Kameravalvonta

Liikenne Uutinen 22.3.2016

Sakkojen korotusaie outoon valoon

Autoliitto: rikosoikeudelliset perusteet kestämättömiä

Hallituksen aikeet korottaa sakkoja ovat kokemassa ilmeisen ylikäymättömiä perustuslaillisia haasteita. Niiden selättämiseksi on sakkosummien korotuksille väläytelty rikosoikeudellisia perusteluita.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen tyrmää rikosoikeudelliset perustelut.

– Ne eivät kestä päivänvaloa.

”Lusikka kauniiseen käteen”

Autoliiton Nieminen oudoksuu vahvasti julkisuuteen tullutta uutta ajatusta, jossa sakkojen korotuksille keksitään rikosoikeudellisia perusteluita, jotta voitaisiin kiertää perustuslailliset ongelmat.

– Hallituksen pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja luopua koko hankkeesta, Nieminen kiteyttää.

200 eurosta 400 euroon

Hallitus korottaisi rikesakon maksimimäärää 200 eurosta 400 euroon sekä kaksinkertaistaisi päiväsakkojen rahamäärän. Kompastuskiveksi hallituksen esitykselle on tullut perustuslaki.

Ehdotettujen lisäkorotusten ainoa perustelu on ollut taloudellinen lisähyöty valtion kirstuun. Perustuslakivaliokunnan mukaan valtiontaloudellinen varojen keruutavoite ei ole hyväksyttävä peruste sakkojen korottamiselle.

Rikesakkoja nostettiin viimeksi syksyllä 2015.

Korotus ei vähennä rikollisuutta

Perustuslakivaliokunnan mukaan ”kriminalisoinneille on esitettävä painava yhteiskunnallinen tarve ja perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävä peruste.”

Niemisen mukaan perusteet luopua lakihankkeesta löytyvät hallituksen oman esityksen perusteluista.

– Sakkojen korotukselle ei ole rikosoikeudellisia perusteita. Hallituksen esityksen perustelujenkin mukaan pätevässä norjalaisessa tutkimuksessa on todettu, ettei sakkojen korotus vähennä rikollisuutta.

”Kyse on rahankeruusta”

Perustuslakivaliokunnan on päätynyt siihen, että sakkojen korotuksiin liittyvät lakimuutokset voidaan käsitellä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä vain, jos lakivaliokunnan esiinnostamat valtiosääntöoikeudelliset huomautukset otetaan huomioon.

Autoliiton Pasi Nieminen muistuttaa siitä, ettei lakivalmistelussa voida olankohautuksella ohittaa alan tutkimuksia tai olla aidosti kuuntelematta asiantuntijoita.

– Hallitusohjelma ei voi mennä perustuslain ylitse. Korotuksille ei ole olemassa rikosoikeudellisia perusteluita, kyse on puhtaasti rahankeruusta, jonka hallitus on itsekin myöntänyt.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta tyrmää taloudelliset perustelut sakkojen korotuksille

Jaa artikkeli