11.6.2020

Se saapuu sittenkin: Volkswagen ID3:n toimitukset alkavat syyskuussa

Volkswagen ID.3

Kenties vuoden odotetuin sähköauto saapuu syyskuussa: Volkswagen markkinoi ID3-mallia Kuplan ja Golfin perijänä.

Volkswagenin huippuodotetun täyssähköisen perheauton, ID3.n, toimitukset alkavat vihdoin syyskuussa. Näin yhtiö juuri ja juuri täyttää lupauksensa toimittaa autot ennakko-ostajille vielä vuoden 2020 kesäkauden aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ohjelmiston viivästyttämä

Koko ID3-projekti on pahasti myöhässä ohjelmistosyistä, eikä vielä syyskuussa nähdä autoja ihan täydessä toimintakunnossa. Volkswagen on kertonut syyskuussa toimitettavien autojen vaativan päivitystä, jotta esimerkiksi osa auton verkkotoiminnoista saadaan käyttöön. Päivitys ei onnistu verkon yli, vaan autot tarvitsevat visiitin huoltoon. Ennakko-ostajat voivat myös siirtää toimituksen myöhemmäksi ja vastaanottaa autonsa ohjelmiston ollessa täysin valmis.

Automotive News Europen mukaan tämän vuoksi esimerkiksi Apple CarPlay tai Android Auto eivät toimi alkuun. Toinen puuttuva ominaisuus on heijastusnäytön sulautettu todellisuus -toiminto. Kyse lienee toiminnosta, jolla esimerkiksi navigaattorin opasteita voidaan piirtää kuljettajan näkökenttään kuin ne olisivat osa ympäristöä.

Volkswagen ID.3

Pelissä tuote, talous ja kunnia

ID3 on huipputärkeä tuote Volkswagenille: ensinnäkin se on ensimmäinen yhtiön täysin uudelle MEB-sähköautoperusrakenteelle valmistuva tuote. Toiseksi kotimaassaan alle 40 000 euroa maksavana se oikeuttaa asiakkaat Saksan huippusuuriin ostotukiin, joita myönnetään vähäpäästöisille autoille.

Toiseksi nollapäästöinen sähköauto on Volkswagen Groupille kriittinen työkalu Euroopan unionin niin kutsutun 95 gramman päästörajan saavauttamisena.

Herbert Diess

ID3 on myös henkilökohtainen kunniakysymys yhtiön pääjohtaja Herbert Diessille. Diess on voimakkaasti panostanut yhtiön sähköistymiseen ja digitalisoitumiseen. Loikka ei ole ollut kivuton, vaan se on johtanut esimerkiksi yhtiölle elintärkeän uuden Golfin myöhästymiseen ja vajaan kuukauden mittaiseen toimitustaukoon.

ID3:n ohjelmisto-ongelmista johtuvat viivästykset ovat Automotive News Europen mukaan osasyy siihen, että Volkswagen Groupin hallitus siirsi Diessin syrjään itse Volkswagen-autonvalmistajan johdosta. Diess kuitenkin jatkaa koko konsernin johtajana. Volkswagen-automerkin johtoon siirtyi Ralf Brandstätter.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde: Automotive News Europe, kuvat: Lauri Ahtiainen ja Aake Kinnunen

Luetuimmat