29.6.2021

Keulaan jämähtäneet ötökät riesana? Näin puhdistuvat itikanraadot

Ötökät auton keulassa

Kesän autonhoitotoimenpiteisiin kuuluu auton pesu ja sesonkituotteena on tarjolla reilusti itikanraatoja. Keulaan jämähtäneet ötökät irtoavat oikein menetelmin.

Kesälomareissujen jälkeen paluu arkeen on usein tunnelmaltaan hieman harmaa. Ötökät ovat täyttäneet auton keulan, tuulilasin ja sivupeilit. Näiden hinkuttaminen nostaa hien otsalle ja turhautumisen tunteen pintaan.

Asiaa toki auttaa jos on valmistellut auton ennen reissua neuvojemme mukaisesti. Maalipinnan suojaava selviää tästäkin työrupeamasta selvästi helpommin.

Ötökät maalipinnalla
Hieman huonosti suojattuun pintaan pitkään pinttyneet ötökänraadot voivat aiheuttaa päänvaivaa puhdistuksen suhteen.

Valitettavan usein kumpaakaan ei ole tehty ja edellisestä pesustakin on kulunut pitkä tovi. Tällöin itikanraadot ovat jo pinttyneet pintaan tehokkaasti. Esittelemme oikeat menetelmät tämänkaltaisen pinnan puhdistamiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ötökät riesana

Riskinä on aina, että ötökät ovat syövyttäneet lakkapintaan pysyvän jäljen. Tällöin ainoa apu on mekaaninen kiillotus, pahimmassa tapauksessa vesihionnalla aloittaen. Sekään ei välttämättä auta jos jälki on pureutunut kokonaan lakkapinnasta läpi. Auton säännöllinen peseminen todella kannattaa.

On todella vanhanaikaista ja suoranaisesti väärää kuvitella yhden hyväksi todetun puhdistustuotteen sopivan kaikkiin ongelmiin. Nykypäivän kemistit ovat todellisia neroja, mutta kemiaa ei voi muuttaa. Yhteen asiaan tehoava puhdistustuote ei sovi kaikkiin tahroihin.

Ötökät irtoaa brushilla
Itikoiden irtoamista voi auttaa hellästi brushilla tai muulla pehmeällä pesuvälineellä mekaanisesti, mutta ei missään nimessä esimerkiksi itikkasienellä.

Siksi on äärimmäisen tärkeää ymmärtää kulloinkin puhdistettavan tahran kemia. Helpoimmalla pääsee seuraamalla valmistajien etiketeistä löytyviä tuotteille suunniteltuja käyttötarkoituksia. Myös tällä tavoin onnistuu valitsemaan, ainakin teoriassa, sopivan tuotteen kulloiseenkin ongelmaan.

Lähes mikä tahansa lika poistuu toki riittävällä mekaanisella kulutuksella, mutta tästä jää myös rumat jäljet maalipintaan. Auton maalipinnalle ei tulisi todellakaan kaivaa niin sanottua itikkasientä. Sen karkeus naarmuttaa maalipintaa jokaisella pyyhkäisyllä.

Liotus vedellä

Käsiä puuduttavan ja maalipintaa naarmuttavan mekaanisen hankaamisen sijaan luotamme puhdistukseen ilman hankaamista. Tähän ei välttämättä edes tarvita kemikaaleja. Erityisesti ötökät pehmenevät tehokkaasti pelkän kosteuden vaikutuksesta ja tässä vaikutusaika ratkaisee.

Ötökät liotetaan kosteudella
Märäksi kasteltu liina on tehokas, lähes ilmainen ja täysin vahaturvallinen apuväline itikoiden irrottamiseksi.

On siis mietittävä tapa pitää ötökät mahdollisimman pitkään märkänä. Helpoin tapa on vaahdottaa esipesuaine pesuainevaahdottimesta pintaan vaikuttamaan ja toistaa tätä tarvittaessa muutamaan kertaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä vielä riitä.

Lähes pomminvarma keino on kastella esimerkiksi riittävän suuri mikrokuituliina, froteepyyhe tai niin sanottu vahausliina läpimäräksi ja levittää se koko keulan yli. Pelkällä vedellä kostutettuna tämän voi jättää paikalleen vaikka puoleksi tunniksi ennen varsinaista pesua. Toki liinan voi myös kostuttaa miedolla pesuaineliuoksella, mutta tällöin on syytä vahtia ettei se pääse kuivumaan.

Koch-Chemie Insect&DirtRremover
Koch-Chemie Insect&DirtRemover on itikoiden ja muun vaikean lian puhdistamiseen tarkoitettu käyttövalmis pesuaine.

Insect remover

Myös kemikaalien käyttö on vaihtoehto. On olemassa yksin ötököiden puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita, kuten testissämme vieraillut Lasol Itikkaliuote, jotka tietenkin toimivat kaikkein parhaiten eri pesuaineista. Tällä kertaa käytössä Koch-Chemie Insect&DirtRemover, joka nimensä mukaisesti poistaa tosin muutakin likaa.

Itikanpoistoaine Koch-Chemie Insect&DirtRemover
Itikanpoistoaine voidaan sumuttaa suoraan pakkauksesta käsiteltävälle alueelle.

Koch-Chemien hyönteisenpoistoon tarkoitetun tuotteen pH-arvo on 10, joten kyseessä on lievästi emäksinen tuote. Tällä ei ole valtaisaa merkitystä, mutta tieto löytyy ilahduttavan helposti valmistajan sivuilta. Toisaalta on hyvä tietää esimerkiksi ihoärsytyksen riskin suuruus.

Insect&DirtRemoverin käyttö sujuu kuten suurimman osan muistakin vastaavista aineista. Se sumutetaan maalipinnalle likakohteisiin, annetaan vaikuttaa ja huuhdellaan pois. Allekirjoittanut tosin suosii vaihtoehtoa, jossa itikanpoistoaineen päälle vaahdotetaan esipesuaine ja nämä huuhdellaan molemmat yhdessä pois.

Ötökät ja huuhtelu
Aineen vaikuttamisen jälkeen suoritettavan huuhtelun jälkeen alue on suositeltavaa pestä vielä tavallisella autoshampoolla.

Itikanpoistoaine voidaan siis levittää juuri ennen pesurutiinien aloittamista ja tämän jälkeen pesua jatketaan täysin normaalisti. Myös Koch-Chemie suosittelee aineen käyttämisen jälkeen tavallista käsinpesua autolle, jolla varmistetaan Insect&DirtRemoverin ainejäämien poistuminen pinnalta.

Vahaturvallisuus Koch-Chemie
Konepellin alareunasta on täsmäpoistettu yksi ötökänraato Koch-Chemien aineella. Alue on helppo havaita, sillä vahapinnan mukana myös vedenhylkiminen hävisi kertakäsittelyllä.

Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Koch-Chemie Insect&DirtRemover ei suinkaan ole vahaturvallinen tuote. Kokeilussamme se vei kertakäsittelyllä autoa suojanneen suojakerroksen mukanaan, joten suojauksen uusintakäsittely on usein tarpeen tällä käsiteltyjen alueiden osalta. Sama tosin koskee lähes kaikkia ötökänpoistoaineita. Siitä syystä suosimme ötökänjäämiin yleensä aiemmin esiteltyä pitkää liotusta vedellä.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jutun alkuperäinen versio on julkaistu heinäkuussa 2018.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy