31.3.2021

Kesä alkaa keskiviikosta – tai ainakin kesänopeudet

uudet liikennemerkit tieliikennelaki

Keskiviikkona alkaa talvi- ja pimeän ajan alennettujen nopeusrajoitusten poisto eri puolilla Suomea, päätti Väylävirasto.

Kesänopeudet tulevat käyttöön teiden kuivuessa ja päivän pidentyessä kohti kesää.

Kesänopeuksiin siirtyminen Suomen tiestöllä alkaa tänään keskiviikkona 31.3.

Kesänopeudet otetaan käyttöön silloin, kun pitemmän ajan sääennusteissakaan ei enää näy riskiä talvikelien paluulle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksittäisiä yöpakkasia ja aamuliukkaita ajokelejä saattaisi vielä esiintyä.

Talvi- ja pimeän ajan alennettujen nopeusrajoitusten poisto siis alkaa tällä viikolla ympäri Suomen, muttei välttämättä vielä kaikkialla. Alueelliset ELY-keskukset voivat lykätä nopeusrajoitusten muuttamisen ajankohtaa sää- ja keliolosuhteiden mukaan.

Väylävirasto kertoo, että tavoitteena on, että koko Suomessa on palattu kesäkauden nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä.

Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman on arvioinut, että talvirajoitusten vaihtaminen aloitetaan Etelä-Suomesta ja rannikkoseuduilta, joissa kevät yleensä on pisimmällä, mutta toisaalta kevät usein etenee niin nopeasti, ettei valtakunnan sisällä tarvita kovinkaan suuria eroja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

120 km/h palaa käyttöön

Kesänopeuksien paluu tarkoittaa sitä, että moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa ja pääteillä talvikaudeksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Näiden lisäksi on vielä joitakin 80 km/h -rajoituksen teitä, joilla nopeusrajoitus on talvikaudella 70 km/h.

nopeusrajoitus

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä kesänopeuksia on voitu käyttää jo maaliskuun alusta saakka valoisaan aikaan sään ja kelin salliessa.

Teissä voi olla halkeamia

Autoilijoiden on syytä olla tarkkana, sillä talven jälkeen monilla teillä on päällysteessä halkeamia ja muita vaurioita.

Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan joutua jättämään turvallisuussyistä voimaan toistaiseksi.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

a:2:{i:0;s:5:"91986";i:1;s:5:"91991";}

Luetuimmat