31.12.2020

Kysy autoista: millä perustein taloyhtiö voi kieltää sähköauton lataamisen sähkötolpasta?

Kysy Autoista

Sähköautoilun parhaita puolia on akun täyttyminen kotipihassa sinä aikana, kun autoa ei tarvita. Taloyhtiöissä tämä ei kuitenkaan aina onnistu.

Sähköautoilu on parhaimmillaan silloin, kun autoa voi ladata kotona. Tällöin akussa on aina ajoon lähtiessä virtaa, eikä ulkoisen palveluntarjoajan latausasemilla tarvitse käydä välttämättä lainkaan, jossa säästää ajan lisäksi usein myös mukavan summan rahaa. Ei siis ihme, että lukijoitamme on kiinnostanut taloyhtiöiden perusteet sähköauton lataamisen kieltämiselle.

Käytännössä taloyhtiö ei tarvitse edes syytä lataamisen kieltämiselle, sillä oletuksena asukkaalla ei ole lupaa käyttää kiinteistösähköä tällaisiin tarpeisiin. Eli asukkaan täytyy aina saada lupa taloyhtiöltä lataamiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Syinä muun muassa veloittamisen vaikeus ja sähköverkon kestävyys

Sähköauton lataamisessa lämmitystolpasta voi taloyhtiöstä riippuen ilmentyä erilaisia ongelmia, joista naapureille tärkein on usein huoli siitä, että he joutuvat maksamaan naapurin autoilemisen. Tämän voisi kuitenkin ratkaista esimerkiksi erillisellä energiavirtamittarilla, jonka mukaan sähköautoa lataava asukas maksaisi omat lataamisensa taloyhtiölle.

Toinen yleinen huolenaihe on sähköjärjestelmän riittävyys – eli pelätään sähköauton lataamisen kuormittavan sähköverkkoa niin raskaasti, että sulakkeet laukeavat. Usean sähköauton kotilatauslaitteen ottama virta on kuitenkin samaa luokkaa kuin esimerkiksi auton sisätilanlämmitin ja moottorinlämmitin voivat yhdessä hetkellisesti ottaa. Lisäksi joissain autoissa voi säätää sen enimmillään käyttämää latausvirtaa alemmaksi. On kuitenkin muistettava, että sähköauto saattaa latautua yhtäjaksoisesti jopa yli vuorokauden ajan, eikä esimerkiksi pistokkeita ole välttämättä suunniteltu kestämään suurta kuormaa niin pitkiä aikoja.

Näiden seikkojen lisäksi kerroimme aiemmin saamamme kysymyksen vastauksessa, että sähköauton mukana tuleva kotilatauslaite on tarkoitettu väliaikaiseen-, ei päivittäiseen käyttöön.

Selvitä taloyhtiön kanta ennakkoon

Lähtökohtaisesti sähkö- ja hybridiautojen lataamiseen liittyvissä asioissa kannattaa kääntyä taloyhtiön puoleen jo ennen ladattavan auton hankkimista ikävien tilanteiden välttämiseksi, etenkin jos lataaminen on tarkoitus painottaa kotilataukseen.

Jos lämmitystolpasta lataaminen ei taloyhtiössä onnistu, kannattaa yrittää myös keskustella kiinteiden latausasemien asentamisesta, joihin voi saada raha-avustusta ARA:lta.

Teksti: Eetu Kokkonen

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat