Ajoneuvot Koeajo 24.7.2021

Maistiainen: EQS on iso askel Mercedeksen sähköautoilulle

Mercedeksen uusi täyssähköautoille suunniteltu alustaratkaisu on ensimmäistä kertaa tositoimissa uudessa EQS:ssä. Kokonaisuus on varsin vakuuttava paketti.

Olemme kertoneet jo aiemmin Mercedeksen tuoreen sähköauton tekniikasta ja hiljattain ensitunnelmia EQS:n ohjaamosta sekä tiloista. Nyt on aika paneutua ensimmäisiin ajotuntumiin.

EQS tulee alusta alkaen tarjolle taka- ja nelivetoisena. Pääsimme ensimmäisenä tutustumaan nimeä EQS 450+ kantavaan takavetoiseen malliin. Tämä tulee tarjolle koeajetun isomman akkuversion lisäksi myös pienemmällä 90 kWh kapasiteetin tarjoavalla akulla, jolloin numerosarjan perästä löytyvä plussa tiputettaneen pois.

Vakiovarusteinen ohjaamo on toiminnoiltaan käytännössä identtinen uusimman S-sarjalaisen kanssa. Kojelaudan muotoilu ja viisto tuulilasi luovat kuitenkin hieman tiiviimmän tunnelman EQS:n ohjaamoon. Kokonaisuudessaan kuljettajan ympäristö toimii hyvin ja ergonomia ei jätä moitteille sijaa.

Liikkeelle lähdetään hienostuneesti lipuen kuten sähköiseltä edustuskokoluokan autolta sopii odottaa. Kaasupolkimen vaste on miellyttävän pehmeä ja lineaarinen, minkä ansiosta nopeuden tarkka ja pehmeä säännöstely onnistuu vaivattomasti. Ajoasetuksilla toki voi vaikuttaa polkimen reagointiin.

Ilmajousituksella ja säädettävällä iskunvaimennuksella toteutettu alusta tuntuu upealta. Se nielee epätasaisuudet teräviä saumoja myöten edustusautomaisella hienostuneisuudella isoista 21-tuumaisista pyöristä ja 2,5 tonnin omamassasta huolimatta. Alusta pitää myös auton vakaana myös isommissa epätasaisuuksissa.

Ohjaus on tehostettu hitaissa nopeuksissa varsin kevyeksi. EQS:stä löytyy vakiona myös nelipyöräohjaus, joka helpottaa entisestään ison auton pyörittelyä ahtaillakin kujilla. Nopeuden noustessa auto etenee vakaasti ja tarkasti kaikissa tilanteissa. Mutkaisemmalla osuudella ohjaus voisi tarjota aavistuksen suoramman tuntuman, mutta tämän kokoluokan autolta ei edes tarvitse odottaa erityisen välitöntä ajotuntumaa.

Voimalinjan toiminta ei jätä toivottavaa ja suorituskykyä leimaa vaivattomuus. Ajomoodien lisäksi kuljettaja voi säätää energian talteenoton voimakkuutta ohjauspyörästä löytyvillä lavoilla. Kiinteiden moottorijarrutusten lisäksi löytyy automaattiasetus, joka hidastaa edellä ajavan auton mukaisesti esimerkiksi kaupunkiliikenteessä pysähdyksiin saakka ilman vakionopeudensäätimen aktivointia. Varsinaisesta yhden polkimen ajoa ei kuitenkaan ole tarjolla, sillä ilman edellä olevaa auto ei pysähdy itsenäisesti.

EQS:n valtava akusto tarjoilee myös valtavan toimintamatkan. WLTP-luvut ovat jo sitä tasoa, että herää kysymys näin suuren akun tarpeellisuudesta. Aiheesta kysyttäessä tehtaan edustajat toteavat, että EQS:llä valmistaja haluaa näyttää, mikä tällä hetkellä on mahdollista. Se on tähtilaivaston sähköinen lippulaiva, jonka halutaan tarjoavan vaivaton sähköautoilukokemus ilman erityistä tarvetta lataamisen opetteluun.

Ajokokemuksensa osalta EQS on hyvin lähellä perinteistä S-sarjalaista. Kaikkea leimaa vaivattomuus ja hienostuneisuus, eikä mikään piirre aiheuta suoranaista ärsytystä. EQS on iso harppaus Mercedeksen sähköautoiluun ja samalla se nostaa tähtikeulan sähköautojen kärkikastiin.

EQS:n hinnat julkaistaan elokuun puolivälissä. Ensimmäiset autot saapuvat maahan samoihin aikoihin.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat