4.5.2021

Neljännen sukupolven Škoda Fabia – selvästi isommin

neljännen sukupolven Škoda Fabia

Tšekkiläinen pikkuauto on ollut käytännöllisyyden kulmakivi edullisessa hintaluokassa. Nyt neljännen sukupolven Škoda Fabia lupaa runsaasti lisää tilaa, liitettävyyttä ja turvallisuutta.

Täysin uusi neljännen sukupolven Škoda Fabia on kasvanut merkittävästi. Uusi Fabia pohjautuu Volkswagen Groupin MQB-A0 -perusrakenteelle ja tulee tutusti B-segmenttiin eli pienten autojen luokkaan.

Uutuus lupaa olla aiempaa fiksumpi, liitettävämpi ja tarjoavan runsaasti lisää tilaa. Valmistaja painottaa vahvasti tunnetta. Julkaisuvideon perusteella kohdeyleisönä vaikuttaisi olevan nuorten lisäksi myös upeat viikset omaavat pukuun sonnustautuneet vanhemmat herrasmiehet. 

Škoda on valmistanut jo 4,5 miljoonaa Fabiaa, joten kyseessä on merkille tärkeä malli. Tšekkiläisvalmistaja etsii jatkuvasti uusia markkinoita ja nyt Intiaan suunnatun Kushaqin jälkeen jatketaan ainakin Venäjälle ja Pohjois-Afrikkaan.

neljännen sukupolven Škoda Fabia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neljännen sukupolven Škoda Fabia ulkoa

Merkin uusin pienokainen lupaa kaiken mitä tarvitset – ja hieman päälle. Päälle onkin nyt laitettu aikaisempaan nähden 110 millimetriä pituutta, josta on napattu 94 millimetriä akseliväliin. Auto on myös 48 millimetriä leveämpi.

Kylkilinjasta tulee välittömästi mieleen Seat ja Volkswagen, mutta keulassa ja perässä on enemmän persoonallisuutta. Keulassa on merkille ominainen maski ja led-takavaloissa tutut terävät kulmat. 

Ilmanvastuskerroin (0,28) on Škodan mukaan luokkansa paras, vaikka tämä ei kuulosta enää tänä päivänä erityisen uskomattomalta lukemalta. Valmistaja lupaa melutason laskeneen tuulen suhinoita optimoimalla, mutta tämä ei ole koskaan ollut hallitseva äänilähde karkealla tiestöllämme. 

Uutuuden saa hankittua yhdeksässä eri värissä, josta kaksi metalliväriä (Phoenix Orange ja Graphite Grey) tulevat täysin uutena. Kontrastiväriksi muun muassa kattoon ja muutamiin muihin yksityiskohtiin on mahdollista valita joko metalliväri Graphite Grey tai helmiäisväri Black Magic. Vannevalikoima alkaa 14 tuuman pelleistä ja jatkuu aina 18-tuumaisiin kevytmetallivanteisiin. 

Škoda Fabia 2021

…ja sisältä

Sisältä löytyy aiempaa pehmeämpiä materiaaleja ja saatavilla on jopa kontrastitikkauksia. Ovessa on sisäpuolella näyttävä yksityiskohta, joka on kopioitu valmistajan konseptiautosta. Jälleen merkin muotoiluosaston näkemys vaikuttaa yhtenäiseltä ja tämä muistuttaa kovasti suurempia sisaruksiaan vaakasuuntaisella kojelaudallaan ja kosketusnäytöllään.

Itse asiassa neljännen sukupolven Škoda Fabia saa esimerkiksi lämmitettävän ohjauspyörän ja tuulilasin varustevalikoimaansa juurikin isommista malleista. Samalla luvataan myös runsaasti turvavarusteita, jotka on aiemmin totuttu näkemään suuremmissa autoluokissa. 

Škoda Fabia 2021

Ostaja voi valita lisärahasta myös 10,25-tuumaisen digitaalimittariston. Vakiovarusteena on perinteinen analoginen mittaristo, jonka keskeltä löytyy 3,5-tuumainen ajotietokoneen näyttö. Keskikonsolin kosketusnäytön koko on 6,5; 8 tai 9,2 tuumaa. 

Lupasimme jo Fabiaan myös lisää tilaa. Tästä osa näkyy sisällä, mutta paras lukuarvo lienee 50 litraa kasvanut tavaratila. Se on nyt perusmuodossaan 380 litraa ja istuimet kaatamalla jopa 1 190 litraa.  

Škoda Fabia 2021

EVO on päivän sana

Kaikki uutuuden moottorit edustavat Volkswagen Groupin tuoreinta EVO-sukupolvea ja ovat bensiinikäyttöisiä. Tehovaihtoehtoja on neljä kappaletta. 

Suomessa edullisin vaihtoehto tulee olemaan 59 kilowatin (80 hv) tehoinen kolmesylinterinen 1.0 MPI -moottori. Sen parina on aina viisipykäläinen käsivalintainen vaihteisto.

Tämän jälkeen siirrytäänkin ahtamisen maailmaan. Kolmesylinterinen 1.0 TSI -moottori on tarjolla kahtena eri tehoversiona: 70 kilowattia (95 hv) ja 81 kilowattia (110 hv). Tässä valinta vaikuttaa vaihteistoon.

Kevyemmillä teholukemilla on tyytyminen käsin valittaviin viiteen vaihteeseen, kun tehokkaampi saa kuusi kappaletta vaihteita. Tehokkaampaan on saatavilla myös 7-pykäläinen kaksoiskytkinautomaattivaihteisto.

Škoda Fabia 2021

 

Malliston lippulaivana tulee toimimaan neljännellä sylinterillä varustettu 1,5-litrainen TSI-moottori. Sen teholukema on 110 kilowattia (150 hv) ja parina aina 7-pykäläinen DSG-automaatti. 

Škoda lupasi uutuuden lähtöhinnaksi alle 14 000 euroa monissa Euroopan maissa, mutta tämä tuskin koskee väkevästi autoverotettua Suomea. Jäämme siten vielä odottamaan hintoja suurella mielenkiinnolla. 

Lähde ja kuvat: Škoda

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat