13.6.2021

Varmaan arvasittekin, mutta lisäovet eivät korjaa keulaa: BMW 4-sarjan Gran Coupé

BMW 4-sarjan Gran Coupé tuo tutun neliovisen kaksiovimallin takaisin baijerilaisten mallistoon. Edellisen mallipolven sulavuus on vaihtunut vähän kankeisiin mittasuhteisiin.

BMW 4-sarjan Gran Coupé tuo jälleen baijerilaisten mallistoon yhden tulkinnan sulavalinjaisesta neliovisesta mallista. Ajatus neliovisesta coupésta toki aiheuttaa paljon partojen pärinää huoltoasemien baareissa, mutta BMW:n Gran Coupét ovat saaneet paljon anteeksi muotojensa ansiosta.

BMW 4-sarjan Gran Coupé

Uusi 4-sarjan Gran Coupé jatkaa tutulla tiellä, eli 3- ja 4-sarjan perusrakenteista on koottu Gran Coupé astelee tilankäytöllisesti 4-sarjan coupén ja 3-sarjan sedanin välimaastoon. Sukunäkö on voimakasta myös sähkömalli i4:n kanssa. 4,78 metriä pitkä auto on 14,3 senttiä edeltäjää pidempi, 2,7 senttiä leveämpi ja hiukan yllättävät 5,3 senttiä korkeampi. Akseliväli on kasvanut puolestaan 5 millimetriä 3-sarjan sedania pidemmäksi. Myös raideleveyksissä on tapahtunut senttien kasvu. Ilmanvastuskertoimessa (Cd) uusi 420d on 0,02 verran edeltäjää parempi arvolla 0,26.

BMW 4-sarjan Gran Coupé

Tavaratilaa on nyt 39 litraa enemmän, kokonaismäärän ollessa 470 litraa. Takaistuimet kaadettuna tavaraa mahtuu 1 290 litraa. BMW:n mukaan takaistuimille voidaan laittaa jopa kolme lastenistuinta. Edessä puolestaan urheiluistuimet ovat vakiona. Tehokkaimmissa malliversioissa keskitunneli on varustettu lisäksi polvipehmusteilla. BMW näyttää nimenneen iDrive-järjestelmän rullan nyt "BMW Controlleriksi" ja sen pariksi vaihdekepin viereen on tullut ihastuttavan elegantisti nimetty "Driving Experience Control unit" ajotilojen hallintaa varten.

BMW 4-sarjan Gran Coupé

Moottorivalikoimassa tarjolla on tuttu joukko BMW:n voimanlähteitä. Dieseleitä edustaa kevythybriditekniikalla varustettu 190 hevosvoiman 420d taka- tai nelivetona. Bensiinimoottoreissa perusmallit ovat nelisylinteriset ja takavetoiset 420i (184 hv) ja 430i (245 hv). Tavallisen malliston huipulla on kuusisylinterinen kevythybridi M440i xDrive Gran Coupé, jonka teholukema on komeat 374 hevosvoimaa. Vaihteistona on aina kahdeksanvaihteinen automaatti.

Lisävarustelistalta löytyvät esimerkiksi vielä M Sport -alusta, mukautuvalla iskunvaimennuksella varustettu M alusta ja M Sport -jarrupaketti. Alustapaketit tuovat mukanaan myös säätyvän urheiluohjauksen.

BMW 4-sarjan Gran Coupé

Mikäli tämäkään ei vielä riitä, aiotaan M4:ään perustuva Gran Coupé tuoda markkinoille yhtä aikaa muiden mallien kanssa.

Huonoihin uutisiin kuuluu kuitenkin jälleen BMW:n muotoilu. Kuten odottaa saattoi, 4-sarjan Gran Coupé, malliston elegantein versio, ei korjaa järkyttävää majavakeulaa suuntaan tai toiseen. Valmistajan mukaan kyse on rohkeista linjoista, kolmiulotteisesta rakenteesta ja ilmeikkäästä keulasta.  Aiemmin Gran Coupét ovat loistaneet sivuprofiilissa ("elegantisti urheilullinen siluetti"), mutta tällä kertaa näyttää, että jo valmiiksi hiukan kömpelöä 4-sarjan coupéta on venytetty takaovien verran. Perän muotoilusta edes tehtaalla ei ole muuta sanottavaa kuin, että perän muotoja määrittävät vaakasuorat muodot.

BMW 4-sarjan Gran Coupé

Uusi BMW 4-sarjan Gran Coupé ja BMW M4 Gran Coupé saapuvat myyntiin marraskuussa 2021.

Lähde ja kuvat: BMW Teksti: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat