12.11.2022

Taiwan on saabistin paratiisi – taas uusi huoltoliike ja varaosia vaikka itse tehtynä

Saab 9-5 II

Jos pitäisi lonkalta veikata, mistä löytyvät maailman kovimmat Saab-fanit, oltaisiin kenties jossain muualla, kuin Taiwanissa. Siitä huolimatta juuri Taiwanissa on nyt aiempaa enemmän Saab-liikkeitä, muualla kun kehitys tuntuu olevan valitettavan päinvastaista.

Me Saab-fanit tiedostamme sen tosiasian, että Saabin valmistusmäärä on ollut jo reilun kymmenen vuoden ajan täysi, eli nyt on mentävä niin autojen kuin pitkälti varaosienkin kanssa niillä mitä meillä on. Kun siis Taiwaniin Saabeja aikanaan tuonut SAC (Scandinavia Asia Corporation) päätti noin vuosi sitten avata saarelle uuden myynti- ja huoltoliikkeen, oli sen tiedostettava sama tosiasia.

Uutisenahan tämä on aivan loistava. Melko harvalle kuolleelle automerkille löytyy tällaista tarvetta, etenkään yli kymmenen vuoden jälkeen, ja 10 000 kilometrin päässä oletetuilta ydinmarkkina-alueilta. Taiwanissa on kokonainen ketju SAC:in pyörittämiä Saab-liikkeitä, jotka myyvät uusien puutteessa käytettyjä Saabeja, ja toimivat niiden merkkikorjaamona. SAC perustettiin vuonna 1980, ja se palvelee edelleen yli 10 000 Saab-autoilijaa tässä noin 23 miljoonan asukkaan saarivaltiossa.

Kymmenen vuotta sitten kuopatun automerkin merkkiliikkeenä toimiminen ei luonnollisesti ole helppo nakki. Koska isot varaosatoimittajat - entinen emokonserni GM mukaan lukien - eivät monessakaan tapauksessa enää auta, välttää SAC kannibalisoinnit valmistamalla tai valmistuttamalla monia varaosia aivan itse. Palveluihin kuuluvat myös Hirsch Performance -osasarjat. SAC kertoo olevansa sitoutunut ylläpitämään palveluitaan niin kauan, kuin yksikin Saab huristelee Taiwanin teillä.

Ja niitähän siellä huristelee, sillä Taiwanissa on myös elävää Saab-fanikerhotoimintaa. SAC toi saarelle uusia Saabeja aivan loppuun asti, ja siellä ovatkin eräät maailman viimeisistä Saabeista. Näihin lukeutuu myös todellisia harvinaisuuksia, kuten toisen sukupolven 9-5 Aeroja.

Saab 9-5 II

Ja jos oikein hyvin käy, SAC:in panostuksesta voi parhaimmillaan olla hyötyä myös meikäläisille Saabisteille, sillä internet on ihmeellinen: www.saccars.com.tw (kiinaksi), www.facebook.com/saabtaiwan.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Saab Planet, Carscoops Kuvat: Saab 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat