Ford Fiesta Flexfuel

Ajoneuvot Koeajo 28.3.2022

Koeajo: Ford Fiestan facelift palautti etanoliversion mallistoon

Uudistettu Ford Fiesta käy kotimaisella jäte-etanolilla puhtaasti. Hyvää: ajettavuus, ajoasento, jousitus, ohjaus, sujuva vaihteisto, vähäpäästöisyys. Huonoa: takatilat, jyrinä pienillä kierroksilla.

Ford Fiesta on uudistunut maltillisesti. Muutokset maskissa, valoissa ja puskureissa tunnistaa vain edellisen mallin omistaja, me muut huomaamme vain Ford-logon siirtyneen nokkapellin päältä maskiin.

Ford Fiesta Flexfuel

Ohjaamokin tuntuu välittömästi tutulta. Useimmille toiminnoille löytyy perinteiset nappulat joko ratista tai kojelaudasta, ja koeajosta selviää ilman ohjekirjaa ja ärräpäitä.

Ford Fiesta Flexfuel

Moitteen aihekin on tietysti ennallaan, tilat takaistuimella eivät pärjää luokan parhaimmille. Kuski joutuu tinkimään tiloistaan, jotta taaksekin sopii aikuinen.

Ford Fiesta Flexfuel

Toinen syy koeajoon löytyy konepellin alta. Moottori on edelleen tuttu litrainen kolmisylinterinen, mutta nyt se käy bensiinin lisäksi myös RE85-etanolilla. Ford on pitkän tauon jälkeen palauttamassa mallistoonsa Flexfuel-versiot, ja Fiestan perässä seuraavat ainakin Focus ja Kuga.

Polttoainekuluissa ei oleellista säästöä

Fordin Flexfuel-moottorit käyvät millä tahansa bensiinin ja etanolin seossuhteella. Suomessa myynnissä olevassa RE85:ssä on 85 prosenttia etanolia ja 15 prosenttia bensiiniä. Etanolin kylmäkäynnistyvyys on huonompi, joten kovimmilla pakkasilla voi olla syytä tankata puhdasta bensiiniä joukkoon.

Koeajon pikkupakkasilla ongelmaa ei ollut. Kylmänä moottorin käyntiääni tuntuisi purputtavan tavallista moottoria enemmän. Tehoa etanolimoottorissa on vähemmän kuin bensasiskoissa, mutta riittävästi kevyen auton liikutteluun. Lämpöarvoltaan heikompaa etanolia palaa noin 25 prosenttia enemmän kuin bensiiniä, mutta RE85 on vastaavasti halvempaa.

Käyttökuluissa ei muodostu merkittävää eroa. Koeajon kulutus, 7,0 l/100 km, kuulostaa isolta pikkuautolle, mutta RE85:n litrahinnalla (1,499 €/l) polttoainekulut jäävät vähän alhaisemmaksi kuin vaikkapa 5,5 l/100 km -bensiininkulutuksella (2,0499 €/l).

Etanolin käytön voi perustella itselleen kahdella syyllä. Etanoli valmistetaan Suomessa suomalaisista jätteistä, ja samalla vähenee riippuvuus tuontiöljystä. Koska jätteet mädäntyessään muodostaisivat ilmastovaikutukseltaan moninkertaisesti pahempaa metaania, bioetanoli saa EU-päästölaskennassa hyvityksen päästöttömäksi. Näin päästöt voi laskea vain tuon bensiinin osuudesta, jolloin päästölukemat osuvat samoihin lataushybridien kanssa. Vaikka verottaja suosii lataushybridejä, etanoliautolle verogrammat ovat kuitenkin bensiinillä ajetut 118 g/km.

Fiestalla ajaa mieluusti

Ajettavuus on aina kuulunut Fiestan vahvuuksiin, eikä se petä nytkään. Kilpailijoissa on yhtä hyviä ehdokkaita ajo-ominaisuuksiltaan, mutta yksikään niistä ei ole samalla mukava. Jousitus selviää moitteetta niin pienistä tärinöistä kuin isoista heitoistakin.

Ford Fiesta Flexfuel

Ohjaus on tarkka ja tunnokas. Liukkaat pinnat, aurausvallit, loska tai jääpolanteet eivät tuota ylimääräistä hikeä kuskille. Näppäryys on huipussaan taajamassa ja mutkaisilla teillä, mutta Fiestalla taittaa pitkääkin matkaa mielellään.

Moottori puurtaa ylämäet sitkeästi, mutta ohituksiin on haettava pienempää vaihdetta. Muutoinkin vaihdeopastin ehdottelee isompaa turhan aikaisin. Moottori kyllä vetää, mutta jurnuttaa sydäntäsärkevästi ja selvemmin kuin bensiinisiskonsa. Stereoiden volyymin lisääminen ei auta, tärinä tulee läpi. Korvakuulolla meno maistuu paremmin yhtä pykälää pienemmällä vaihteella melutason pysyessä silti vaimeana.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat