21.4.2023

Turku Caravan 2023: Ikisuosikki Polar tulee taas – ja muut poiminnat messujen annista!

Turun Caravan -messut käynnistyivät – tarjolla on caravan-matkailun uusimmat uutuudet.

Turun tämän vuoden Caravan-messujen kiistatta kuumin uutuus on Erwin Hymer Groupin kehittämä Hymer Venture S -matkailuauto, joka on jotain sellaista, mitä alalla ei olla vielä aiemmin nähty.

Hymerin uutuus perustuu saksalaisvalmistajan muutamia vuosia sitten innovoimaan Vision Venture -konseptiin, joka nähdään nyt Suomessa ensi kertaa tuotantoversiona. Moottori tutustui kyseiseen matkailuautoon jo ennakkoon. Auton erikoisuutena on se, että sen perä aukeaa kokonaan auki, jolloin koko avaran luonnon saa yhdistettyä osaksi matkailuautoa, missä sillä ikinä liikkuukin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polar tulee taas!

Vaunujen puolella uusinta antia tarjoaa Polar, joka tekee nyt paluun yli kymmenen vuoden jälkeen matkailuvaunuihin. Polar-vaunujen historia on suomalaisille tuttu pitkältä ajalta, aina 70-luvulta alkaen ja se oli aikoinaan vahva matkailuvaunubrändi Suomessa. Nyt Polarin tuttu karhulogo koristaa jälleen uusien matkailuvaunujen kylkeä.

– Polarilla on hyvä maine ja monet muutkin kuin Polarin omistajat muistavat sen, Heikki Parkkinen Rinta-Joupin Autoliikkeestä sanoo.

Parkkisen mukaan hyvät muistot ovat juuri tärkeä asia, miksi Rinta-Joupin autoliike Polarin otti myyntiin.

– Polarilla on kiinnitetty paljon myös huomiota vaunumatkailijalle tärkeisiin ominaisuuksiin, kuten vaunun veto-ominaisuuksiin, Parkkinen sanoo.

Parkkisen mukaan Polarit ovat nimensä mukaisesti myös tehty pohjoisen olosuhteisiin. Niiden eristys on vaunujen huippuluokkaa, Polarin itsensä mukaan parasta, mitä markkinoilla on tarjolla. Sen lisäksi jokaiselle vaunulle tehdään sade- ja myrskyrasituskoe. Vaunu ei lähde tehtaalta eteenpäin, jos se ei läpäise tätä testiä.

– Polarit ovat selkeästi ympärivuotiseen käyttöön tehtyjä vaunuja. Vaunun päälle lasketaan tunnin aikana 36 000 litraa vettä ja samalla tehdään puhaltimella erilaisia tuulia. Vaunun sisällä on testin aikana henkilö tekemässä koko ajan mittauksia. Pääsin itse Polarin tehtaalla kokemaan tämän ja se tuntui kuin olisi ollut myrskyn silmässä, Parkkinen sanoo.

Polarin valikoimasta löytyy useita eri vaunupituuksia sekä neljä eri mallisarjaa, joista voi valita mieleisensä. Erilaisia pohjaratkaisuja on kymmeniä .

– Mallistosta löytyy ratkaisut niin lapsiperheille kuin pariskunnillekin, Parkkinen sanoo.

Volkswagenilla oma mallisto

Volkswagen on alkanut toimittamaan matkailuautojen alustoja muun muassa Hobbylle sekä vasta tehdyn sopimuksen mukaan tulevaisuudessa myös Erwin Hymer Groupille. Volkswagenin tulo matkailuautojen alustoihin tuo lisää monipuolisuutta ja vaihtoehtoja matkailuautojen alustoihin, jotka ovat aiemmin olleet perinteisesti muun muassa Fiatin, Citroënin ja Mercedes-Benzin valtakuntaa.

Volkswagen on myös itse valmistanut Grand California -retkeilyautoaan jo pari vuotta. Mallistossa on kaksi Crafterin alustalle tehtyä automallia, joista pidemmän version saa nelivetoisena. Pidemmässä versiossa on myös väljemmät tilat, sillä siinä nukutaan pitkittäin ja auto on kaksipaikkainen niin ajossa kuin yöpymiskäytössäkin.

Lyhyemmälle Crafterin alustalle tehty Grand California on sen sijaan kompaktimpi versio Volkswagenin retkeilyautosta. Auton varsinaisessa makuutilassa nukutaan poikittain ja autoon saa myös lisävarusteiden lisävuoteen ohjaamon ylle. Tällöin autolla mahtuu matkustamaan ja yöpymään nelihenkinen perhe.

Lyhyempi Grand California on alkaen hinnaltaan 77 620 euroa ja pidempi nelivetoinen versio 84 970. Auton hinta nousee helposti yli 100 000 euron, raksimalla lisävarusteita mukaan.

Kallis kalusto ei ole suhdanneherkkää

Ison kolmeakselisen kalliin linerin hankinta on yleensä pitkän harkinnan tulos, Tuomo Käyhkö Jyväs-Caravanista sanoo.

Kun tämän hetkisen maailman tilanteen vuoksi matkailuautojen myynti saattaa olla vaisua tällä hetkellä, isolle yli 200 000 euron vaunulle löytyy aina ostaja.

– Näitä menee koko ajan suhteellisen hyvin, Käyhkö viittaa Carthago E line 61 XL -matkailuautoon, jonka hinta vähän käytettynäkin on noin 230 000 euroa.

Käyhkö sanoo, että Carthagon kaltainen matkailuautoa ei hankita myöskään muutaman viikonlopun ajeluja varten, vaan niillä lähdetään oikeasti reissuun. Pidetään välivuosi töistä, ja suunnataan Suomen rajojen ulkopuolelle.

Monet isojen liner-vaunujen ostajista ovat pitkän ajan caravan-harrastajia, jotka vaihtavat vähitellen parempaan ja kalliimpaan vaunuun. Osa saattaa tulla myös uusina harrastajina caravan-elämän pariin ja hankkivat samantien parasta mitä rahalla saa.

Carthago E line -autossa on hulppeat tilat ja kaikki mahdolliset mukavuudet. Koko pitkän, vajaan 9-metrisen vaunun sisätilat saa väliovilla jaettua kolmeen osastoon, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja olohuoneeseen. Kun kysymyksessä on iso matkailuauto, esimerkiksi vesisäiliöt on lämpimässä tilassa alapohjan sisällä.

Lisäksi matkailuauton korissa on alumiini molemmin puolin runkorakennetta, jolloin se on rakenteeltaan tukeva ja siksi mukava ajaa. Myös korin yläreunan pyöristykset lisäävät korirakenteen jäykkyyttä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pientä ja kätevää

Pieni on edelleenkin kaunista, ainakin kun kysymys on Tab Basic 320 -pikkuvaunusta. Tab Basic 320 on yksi Caravan Show'n pienistä vaunuista.

Tab Basic 320 -vaunu on siitä erikoinen, että vaikka vaunu on kooltaan pieni, siihen mahtuu kunnon kokoinen sänky, kun pöytäryhmän kääntää pois käytöstä. Sängyn pituus on jopa 2,15 metriä, joka on enemmän kuin monessa isossa matkailuvaunussa tai -autossa. Tab Basic kuuluu siihen pienten vaunujen luokkaan, jossa vaunun paino jää alle 750 kilon, jolloin sitä ei tarvitse katsastaa, koska se luokitellaan kevyeksi peräkärryksi.

Pienen ja kevyen kokonsa ansiosta vaunua voi vetää pikkuautollakin, mutta vastaavasti vaunussa olevat jarrut tuovat turvallisuutta. Pieni Tab Basic 320 ei ole myöskään hinnalla pilattu, sen alkaen hinta on hieman yli 20 000 euroa. Jos mukaan haluaa vähän paremmin varustellun keittiön esimerkiksi jääkaapilla, hinta nousee 21 500 euron tuntumaan.

Turun Caravan Show 2023 jatkuu viikonlopun ajan, ja esillä on kaikki Suomen tämän hetken caravan-alan uutuudet. Tarjolla on myös runsaasti oheisohjelmaa sekä tietoiskuja caravan-harrastuksesta kiinnostuneille.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Luetuimmat