28.4.2020

Uuden auton rakentamisen ihanuus ja tuska – nämä varusteet valitsimme Mercedes-Benz A 250 e:n puolen vuoden koeajoon

Mercedes-Benz A 250 e

Kylmät hermot kohtaavat halun saada kaiken. Kuinka varustelimme puolen vuoden koeajoon saapuneen Mercedes-Benz A 250 e:n?

Uuden auton suunnittelussa on jotain kiehtovaa: voi valita värin, vanteet, sisustat ja varusteet. Nykyään hupia voi harrastaa ilmaiseksi autonvalmistajien nettisivujen konfiguraattoreilla ja muutokset näkee heti. Niillä leikkiessä palaa helposti tunti jos toinenkin, etenkin jos kohteena on erittäin runsaasti räätälöitävä luksusauto.

Leikki muuttuu totiseksi, kun tietää rakentavansa ihan oikeaa autoa. Tilanne tuli vastaan alkuvuodesta, kun Veho suostui pyyntöömme ajaa Mercedes-Benz A 250 e:llä puolen vuoden pitkä koeajo – tästä kerroimme jo viime viikolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaasti herkkuja

Auton rakentamista helpotti maahantuojan ehdottama varsin laaja perusvarustelu: Business Style -varustelun päälle ehdotettiin aktiivista vakionopeudensäädintä, langatonta puhelimen latausta ja Premium Plus -pakettia. Jälkimmäinen onkin erittäin kattava, sisältäen muun muassa sähkösäätöiset istuimet, lasikattoluukun, avaimettoman käytön, tunnelmavalaistuksen ja kenties tärkeimpänä MBUX-käyttöjärjestelmän suuremmat näytöt sekä mittaristoon että keskinäyttöön. Etenkin viime mainitut tuovat suuren piristyksen sisätiloihin, mutta kattavalla paketilla on runsas hinta: 6 360 euroa. Se saisi pohtimaan pitkään herkkujen tarpeellisuutta, jos autoa tilaisi omalla rahalla itselleen eikä puolen vuoden testiin.

Erittäin kattavan perusvarustelun päälle pyysimme vielä muutamaa lisävarustetta. Älypuhelimen integrointi on hienolta kuulostava varuste, mikä käytännössä tarkoittaa iPhonen CarPlay -näytönpeilausta auton ruudulle. 400 euroa on paljon rahaa moisesta, mutta toiminto on osoittautunut erinomaisen käteväksi.

Kannattaako parempi äänentoisto?

Mercedes-Benz A 250 e

Premium Plus -pakettiin kuului jo parannettu äänentoisto, mutta lisävarustelistalta löytynyt Burmester -äänentoisto kuulosti liian houkuttelevalta. Mercedes-Maybachissa 7 000 euroa maksanut Burmester-äänentoisto teki suuren vaikutuksen, A 250 e:hen Burmester maksaa vain 550 euroa. Kuinka hyvin se soi?

Tämän päälle valikoitui vielä lämmitettävä ohjauspyörä: meidän kesän läpi kestävän koeajojakson aikana 210 euroa maksavaa varustetta ei toivottavasti liikaa tarvita, mutta joskus testimme jälkeen erinomaisesti varusteltu A-sarjamme siirtyy seuraavalle omistajalleen, ja hän toivottavasti osaa arvostaa valintaamme pakkasaamuina.

Värin vaikeus

Sitten edessä oli vielä vaikein: väri. Hillitty? Räväkkä? Jotain siltä väliltä? Värin valinta median koeajoautoon toki eroaa yksityiskäytöstä: halusimme tunnistettavaa ja erottuvaa, eikä jälleenmyyntiarvosta tai lian näkyvyydestä tarvinnut liiaksi välittää. Ensimmäinen vaihtoehtomme oli näyttävä patagonian punainen, mutta värin rajasi pois sen myöhäinen tuotannon aloitus. Päädyimme denimin siniseen, josta tosin kevätauringossa löytää petrolin sinisen sävyjä.

Sinisen pariksi sopivat 17-tuumaiset 10-puolaiset vanteet, valinnaisvarusteet ilman lisähintaa.

Mercedes-Benz A 250 e

Pysyimme peruskokoisissa vanteissa mukavuus- ja rengasmelusyistä. Teoriassa koko lienee myös herkimmin rullaava, joten pientä ekoetuakin siinä saattaa olla.

Koko varusteluprosessin jälkeen alkoi pitkä odotus: ei A 250 e toki ikioma auto ole, mutta auton suunnittelun jälkeen sitä odottaa aivan eri tavalla. Kalenterissa lukeva päivämäärä ei enää tarkoita jonkun sattumanvaraisen auton saapumista, vaan meidän itse rakentaman A 250 e:n saamista ajoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Mercedes-Benz.fi

Luetuimmat