23.1.2022

Toyota pulassa uuden Land Cruiserin tuotannon kanssa: toimitusaika voi venähtää nyt peräti neljään vuoteen

Toyota Land Cruiser tuotanto LC300

Valtaisa ”positiivinen” ongelma juontaa juurensa suureen määrään tilauksia sekä edelleen jatkuvaan puolijohdepulaan. Toyota voi tässä vaiheessa ainoastaan pahoitella tilannetta asiakkailleen.

Upouusi 300-sarjan Land Cruiser esiteltiin maailmalle vasta viime kesäkuussa, ja jo parin kuukauden päästä siitä tilauksia oli odottamattoman paljon. Autoa ei myydä läntisessä Euroopassa eikä Pohjois-Amerikassakaan muuna kuin Lexus LX:nä. Sen sijaan muut maanosat, erityisesti Lähi-itä, Itä-Aasia ja Australia, ostavat isoa Land Cruiseria aivan riittävästi, jotta Toyota on pahoissa vaikeuksissa toimittaa niitä perille.

Ongelman toinen puoli koskee jo varsin tunnetuksi tullutta maailmanlaajuista pulaa puolijohteista. Näin ollen Toyotalla ei ole edes osia valmistaa Land Cruiseria riittävällä tuotantotahdilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pahoitteluviesti asiakkaille

Toyota julkaisi tuotanto-ongelmiinsa liittyen ainakin japaninkielisillä verkkosivuillaan viestin, jossa tilanne kerrotaan ja sitä pahoitellaan. Yksityisviestin ovat varmasti saaneet lisäksi jo omansa tilanneet ja sitä eri kärsivällisyysasteilla odottavat asiakkaat.

Toyota Land Cruiser LC300

Toyotan julkisuuteen suunnattu japaninkielinen viesti kuuluu vapaasti suomennettuna näin:

”Kiitos erittäin paljon kiinnostuksestanne autojamme kohtaan sekä tilauksistanne. Land Cruiser on saanut erinomaisen vastaanoton Japanissa ja ympäri maailmaa. Pahoittelemme nöyrästi, että Land Cruiserin toimitus teille kestää pitkään tilauksen tehtyänne. Pahoittelemme tätä nöyrästi. Mikäli teette tilauksenne nyt, toimitusaika saattaa olla jopa 4 vuotta. Tulemme tekemään kaikkemme lyhentääksemme toimitusaikaa asiakkaillemme. Arvostamme ymmärrystänne asiassa.”

Tilauksia sataa lisää

Aiemmat uutiset LC300:n pitkistä toimitusajoista eivät ole hillinneet asiakkaiden tilausintoa, eikä siltä näytä nytkään. Mieleen juolahtaa kysymys, miten esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa asiakas antaa nykyisen autonsa vaihdossa, menetellään. Neljän vuoden kuluttua kaupoista sen vaihtoarvo voi olla ihan eri, kun ajokilometrit ovat usein autoa vaihtavilla tai paljon ajavilla kenties tuplaantuneet tai triplaantuneet ja ikääkin on tullut neljä vuotta lisää. Lisäksi asiakas saa kolme tai neljä vuotta jäljessä tulevan mallivuoden auton. Vai pitääkö Toyotan ruveta nyt myymään mallivuoden 2026 Land Cruiseria? Itänaapurissa saattavat nyt muistua mieleen ajat, jolloin Ladaa tai Mossea vartoiltiin vuosia.

Land Cruiseria valmistetaan ainoastaan yhdessä tehtaassa, perinteikkäässä Joshiwarassa. Kyseinen tuotantolinja oli viime syksynä kaiken kukkuraksi hetken aikaa suljettuna puolijohdepulan vuoksi. Purkaakseen valtaisan patouman, on Toyotan kenties harkittava toisen ja/tai kolmannen Land Cruiser -tuotantolinjan perustamista esimerkiksi Etelä-Afrikkaan tai Thaimaahan, joissa jo valmistetaan muun muassa Hiluxia.

Toyota Land Cruiser
GR-malli kuuluu osien saatavuuden kannalta hankalimpaan päähän.

LC300:n ylenpalttinen suosio murskaa täysin ainakin yhden siihen kohdistuneen suuren ennakkoasenteen: Land Cruiser-asiakkaat eivät vierasta V8:n tiputtamista valikoimasta.

Lähteet: Motor1.com, Toyota Kuvat: Toyota Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat