19.4.2021

Muotoilun ehdoilla – uusi Hyundai Staria -pikkubussi

Hyundai Staria 2021

Neljällä pyörällä liikkuvaa avaruuslaivaa muistuttava Hyundai Staria on suunniteltu sisätiloista aloittaen. Lopputulos on kuin konsepti.

Suomessa Huyndain pikkubussit ovat hievan harvinaisempia, vaikka maailmalla niillä on vankka jalansija. Toki Suomessakin on aikoinaan nähty myynnissä Hyundai H-1 ja vuonna 2019 uutisoimme tähän liittyneen aprillipilan lähteneen hieman lapasesta. Nyt esitelty Hyundai Staria tarkoittaa vahvaa paluuta Euroopan pikkubussimarkkinoille.

Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen uutuus jo pelkästään sen avaruusajalta kalskahtavan muotoilun osalta. Konseptilta näyttävä tuote todellakin tulee tuotantoon.

Hyundai Staria 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyundai Staria sisältä

Koko automallin suunnittelu kerrotaan suoritetun sisältä aloittaen. Ensin on mietitty matkustajien kaipaamat tilat ja sijoittelu – vasta tämän jälkeen niiden ympärille on ruvettu piirtämään autoa. Tämä on todellisuudessa varsin tavallinen tapa, mutta ehkä prioriteetti on ollut nyt vahvemmin juuri sisätiloissa.

Euroopassa Hyundai Staria tulee myyntiin kolmena vaihtoehtona: Van, Wagon ja Wagon Premium. Valmistaja ei kuitenkaan kertonut vielä sen tarkemmin mitä nämä tarkoittavat, vaan keskittyi tiedotteessaan muiden markkinoiden versioihin.

Sisätiloihin on mahdollista valita kokomustan lisäksi kaksiväriteema joko sinistä tai vaaleanruskeaa mukaan sekoittavana. Premium-versiot mahdollistavat myös harmaan ja ruskean yhdistelyn.

Matkustajien priorisoinnin huomaa esimerkiksi varsin matalasta vyötärölinjasta ja sen mahdollistamasta suuresta ikkunapinta-alasta. Kyljellä on mittaa 5253 millimetriä, joten siihen mahtuu runsaasti lasia.

Samoin auton korkeus (1997 millimetriä) on muotoutunut sen perusteella, että autoon helppo nousta. Matkustajien sijaan tavaroita kuljettava voi saada lähes 5 000 litraa tavaratilaa.

Hyundai Staria 2021

Avaruuslaiva ulkoa

Ulkopuolella odottaa siloteltu avaruuspuikula, joka näyttää erityisesti edestä ja sivulta varsin futuristiselta. Takapää ei ole aivan yhtä utopistinen näky.

Keulassa kulkee koko nenän levyinen ledein toteutettu valonauha ja itse ajovalot sijaitsevat tällä kertaa tämän alapuolella. Konepellin ja a-pilarin kulma on täysin sama ja muoto jatkuu yhtenäisenä kattoon asti.

Sivussa huomion kiinnittää jo aiemmin mainittu laskeva ikkunalinja eikä kyljessä ihailtavasti juuri muita muotoja olekaan. Takana odottaa erittäin suuri takalasi ja korkeat takavalopilarit.

Ulkokuoreen tarjotaan kahdeksan kappaletta värivaihtoehtoja, joiden englanninkieliset nimet ovat: Abyss Black Pearl, Creamy White, Graphite Gray Metallic, Moonlight Blue Pearl, Shimmering Silver Metallic, Dynamic Yellow, Olivine Gray Metallic ja Gaia Brown Pearl.

Stariaa valmistetaan 2,2-litraisella dieselmoottorilla ja 3,5-litraisella bensiinimoottorilla, mutta näistä Eurooppaan tulee vain dieselvaihtoehto. Se on 2,2-litrainen nelisylinterinen muuttuvageometrisella VGT-ahtimella varustettu dieselmoottori, jonka pariksi on valittavissa kuusipykäläinen käsivalintainen vaihteisto tai kahdeksanpykäläinen automaattivaihteisto. Huipputehoksi luvataan noin 177 hevosvoimaa.

Hyundain uusi pikkubussi Staria tulee tarjolle valituille Euroopan markkinoille, mutta Suomi tuskin tulee näihin kuulumaan. Myynti on tarkoitus aloittaa tämän vuoden toisen puolikkaan aikana.

Kuvat ja lähde: Hyundai

Luetuimmat