10.1.2024

Volkswagen Golfin päivitys on tuomassa muun muassa napit takaisin rattiin ja ChatGPT:n osaksi järjestelmää

Golf VIII:n elinkaaripäivitys nähdään vielä tammikuun 2024 aikana. Chicagon CES-messujen yhteydessä ennakoitu uudistus tulee tietämään muun muassa mielenkiintoisia avauksia (ja palautuksia) auton tietoviihdeteknologian saralla.

Parhaillaan käynnissä olevien Las Vegasin Consumer Electronics -messujen autotarjonnan eräs pääuutisista tiivistyy Volkswagenin ympärille. Pitkän linjan saksalaisvalmistaja on tällä hetkellä melkoisten haasteiden keskellä, ja ote perinteisestä asemasta automaailman suurtoimijana uhkaa livetä käsistä ainakin joillain markkinoilla.

Nyt on siis korkea aika tehdä jotain, ja merkittävä osa Volkswagenin toimista liittyy tällä hetkellä tietoviihdejärjestelmään, josta iso osa niin sanotusta "loasta" on tullut niskaan.

Kahdeksannen polven Golfin mukana Volkswagen tuo muun muassa ison kasan perinteisiä nappuloita takaisin ohjaamoon sekä tekoälypohjaisen puheassistentin ensimmäistä kertaa osaksi mallistoaan, tällä tietoa aivan koko mallistoa.

Päivitys osuu samalla yksiin Golfin 50. juhlavuoden kanssa. Toistaiseksi vain harva mallinimi on yltänyt puoleen vuosisataan tuotannossa. Golfilta siihen kului kahdeksan ja puoli sukupolvea.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uudistus pyörii ohjaamon ympärillä

Golf VIII tulee tänä vuonna viiden vuoden ikään, joten puhumme elinkaaripäivityksestä. Volkswagenin nykyvillitys on väläyttää tulevia uutuuksiaan vähän ennen virallista ensiesittelyä näyttävien teippien alla. Golf 8.5:n tapauksessa tämä tapahtui oikein kunnolla GTI:n kautta. Samalla muuten varmistui monen mielestä ei-toivottu fakta: Golf GTI:tä tule enää saamaan lainkaan käsivaihteisena.

Volkswagen paljasti CES:issä myös hyvät kuvat sekä annoksen tietoja uudistettavan Golfin sisätiloista, joihin koko elinkaaripäivityksessä ennen kaikkea keskitytään.

Golf GTI:n ohjaamonäkymä paljastaa ainakin ohjauspyörästä reilusti fyysisiä painikkeita, missä on havaittavissa iso kontrasti siihen monimutkaiseen, muiden muassa hipaisukytkimien kyllästämään järjestelyyn, josta Volkswagen joutui alun perin tekemään täyskäännöksen.

Päivitettyyn Golfiin, kuten jo kuluvan vuoden puitteissa kaikkiin uusiin Volkswageneihin, tulee siis IDA:n puheassistentin taakse ChatGPT:n luomaa tekoälyä. Tekoälyohjelmiston nimi on Cerence Chat Pro, ja se tulee mukaan kuvioihin vain tarvittaessa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puheassistentti vastailee kuljettajan pyyntöihin kuten aina ennenkin perustilanteissa, eli vaikkapa nyt silloin, kun matkustamon lämpötilaa pitää säätää. Tekoäly puolestaan puuttuu keskusteluun vain siinä tapauksessa, että assistentti ei osaa vastata kuljettajan pyyntöön tai kysymykseen.

Mikäli tietosuoja-asiat askarruttavat, Volkswagen vakuuttaa, ettei tekoäly kerää kuljettajan henkilökohtaisia tietoja, ja auto poistaa kysymykset ja vastaukset automaattisesti heti kun ne on käsitelty.

Tiedossa on myös ainakin uudet takavalot sekä päivitystä keulan ilmeeseen.

Näin jännittävissä tunnelmissa jäämme odottamaan Golfin kahdeksannen sukupolven toisen osan ensiesittelyä, jonka on tällä tietoa määrä koittaa tammikuun viimeisellä viikolla.

Lähde ja kuvat: Volkswagen Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat