6.11.2018

Vuoden Auto Suomessa 2019: Volvo V60 – tuplamenestyksen täydentäjä

Volvo V60

Ruotsalaismerkin toinen finalisti Vuoden Auto Suomessa 2019 -kilpailussa on Volvo V60. Pian nähdään, onko pikkuveli XC40:n mukanaolosta samassa loppukilpailussa haittaa vai hyötyä.

Vuoden Auto Suomessa 2019 -tittelistä, joka myönnetään tärkeimmälle tänä vuonna Suomessa esitellylle autouutuudelle, kilpaili kaikkiaan 30 täysin uutta mallia. Näistä kotimaiset autotoimittajat äänestivät toiselle kierrokselle kuusi autoa, ja onni suosi tänä vuonna Volvoa peräti kahden mallin voimin.

Tämä ei sinänsä ole ihme, sillä Volvon menestys Vuoden Auto Suomessa -kisassa on perinteisesti ollut vahvaa. Kolmena edellisenä vuonna ruotsalaismerkki on saavuttanut yhden voiton, yhden kakkostilan sekä yhden kolmostilan S90/V90:n, XC90:n ja XC60:n voimin. Tänä vuonna finaalissa kohtaavat paitsi kompakti katumaasturi XC40, myös kartanomalli V60.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutun oloinen uutuus

Näistä kahdesta V60 on selvästi tutumman oloinen uutuus kuin kokonaan uuden perusrakenteen ja kokoluokan Volvolle tuova XC40. Kuusikymppinen kun pohjautuu samalle rakenteelle kuin nuo aiemmin luetellut 60–90-sarjojen Volvot, ja tekniikan ohella myös muotoilu sekä sisätilojen ratkaisut muistuttavat hyvin läheisesti V90-isoveljestä.

V60:n mukanaololle finaalissa on silti hyvät perusteet. Auto on jonkin verran kompaktimpi kuin V90, mutta vähintään yhtä miellyttävän näköinen ja sisätiloiltaan lähestulkoon samanveroinen. Ja ennen kaikkea tilaa on sekä matkustamossa että tavaratilassa tuntuvasti edeltävää V60-mallia reilummin.

Tuttuun tapaan ajoimme Moottorissa uutta V60:ta ensimmäisen kerran ulkomailla. Noiden touko-kesäkuun vaihteessa Barcelonan ympäristössä saatujen ensivaikutelmien jälkeen oli Suomi-koeajojen vuoro pari kuukautta myöhemmin, ensin T6-bensiinimallilla ja lopuksi D4-dieselversiolla.

Sisäistäkin kilpailua

Mitä tulee Vuoden Auto Suomessa -äänestykseen, kaksi samanmerkkistä autoa samassa finaalissa on tämän kilpailun historiassa ennennäkemätön juttu. Odotammekin jännityksellä, syövätkö Volvot toistensa ääniä niin, että muut toisella kierroksella mukana olevat mallit eli Ford Focus, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-sarja ja Škoda Karoq viilettävät ohitse.

Toisaalta: jos yksittäisen Volvon uutuusarvo on raatilaisten mielestä tarpeeksi kova, toinen voitto Göteborgiin saattaa vielä hyvinkin olla mahdollinen. Tämä – ja paljon muuta – nähdään 9.11. Auto 2018 -näyttelyn yhteydessä järjestettävässä Auto- ja liikennegaalassa Helsingin Messukeskuksessa, jonka huipennukseksi Vuoden Auto Suomessa 2019 julkistetaan.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat