26.4.2021

Peugeot hylkää digimittaristot yhdestä mallista – syynä pula-aika

Peugeot 308 SW

Stellantis tiedotti hiljattain, että Peugeot hylkää digimittaristot 308-malliston osalta ainakin toistaiseksi. Syynä on maailmanlaajuinen mikropiiripula.

Koronapandemia aiheutti viivästyksiä puolijohdevalmisteiden tuotantoon samalla kun kysyntä kasvoi ennätyslukemiin. Kotoa työskentelevät ostivat valtavasti lisää elektroniikkaa lyhessä ajassa. Nyt Peugeot hylkää digimittaristot yhdestä mallistaan tämän seurauksena – asiasta uutisoi kansainvälinen uutistoimisto Reuters.

Aasinsilta on melkoinen, joten aihe kaivannee avaamista. Elektroniikan kasvu on aiheuttanut kaikille mikropiirejä käyttäville toimijoille haasteita saatavuuden suhteen eikä autoteollisuus poikkea mitenkään muusta joukosta.

Itse asiassa tämä on jo aiheuttanut seisokkeja ja tuotantotavoitteiden laskemista muun muassa Peugeotin Sochaux'n tehtaalla valmistettavan 308-mallin osalta. Ongelma on maailmanlaajuinen ja sen kanssa ovat viime kuukausina painineet myös muun muassa BMW, Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Subaru, Suzuki sekä koko Volkswagen Group. Nyt Stellantis suunnittelee ongelmaan ovelaa kiertotietä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Peugeot hylkää digimittaristot

Tämän seurauksena tuore automaailman jätti Stellantis tiedotti hiljattain, että se tulee korvaamaan Peugeot 308 -mallin kaikki digitaaliset mittaristot perinteisillä analogisilla. Tämä tulee tietenkin vaikuttamaan ohjaamonäkymään.

Näin se helpottaa saatavuusongelmaa hieman, jotta puolijohdevalmisteita riittäisi paremmin muihin malleihin. Muutos koskee vain Peugeotin yhtä mallia ja esimerkiksi Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Fiat ja Jeep jatkavat normaalisti.

– Tämä on kätevä ja nokkela tapa kiertää autonvalmistusta kohtaava todellinen päänvaiva, kunnes piirikriisi päättyy, kommentoi Stellantiksen edustaja Reutersille.

Perinteisiä mittaristoja odotetaan ilmaantuvaksi 308-malleihin toukokuun lopulta eteenpäin. Viime vuonna Peugeot myi noin 98 000 Peugeot 308 -yksilöä.

Analogiset mittaristot tullaan kuitenkin näkemään vain nykyisessä, näillä näkymin syksyllä poistuvassa sukupolvessa. Ranskassa on uutisoitu Peugeotin suunnittelevan 400 euron alennusta näihin analogisilla mittaristoilla myytäviin autoihin. Stellantis ei suostunut kommentoimaan asiaa Reutersille.

Tämän ratkaisun seurauksena Stellantis pystyy varaamaan arvokkaat mikropiirit ja puolijohteet tuoreempien ja suositumpien malliensa valmistamiseen. Esimerkiksi uudistunut 3008 SUV jatkaa normaalisti tuotannossa.

Täysin uusi Peugeot 308 on jo esitelty ja se tulee luonnollisesti saamaan digimittaristonsa. Mittaristomuutos ei siis tule koskemaan tulevaa Peugeot 308 -mallia, joka valmistetaan itse asiassa eri tehtaallakin Mulhousessa.

Kuvituskuva: Eetu Kokkonen/Moottorin arkisto, Lähde: Reuters