1.5.2020

Škoda Octavia numeroina: miljoonamyynti ja huippunopeus 365 km/h

skoda octavia numeroina

Kaikkiaan yli seitsemän miljoonaa kappaletta myyneestä Škoda Octaviasta on vaikea uskoa, että maahantuoja on saanut päähänsä virittää sellainen kulkemaan nopeammin kuin Ferrari 812 Superfast.

Škoda Octavia on osoittautunut useasti vuosien aikana suomalaistenkin suosikiksi, eikä viimeisinkään sukupolvi vaikuta hassummalta. Yhteensä Octavioita on valmistettu jo seitsemän miljoonaa kappaletta, ja pelkästään viime vuonna niitä toimitettiin 46 maahan yhteensä 364 000 kappaletta.

Yhteen jonoon puskurit puskureita vasten pysäköitäessä nämä muodostaisivat yhteensä noin 32 200 kilometriä pitkän autojonon, joka vastaisi suurin piirtein matkaa Škodan Tšekin tehtaalta Australian Sydneyyn ja takaisin.

Škoda Octavia on valmistajan mukaan ollut kotimaansa myydyin auto jo lähes 30 vuoden ajan. Tšekin ja Suomen lisäksi se on yltänyt myyntitilastojen kärkeen muun muassa Itävallassa, Sveitsissä ja Puolassa. Kuitenkin noin 21 prosenttia viime vuonna valmistetuista Octavioista vietiin Kiinaan. Saksassa Octavian myyntimäärät oikeuttivat maan suosituimmaksi tuontiautoksi, mitä tuskin vaikeuttaa valmistajan vahva Volkswagen-sukuisuus.

skoda octavia numeroina
Taiteilija Maria Makeevan näkemys Škoda Octaviasta, oletettavasti huonon tien paketilla, osana uusimman mallipolven esittelyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Haastaa superautoja niiden lajissa

Myyntitilastot voivat olla monen korvaan tylsiä lukemia, mutta 365 km/h -nopeus Octavialla lienee aivan jotain muuta. Tämä hurja nopeus Škodan myydyimmällä mallilla saavutettiin vuonna 2011 Iso-Britannian maahantuonnin rakentamalla kaksilitraisella tekniikalla Bonnevillen suolatasangolla Yhdysvalloissa. Siinä on hetkeksi tavoitetta taitavammallekin Škoda-virittäjälle. Superautoista tällaista huippunopeutta ei teknisten tietojen mukaan saavuta muun muassa Ferrari 812 Superfast, Lamborghini Huracan ja Porsche 918.

Škoda Octavia numeroina: miljoonamyynti ja huippunopeus 365 km/h

Auton ulkomitat ovat kasvaneet joka sukupolvessa, kuten suurin osa muistakin perheautoista. Myös vanteiden kehitys on ollut samassa linjassa kilpailijoiden kanssa. Vuonna 1996 ensimmäisen sukupolven Octaviaan oli valittavissa vanteita 14–16 tuuman koossa. Nyt neljännessä sukupolvessa vanteet ovat 16–19 -tuumaisia ja erilaisia vannemalleja on valittavissa 17 kappaletta.

Myös elektroniikkaa löytyy enemmän kuin koskaan. Enimmillään Octavian avustinjäjestelmissä voi olla 20 erilaista tunnistinta. Oven avausvaroitin voi tunnistaa takaa lähestyvän pyöräilijän tai juoksijan ja varoittamaan kuljettajaa oven avaamisesta aiheutuvasta vaarasta. Johtoa Octaviasta kerrotaan löytyvän neljästä viiteen kilometriä.

Lähde ja kuvat: Škoda

Luetuimmat