29.5.2017

Toroidion hämmentää yhä – milloin sanoista tekoihin?

Toroidion

Toroidionista on vihdoin paljastunut uutta tietoa – tavallaan.

Yhden megawatin teholla, alhaisella painolla ja mullistavalla sähkömoottoriteknologialla hypetetty Toroidion palasi äskettäin otsikoihin. Kahdessa tiedotteessaan raaseporilainen yritys kertoo sähkömoottorin käyneen testeissä Etteplan Oy:n laboratoriossa.

– Laboratoriotestien perusteella jo ensimmäinen proof-of-concept -versio sähkömoottoristamme ja sen sähköjärjestelmä ovat toimiva paketti, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pasi Pennanen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Faktoja odotellessa

Mitään konkreettista moottorin toiminnasta laboratoriossa ei kerrottu. Kyseessä on sama sähkömoottori, jolle myönnettiin viime syksynä hyödyllisyysmalli. Käytännössä kyse on patentin kaltainen kaupallinen suoja, joka ei vaadi keksinnöltä mullistavuutta. Eikä Toroidionin tapauksessa sellaista ollutkaan: sähkömoottorin jakaminen osiin on uusi ajatus vain automaailmassa.

Se, että idea on keksitty aiemmin, ei toki tee keksinnöstä huonoa. Saadakseen uskottavuutta kunnianhimoisille väitteilleen Toroidionin tulisi kuitenkin esittää konkreettisia faktoja. Nyt niitä on odotettu aina huhtikuusta 2015 lähtien.

Kulutus tiedossa, ajotapa ei

Jotain uutta lehdistötiedotteessa sentään kerrottiin. Auton paljastettiin saavuttaneen 9,99 kilowattitunnin kulutuksen sadalla kilometrillä, kun autoa ajettiin testiradalla ”normaaliajoa rajummassa ajosessiossa”.

Ilman tarkkaa ajoprofiilia sähkönkulutustieto on yhtä tyhjän kanssa – siihen voi päästä jokaisella sähköautolla tai ladattavalla hybridillä, kunhan ajonopeus ja olosuhteet voidaan valita tarkkaan. Toroidion ei ole edes julkaissut uutta kuvamateriaalia autosta liikkeessä, lähes kaikki kuvamateriaali autosta liikkeessä on peräisin tilaisuudesta Nokian Renkaiden testiradalla syksyllä 2015 – samasta tilaisuudesta ovat peräisin myös Moottorin ottamat kuvat.

Uutena pelaajana Toroidionin pitää toimia avoimemmin, jotta huimien väitteiden uskottavuus säilyy.

Toivotaan parasta

Toroidion
Tietokonemalli Toroidionin voimalinjasta näyttää hienon perusidean: pitkä auton läpi ulottuva palkki kätkee akut, sähkömoottorit löytyvät pyörien juurista.

Kotimaiselle sähkösuperautolle, ja koko sähkömoottorikonseptille, toivoo toki valoisaa tulevaisuutta. Kotimaisuus ei kuitenkaan saa sumentaa todellisuutta: Toroidionista on nyt kuultu kovia puheita yli kahden vuoden ajan, mutta näyttöjä odotellessa sähköautomaailma on kehittynyt valtavasti. Esimerkiksi kroatialainen Rimac Automobili työllistää yli 250 henkilöä, ja yhtiön osaamisen symboliksi rakennetun 1 224 hevosvoimaisen Concept One -sähköauton kykyjä on esitelty julkisesti. Vastaavasti muutama viikko sitten kiinalainen Nio esitteli EP9-mallinsa kykyjä ajattamalla Nürburgring Nordschleife -kilparadan ympäri hämmästyttävässä 6 minuutissa ja 45,9 sekunnissa. Toroidion siis ei ole yksin.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen, tietokonemallinnus: Toroidion

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat