3.2.2023

MP23 Messut – Käy katsomassa ainakin nämä uutuusmallit

MP-messut päästään vihdoin järjestämään muutaman koronavuoden jälkeen, ja uutuusmallit ovat näytillä kotimaassa ensimmäistä kertaa.

Saksaisvalmistaja BMW on putkautellut 1250-kuutioiseen bokserimalliinsa perustuvia moottoripyöriä pihalle jo useampia, mutta R 1250 RS jäi viimeisten joukkoon. Jykevä bokseritwini sopii hienosti myös sport touring –pyörään, sillä 136 hv ja 143 Nm käskevät pyörän nollasta sataan 3,3 sekunnissa.

Ducati on puolestaan tuonut markkinoille vuosi toisensa jälkeen kattavan listan uusia moottoripyöriä. Italialaisvalmistajan V4-moottori on koettu hyväksi jo useamman mallin voimanlähteenä, ja nyt se saapuu korvaamaan twinin myös muskelimalli Diavelissa. Pyörän uudeksi nimeksi veistellään siis Ducati Diavel V4. Lisäksi Multistradan V4-malli saa Rally-version.

Gas Gas lähtee kokeilemaan siipiään katumarkkinoilla kahdella uudella mallilla. ES700 ja SM700 perustuvat pitkälti sisarmerkki KTM:n kalustoon, mutta mukana on toki merkin omaleimaisuus. Molemmissa malleissa on yksimukinen voimanlähde, jonka 74 hevosvoimaa puhuttelevat varmasti.

Harley-Davidson ilmoitti hetki sitten siirtyvänsä tulevaisuudessa pelkäksi sähkövalmistajaksi, mutta vielä toistaiseksi jenkkilästä kajahtaa polttomoottorin voimin. Uusi FXBR Breakout on varustettu Milwaukee-Eight 117 -moottorilla, joka tarjoaa muskelipyörän suorituskyvyn. 102 hevosvoimaa ja 168 Nm ovat vakuuttavat lukemat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uutta adventurea luvassa Hondalta

Hondan lihavimmat uutuusmallivuodet ovat jääneet koronan jalkoihin, mutta onneksi kaudelle 2023 tulee pari uutuuspyörää. Kaksikko CB750 Hornet ja XL750 Transalp hyödyntävät molemmat samaa 750-kluutioista twiniä. Tehoa motista irtoaa 92 hevosvoimaa ja vääntöä 75 Nm.

Transalpin kohdalla tärkeimmät avut eivät luonnollisesti ole huipputehossa, vaikka se luokassaan onkin varsin pirteä tapaus. Keskiluokan adventurepyörä tarjoaa laadukkaasti rakennetun alustan ja kevyen ajokokemuksen. Transalp nimittäin painaa vain 208 ajovalmiina.

Kawasaki puolestaan jatkaa toimivaksi havaitulla linjalla, ja tämän kauden uutuus on sporttinen matkapyörä H2 SX SE. Pyörä perustuu samaan mekaanisesti ahdettuun moottoriin, joka esiteltiin useampi vuosi sitten. Pyörässä on paljon tuttua, mutta pieniä parannuksiakin on tullut mm. automaattisten pitkien ajovalojen muodossa.

Itävaltalaisvalmistaja KTM:n kehitystyö katupyörämarkkinoilla on ollut vilkasta, mutta 2023 tuntuu hieman välivuodelta. Toki uuttakin on tarjolla, sillä 790 Duke on uusittu kaudelle 2023. Muutokset ovat maltillisia ja suurin niistä on pyörän väritys. Päivitystä on tullut lähinnä elektroniikkaan, sillä muuten pyörä on edelleen hyvin relevantti ja sähäkkä tapaus.

Suzuki V-Strom 800 DE on japanilaisvalmistajan täsmäase keskiluokan adventure-luokkaan. Pyörä nojaa vahvasti retrotunnelmaan, mutta modernilla twistillä. Suzuki tarjoilee 84 hevosvoiman tehot ja 78 Nm:n väännön. Pyörässä on japanilaisittain katsottuna mukavasti elektroniikkaa, ja mm. shifteri toimii molempiin suuntiin.

Brittiläisvalmistaja Triumph uudistaa jälleen Street Triple 765 RS:n, joka meni isolla kädellä uuteen uskoon muutamia vuosia sitten. Ultimaattinen ratanaku näyttää entistä paremmalta ja teholukemat on kaunisteltu 130 hevosvoimaan. 80 Nm:n vääntö tekee käytöksestä entistä juurevampaa. Luokka huomioiden alusta on edelleen kunnossa. Peräpään hommat hoitelee Öhlinsin STX40 ja keula on Showan käsialaa.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Luetuimmat