Kolmasosa suomalaisista uskoo hybridiautoilevansa 10 vuoden päästä

Ajoneuvot Uutinen 27.11.2017

Kolmasosa suomalaisista uskoo hybridiautoilevansa 10 vuoden päästä

Hybriditarjonnassaan kunnostautuneet Toyota ja Lexus selvittivät suomalaisten asenteita hybrideihin ja yksityisautoiluun.

Tutkimusyhtiö IRO Research selvitti suomalaisten autoiluasenteita Toyotan ja Lexuksen tilaamassa tutkimuksessa. Lokakuussa toteutettuun kyselyyn tiedusteltiin 2 000 ajokortin omistavan suomalaisen mielipiteitä autoilusta, polttoaineista, hybrideistä sekä sähköautoista.

Vastaajista peräti 91% kertoo, että heidän talouteensa kuuluu vähintään yksi auto tai että käytössä on työsuhdeauto. Vain kymmenesosa on harkinnut yhteiskäyttöä tai lyhytaikaista vuokra-autoa. Vastaajista peräti 73% kertoo, että ei ole valmis luopumaan yksityisautoilusta. Yksityisautoilu koetaan arjen sujuvoittajana eikä sille haluta asettaa rajoituksia.

Honda CR-V Hybrid Prototype

Honda esitteli erikoisen CR-V Hybrid Prototypen Frankfurtin autonäyttelyssä.

Autoilun ympäristövaikutuksista on huolissaan 43% vastaajista ja peräti 38% arvioi, että heidän autovalinnallaan on merkittävä vaikutus ympäristölle. Kolmasosa vastaajista kokee vaihtoehtoisten polttoaineiden olevan merkittävässä roolissa autovalintaa tehtäessä. Vastaajista vain kolmasosa olisi valmis lopulta tinkimään autoilun mukavuudesta ympäristöarvojen vuoksi.

Vastaajien joukosta löytyi myös ympäristötietoisten autoilijoiden joukko, jota edusti noin neljännes (24%) vastaajista. Tämä autoilijaryhmä on huolestunut autoilun ympäristö- ja terveysvaikutuksista ja vaihtoehtoiset energiamuodot ovat heille merkittävä valintakriteeri autoa harkitessa. He haluavat kantaa yksilötasolla vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta ja luonnonsuojelusta. He myös suosivat keskimääräistä useammin joukkoliikennettä. He eivät kuitenkaan ole valmiita luopumaan yksityisautoilusta.

Vastaajista 32% kertoo seuraavansa aktiivisesti autoteknologian kehitystä. Yleisimpiä tiedonlähteitä autoista ovat hakukoneet, automerkkien kotisivut sekä tuttavapiiri. Monet kaipaisivat myös tietoa ympäristöystävällisemmistä autoilutavoista.

Volvo lisää sähkön kaikkiin uusiin malleihin 2019

Tähtäimessä hybridit

Toyota ja Lexus ovat ajaneet voimakkaasti hybridiautojen asemaa ja merkit myyvätkin Suomessa nykyisellään noin 7 500 hybridiä vuodessa. Ylipäätään hybridejä on Suomessa vuosittain myydyistä autoista noin 9%.

Tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista arvioi, että he ajavat kymmenen vuoden kuluttua hybridiautolla. Vastaajista vain 6% uskoo ajavansa dieselillä vuonna 2027. Uutta autoa harkitessa 61% varmasti tai erittäin varmasti bensiinikäyttöistä. Dieseliä pohtisi seuraavaksi vain vajaa neljännes (23%) ja sähkökäyttöistä pohtisi kahdeksasosa (12%).

Hybrideihin oltaisiinkin tutkimuksen mukaan valmiita, sillä kolmannes (33%) kertoo voivansa hybridiä jo nyt varmasti tai melko varmasti. Sähkömoottorin ja polttomoottorin yhdistelmän eduiksi koetaan sen edullisuus sekä verotuksessa että polttoainekuluissa. Myös alhaisemmat päästöt mainitaan erääksi puoltavaksi seikaksi. Puolet vastaajista (51%) kokee hybridien edustavan nykyaikaa ja uusinta teknologiaa.

Suomalaiset pitävät hybridiautoja kuitenkin hankintahinnaltaan korkeina. Muita kysymyksiä herättävät latauspisteiden puuttuminen kotoa ja työpaikalta sekä tekniikan ja akkujen kestävyys. Peräti 42% kokee olevansa hyvin perehtyneitä hybridiautoihin, mutta silti monet kaipaavat lisää tietoa muun muassa itselataavan ja ladattavan hybridin eroista.

Toyota Prius Thermo-Tect Lime Green 6W7

– Hybridien kysynnässä on tapahtunut viime vuosina selkeää kasvua, ja pitkä kokemuksemme hybridien valmistuksessa on tuonut meille paljon uusia asiakkaita. Niin uusista kuin käytetyistä hybrideistä puhuttaessa Toyota- ja Lexus-merkkien laaja mallisto tarjoaa mahdollisuuden siirtyä hybridiautoilijaksi, riippumatta siitä minkä kokoista tai hintaista autoa hakee, kertoo Toyotan Suomen markkinointijohtaja Janne Hällfors.

Lähde: Toyota Kuvat: Toyota, Lauri Ahtiainen, Volvo, Aake Kinnunen, Toyota

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Lexus

Kaikki koeajot

Uusimmat