja etuiskarit sekä jarrut on uusittu myyjän mukaan vähän aikaa.

Kun elokuvan ensi-iltaan oli aikaa 18 päivää, tuleva elokuvatähti vaihtaisi omistajaa 2800 euron hinnalla. Mikäli ostaja haluaa, niin kauppaan on mahdollista tinkiä myyjältä kuvia elokuvan kuvauksista, jossa Saab näkyy. Nähtäväksi jää, vaikuttaako elokuvan julkaisu ja Saabin debytointi valkokankailla auton hintapyyntöön, vai korjaako joku auton sitä ennen talteen.

Teksti Rikhard Wacker Kuvat Tori Autot

Luetuimmat