20.12.2021

Toyota Land Cruiser J70:lle työkin on juhlaa – ja mallisarjan seitsemänkymppisiä kelpaa juhlia ihan erikoiserällä

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary Edition

Land Cruiserin tarkka merkkipäivä oli 1. elokuuta, mutta juhlatapahtumia on riittänyt pitkin vuotta. Jo 37 vuotta tuotannossa ollut J70 -malli sai kunnian toimia varsinaisen 70th Anniversaryn henkenä.

Kuluvana Land Cruiser -juhlavuonna olemme ainakin muistelleet väistyneen LC200:n 14-vuotista taivalta tuotannossa, esitelleet uuden LC300:n, kertoneet Toyotan hankkeesta tuottaa tehdasvaraosia J40:ään, nostaneet sellaisen käytettynä erikoisuutena sekä esitelleet 300-sarjan uuden luksusversion Lexus LX 600:n.

Seitsemäntenä vuorossa on Land Cruiser 70th Anniversary Editionin esittelevä juttu. Alkuun on hyvä kerrata, mistä J70:ssä on tätä nykyä kyse. Mallihan esiteltiin alkujaan vuonna 1984 korvaamaan pitkän linjan J40, joka ei siis kaipaa enää tässä sen kummempia esittelyjä. J70 kuuluu Land Cruisereista selkeästi työkaluosastolle, vaikka on niitä toki arkiautoiksi ja puhtaaseen katukäyttöönkin myyty. Kyseistä sukupolvea on valmistettu useina eri korimalleina, mukaan lukien kaksi- ja neliovisena avolavana, kolmi- ja viisiovisena henkilöautona sekä bussimaisena miehistönkuljetusautona.

Toyota Land Cruiser J70 -sarja 2016

Historiansa aikana loppujen lopuksi aika vähän muuttuneen Land Cruiser J70:n valmistus jatkuu edelleen, eikä mikään vaikuta estävän tuotannon jatkumista vastaisuudessakin. Vuodesta 2015 lähtien valmistusmaa on ollut Portugali, myyntialueina useat Afrikan maat, Lähi-itä sekä Land Cruiseria eräänä kansallisaarteistaan pitävä Australia. J70 on usein mukana kuvioissa, kun täytyy mennä karjaa hoitamaan, liikkua konfliktialueella tai viedä lapsia kouluun, lääkäreitä apuun tai lähetystyöntekijöitä kentälle syrjäseuduilla.

Toyota Land Cruiser J70
Tällaisessa kuosissa J70:tä myydään Persianlahden arabimaissa.

J70 kuuluu todellisuudessa jo arvostuksensakin puolesta alkuperäisen Land Rover Defenderin tai Mercedeksen G-Wagenin kanssa samaan sarjaan, tosin sen tunnettuus täällä Välimeren pohjoispuolella on nykyisin vähäisempää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

70th Anniversary

Juhlaerää valmistetaan kolmessa eri korimallissa, Wagonina eli Land Cruiser 76:na sekä kaksi- ja neliovisena pickupina mallimerkinnällä Land Cruiser 79.

600:sta valmistettavasta yksilöstä ainoastaan 80 kappaletta on 76:sia, mikä kertoo pickupien suosiosta. Alkuun malli lanseerattiin Australian markkinoille, mutta nyttemmin Afrikkakin saa omansa. 70th Anniversary perustuu tasokkaimpaan GXL -varustetasoon, jota on lähdetty muokkaamaan juhlakuosiin, menettämättä kuitenkaan piiruakaan auton tarkoituksenmukaisesta olemuksesta.

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary Edition
Wagonina autoa valmistetaan ainoastaan 80 kappaletta, niistä kuvan Merlot Red -värivaihtoehdolla todennäköisesti vain kourallinen.

Ulkoisissa ominaisuuksissa juhlamallin huomaa ensimmäisenä keulasta, joka on saanut päivitetyn, tummanpuhuvan maskin. Siinä suurimpana yksityiskohtaerona näyttäytyy Toyotan ovaalilogon korvautuminen alkuperäisen kaltaisella tekstimuotoon kirjoitetulla tunnuksella. Myös ajovalot ovat kokeneet pientä viilausta, ja päiväajovalot sumuvalojen kanssa samassa umpiossa ovat muuttuneet ledeiksi. Etusiipiin on kirjailtu tekstit ”Heritage”, ”70th Anniversary” sekä "Toyota Land Cruiser" J40-fontilla. Värivaihtoehtoina tarjotaan kolmea eri sävyä, joissa vaaleat ovat vahvoilla, autoahan myydään yksissä maailman kuumimmista maista.

Musta premium-nahkasisustus toivottaa kyytiläiset tervetulleiksi matkustamoon. Nahkaa löytyy istuinten lisäksi viisivaihteista manuaalilaatikkoa hämmentävästä vaihdekepistä sekä ohjauspyörästä. Yksityiskohtia on viimeistelty lisäksi hopeankiillolla ja puusomisteilla. GXL -versioon perustuen pelkistetyn näköisestä autosta löytyvät nykyajan mukavuudet kosketusnäytöllä ohjatusta tietoviihdejärjestelmästä, navigaattorista, USB-portista, bluetoothista, vakionopeudensäätimestä ja ilmastoinnista ajoavustinteknologiaan asti. Ainakaan kaikkia näistä ei kuuleman mukaan vielä vuonna 1984 ollut. Vertaansa vailla olevat maasto-ominaisuudet lienevät itsestään selvyys, ja kahluusyvyyttä lisää huomattavasti snorkkeli.

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary Edition
Hytistä löytyy kaikenlaista pientä juhlan aihetta. Ohjauspyöräkin on tässä vaiheessa päivittynyt uudempaan.

Kaikki 70th Anniversary -mallit varustetaan J70:n perusmoottorilla, 4,5-litraisella V8-dieselillä. 203 hevosvoimalla ja 430 newtonmetrillä voimanlähde on melkoisen matalaviritteinen. Lastentauditkin on mitä todennäköisimmin 37 vuodessa taltutettu, joten voitaneen puhua täältä ikuisuuteen kestävästä autosta.

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary Edition

Yllättävää tai ei, hinta se on tällekin juhlamallille keksitty. Australiassa hinnat liikkuvat korimallista riippuen 80 000 dollarin molemmin puolin, euroissa 50 tonnin luokkaan. Lisävarusteet kuitenkin nostavat hintaa tuntuvastikin. Suomen autoverokarhun tiukassa mutta julmassa kuristusotteessa mallin hinta nousisi CO2 -annoksellaan todennäköisesti kaikkineen pitkälle sadan tonnin yli.

Toyota Land Cruiser 70th Anniversary Edition

Lähde: Toyota ja kuvat: Toyota  Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat