Ajoneuvot Koeajo 5.6.2021

Koeajo: Mercedes-Benz EQV kuljettaa täyssähköisesti jopa 8 matkustajaa

Mercedes-Benz EQV on täyssähköinen tila-auto – väljä, vaivaton, sivistynyt ja hintava. Hyvää: voimalinja, ajomukavuus, viimeistely, muunneltavuus. Huonoa: paino, hinta.

Stuttgartilaisvalmistaja luonnehtii Mercedes-Benz EQV:tä ”maailman ensimmäiseksi täyssähköiseksi premium-tila-autoksi”. Tälle löytyy myös katetta, sillä matkustamon yleisilme on ylellinen ja viimeistely huippuluokkaa.

Kokonaisuus on siis hintalapun tasalla. Jo vakiovarustelu on varsin runsas, mutta koeajoautossa tuhti eurotukku lisävarusteisiin tuo mukavuutta kuten pätevät poppilaitteet, sähkötoimiset liukuovet kummallekin kyljelle, 360 asteen kameranäkymän ja takatilan lisäilmastoinnin.

Muuntautumiskykyä löytyy

Valittavana on kaksi akselipituutta, keskipitkä ja pitkä. Tämä tarkoittaa, että autoon saa mahdutettua jopa 8 matkustajaa. Koeajossa olleessa kuuden hengen tila-autossa jokaiselle on oma käsinojin varustettu erillisistuin, joita voi liikutella – tosin joltisellakin voimankäytöllä – pituussuunnassa kuljetustarpeen mukaisesti. Jos kaikki istuimet ovat käytössä, jää kolmannen istuinrivin taakse tilaa kuudelle lentolaukulle tai ainakin neljälle golfbagille.

Mielenkiintoista autossa on sähköinen voimalinja, jonka luoma 2,6 tonnin omamassa tuo ajoon omat haasteensa. Tiukoissa käännöksissä kallistelutaipumuksen havaitsee, mutta jousitus kuolettaa ylimääräiset heilahtelut varsin hyvin.

Paino nostaa myös kulutusta, suuren otsapinta-alan lisäksi. 30 kWh/100 km -kulutukseen ei parin–kolmen plusasteen kelissä tahdo oikein yltää. Moottoritiellä Comfort-asetuksella kulutus on 36–37 kWh/100 km -luokkaa. Kun vaihtaa ajoasetukseksi Econ, kulutus tipahtaa 35–36 kWh:n lukemiin. Econ-asennossa ilmastoinnin ja lämmityksen teho on hieman alennettu normaalista.

Yhden polkimen taktiikalla

Selkeästä kymmentuumaisesta keskinäytöstä on helppo nopeallakin vilkaisulla seurata energiavirtausta auton voimalinjassa. Ajotietokokeen mukaan koeajolenkillä käytetystä sähköstä 78 % kului ajamiseen, 15 % lämmitykseen/tuuletukseen ja 7 % muihin tarpeisiin. Auton ilmoittama jäljellä oleva toimintamatka hupenee loogisesti. Koeajossa emme aivan yltäneet luvattuun optimaaliseen toimintamatkaan (354 km).

EQV:tä on vaivatonta viedä yhden polkimen taktiikalla. Tarjolla on viisi jarrutusenergian talteenoton tasoa, joita voi ottaa käyttöön ratin läpysköillä.

Lataukset sujuivat nikotteluitta. Akku latautuu kotilatausasemasta (11 kW) tyhjästä täyteen alle 10 tunnissa. Valmistajan ilmoituksen mukaan pikalataus kymmenestä kahdeksaankymmeneen prosenttiin vie noin 45 minuuttia.

Vaikka auton sisätila lämmitetään tai viilennetään latauksen aikana, akku ei menetä tehoaan ennen käynnistystä. Varaustilan voi tarkistaa ja ajoreitin latauspisteineen suunnitella Mercedes me -sovelluksella.

Henkilöautomaista ajettavuutta

EQV on henkilöautomainen myös kuskin valtakunnan järjestelyjen suhteen. Etuistuin on erinomainen, ja istuma-asento sekä -mukavuus huipputasoa. Äänieristyskin on hyvällä tolalla. Taajamavauhdeissa saa mittaristosta tarkistaa, että auto on elossa. Moottoritielle siirryttäessä suhinat ja rengasäänet toki kuuluvat, mutta hyvin vaimennettuina.

Auto on erittäin vakaa ajettava, tuohan akkujen sijoitus auton alarakenteisiin maantieajoon otollisen alhaisen painopisteen. Tällä pakettiautolla ei laajasta kylkipinnasta huolimatta tarvitse arkailla sivutuulen heilutteluja. Ohjaus on tehostettu muttei liiaksi, joten viikkailu pysäköintilokosiin sujuu näppärästi, mutta toisaalta ajossa kuskin näppeihin välittyy luonteva tuntuma renkaista.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat